Cu toții știm cum arată un turn obișnuit: o structură înaltă, care uneori pare să atingă norii, mai ales când e desenată în cărțile de povești. Aceste construcții falnice erau ridicate în diverse scopuri, unele fiind de sine stătătoare, altele ca parte ale unor structuri mai mari – castele sau biserici. În această listă vei descoperi 7 turnuri mai… neobișnuite, acestea fiind căutate, tocmai din acest motiv, de numeroși fotografi și turiști.

Turnul Guinigi, Italia

Guinigi
Foto: rabbit75_cav

Orașul Lucca, aflat în regiunea Toscana din Italia, este cunoscut pentru stilul arhitectonic medieval și zidurile intacte ale orașului vechi. Dintre toate clădirile medievale care se pot admira în Lucca, una se distinge categoric: Turnul Guinigi.

În vârful turnului ce măsoară 44,5 metri înălțime se află o surpriză inedită pentru orice vizitator: o mică „pădure” de stejari – o oază verde unde turiștii se bucură de o neașteptată zonă de relaxare.

Turnul a fost construit în secolul 14, când în întregul oraș existau peste 250 de astfel de construcții, des întâlnite în nordul peninsulei în acea vreme. Deși numărul lor a scăzut drastic de-a lungul anilor, acesta a supraviețuit până în zilele noastre. El a fost construit de familia Guinigi, cea mai puternică și influentă familie a orașului la vremea aceea, și era o reprezentare a prestigiului lor, fiind cel mai mare din Lucca în perioada creșterii economice de la sfârșitul secolului al 14-lea, când întregul oraș era împânzit de noi construcții.

Micul grup de arbori de pe acoperișul turnului este alcătuit din șapte stejari, despre care se zvonește că deși au fost plantați inițial în secolele 14-15, de-a lungul timpului fiind înlocuiți cu alții mai tineri. Cu toate acestea, cei aflați acum pe acoperișul turnului au sute de ani vechime.

Turnul Kalyazin, Rusia

Kalyazin
Foto: antonsokolovphotos

Clopotnița Kalyazin este o turlă în stil neoclasic, ce are o înălțime de 74,5 metri. Această construcție impresionantă umbrește apele rezervorului Uglich de pe râul Volga, vizavi de orașul vechi Kalyazin. Clopotnița a fost construită între anii 1796–1800, fiind parte integrantă a  Mănăstirii Sf. Nicolae.

Când Stalin a ordonat construirea Rezervorului Uglich, în anul 1939, partea veche a orașului Kalyazin (inclusiv structurile sale medievale) a fost acoperită de ape. De atunci, structura a devenit principalul obiect de interes turistic din estul regiunii Tver, iar sub ea a fost amenajată o insulă cu un mic debarcader.

Cheminée Moretti, Franța

Cheminée Moretti
Foto: Yasmine DG

Cheminée Moretti (sau Le Moretti) este opera artistului francez Raymond Moretti, situată în Courbevoie – un cartier din apropierea centrului Parisului, în celebrul district Defense. Cheminée Moretti este un sistem artistic format din 672 de tuburi din fibră de sticlă, cu diametre cuprinse între 2 și 30 cm. Țevile sunt vopsite în 19 culori diferite și au o lungime totală de 22 de kilometri, cu o greutate de 27,5 tone. Turnul are înălțimea de 32 metri, structura fiind inaugurată în 1995.

Turnul Montreal, Canada

Montreal Tower
Foto: wsp.com

Această construcție este parte integrantă a Stadionului Olimpic din Montreal, fiind, totodată, cel mai înalt turn înclinat din lume, cu o înălțime de 175 metri. Ceea ce o face foarte spectaculoasă este tocmai această înclinare de 45 de grade, mai ales dacă ne gândim că, spre comparație, Turnul din Pisa este înclinat la numai 3,99 grade.

Din vârful său, vizitatorii pot admira întreaga regiune a Montrealului și a văii râului St. Lawrence, priveliștea fantastică primind un rating de trei stele – cel mai mare posibil – din partea renumitului Ghid Michelin.

O singură întrebare își face loc pe buzele tuturor vizitatorilor: cum poate sta în picioare o construcție cu o înclinare atât de mare precum cea a Turnului Montreal? Răspunsul la această enigmă constă în raportul său de greutate: partea de sus a turnului cântărește 8.000 de tone, ea fiind atașată permanent de structură, iar solida bază de beton este îngropată la zece metri sub nivelul solului. Această bază are o greutate totală de 145.000 de tone – echivalentul a trei port-avioane.

Turiștii pot ajunge în partea de sus a Turnului Montreal cu ajutorul unui funicular din sticlă, a cărui capacitate este de 76 de pasageri. Plimbarea în sine este una uimitoare, însă nu se compară cu priveliștea de la final. Acest funicular este unicul din lume care funcționează pe o structură curbată – lucru posibil datorită unui sistem hidraulic care îi permite cabinei să rămână în poziție orizontală pe toată durata călătoriei de două minute.

Turnul Păcii (Libertății Perfecte), Japonia

PL Peace Tower
Foto via Reddit

Cu o înălțime de aproximativ 183 de metri, acest turn neobișnuit este situat la sediul Bisericii „Libertății Perfecte” din Tondabayashi, Osaka, Japonia. Turnul a fost construit ca memorandum al sufletelor pierdute în războaiele ce au avut loc în întreaga lume. În cadrul său se află un altar în care toate numele cunoscute ale oamenilor ce au pierit în lupte au fost înregistrate pe microfilme și depozitate într-un recipient de aur.

Unul dintre co-fondatorii bisericii s-a gândit inițial ca turnul să fie construit din lut, însă la crearea sa s-a folosit până la urmă o nouă tehnică a epocii: „betonul împușcat” – ce constă din pulverizarea betonului pe o plasă de sârmă. Turnul a fost finalizat în anul 1970.

O dată pe an, sediul Bisericii „Libertății Perfecte” devine locul în care au loc cele mai mari și mai spectaculoase focuri de artificii din întreaga lume. An de an, pe data de 6 iulie, membrii bisericii comemorează decesul primului fondator prin ceea ce ei numesc „Arta Focurilor de Artificii”. Spre deosebire de alte show-uri pirotehnice, unde se folosesc aproximativ 5.000 de artificii, această festivitate înregistrează până la 25.000 de focuri. Pe finalul spectacolului sunt aprinse simultan aproximativ 7.000 de artificii, momentul luminând într-un mod spectaculos întregul cer.

Turnul Ivy, Belgia

ivy tower bruges
Foto: gargolas

Muzeul Gruuthuse este situat în orașul belgian Bruges și a fost amenajat încă din secolul 15. Acesta găzduiește o colecție de artă a orașului, cu origini din secolul al 13-lea până în secolul 19.

Turnul Gruuthuse face parte din acest muzeu și este mai cunoscut sub numele de „Turnul Iederă”, deoarece este în mare parte acoperit de această plantă cățărătoare. Turnul arată deosebit de frumos în lunile de toamnă, când frunzele de iederă capătă diferite nuanțe calde: galben, portocaliu, roșu, maro…

Turnul din Ekaterinburg, Rusia

Ekaterinburg Tower
Foto: Slava PTRK

Turnul TV din Ekaterinburg este o construcție înaltă, dar nefinalizată, din Rusia. Lucrările au început în anul 1983, însă au fost stopate la începutul anilor 90, când axul său vertical a atins o înălțime de 220 de metri. Conform planurilor inițiale, turnul era destinat să aibă înălțimea mai mare de 400 de metri.

Construcția este împărțită în trei părți: trunchiul turnului, articulația inferioară ce include baza, și antena metalică. Turnul are o înălțime echivalentă cu cea a unei clădiri cu 26 de etaje (fără a lua în considerare etajele care alcătuiesc baza).

Deși turnul este extrem de înalt, nu a fost niciodată dotat cu lifturi. Dacă își doresc, vizitatorii sunt nevoiți să urce pe scările din beton ale turnului pe jumătate finalizat.

Turnul are o ușoară înclinare apărută din cauza greșelilor de proiectare. Totuși, acest fapt nu pune în pericol vizitele, specialiștii garantând că turnul nu se va răsturna în viitorul apropiat.

Citește și: Cele mai vechi temple ale lumii