Din preistorie și până la începutul secolului al XIX-lea, civilizațiile antice sau moderne au căutat la un moment dat să-și ia cele mai bune măsuri de apărare. A ataca și a căuta protecție au fost întotdeauna cele două atribute majore ale oamenilor de odinioară, iar acest lucru a afectat semnificativ arhitectura încă de la începuturile omenirii. Construcția zidurilor defensive ale orașelor, care includeau tuneluri și pasaje secrete, a definit arhitectura antică și medievală.

Cu toate acestea, orașele subterane au reprezentat un subiect mai puțin cercetat și documentat, până în vremuri recente. Unele dintre aceste locuri ascundeau o mulțime de secrete aparținând unor civilizații de mult apuse, în vreme ce altele sunt relativ recente, datând din ani tumultuoși, precum cei în care s-a desfășurat al Doilea Război Mondial. Să descoperim și noi câteva dintre cele mai interesante orașe subterane ale omenirii:

Edinburgh Vaults, Regatul Unit

Edinburgh Vaults
Foto via mercattours.com

Sub străzile capitalei Scoției se află o lume întunecată, care datează din secolul al XVIII-lea. Bolțile Edinburgh Vaults, cunoscute și sub numele de Bolțile Podului de Sud, reprezintă o serie de camere formate de-a lungul celor 19 arcuri ale acestui pod.

Inaugurate în 1788, într-o vreme de mare expansiune și creștere economică, bolțile au supraviețuit unei perioade în care Edinburgh era un loc extrem de superstițios. Astăzi, ele încă emană o senzație de groază. Construite inițial pentru a adăposti taverne, cizmari, topitori și alți comercianți, precum și pentru a depozita materiale ilicite, se zvonește că ucigașii în serie Burke și Hare au depozitat aici și diverse cadavre pe care le vindeau ulterior pentru experimente medicale.

Mai târziu, când afacerile s-au mutat, subteranele au devenit casa celor mai sărace suflete ale orașului, un șir de mahalale cu pub-uri și bordeluri împrăștiate în jurul sălilor umede. Un loc sinistru, dintr-o perioadă întunecată, care astăzi dezvăluie însă fascinante mistere ale trecutului.

Tunelurile din Moose Jaw, Saskatchewan, Canada

moose jaw tunnels
Foto via maps.roadtrippers.com

Sub orașul Saskatchewan se află această rețea de pasaje despre care mulți susțin că au fost săpate de coloniștii chinezi din Canada ca adăposturi secrete pentru perioada când se aplica taxa pe cap de chinez și alte reglementări stupide. Cu toate acestea, cercetătorii au respins aceste afirmații. În anii 20 ai secolului trecut, contrabandiștii de alcool au găsit în aceste tuneluri o modalitate convenabilă de a se opune ordinelor legate de prohibiție – depozitau băutura aici și apoi o transportau în SUA pe calea ferată.

CITEȘTE ȘI  7 sate superbe din Austria

Din nou, însă, nu există nicio dovadă că Al Capone conducea de aici afacerile de contrabandă cu alcool. Astăzi, o companie privată a aranjat o adevărată lume a divertismentului, îmbinând realitatea și ficțiunea pentru a oferi turiștilor o plimbare ghidată prin pasajele care susțin diferitele afirmații.

Orvieto, Italia

Orvieto
Foto: liveorvieto.com

O plimbare prin pasajele subterane din acest oraș italian, cunoscut mai degrabă pentru vinul său alb, dezvăluie fragmente interesante din viața vechilor etrusci. Inițial, oamenii au săpat pentru a construi sub pământ fântâni și depozite de apă, apoi au început să creeze tuneluri și galerii. Astăzi, o plimbare ghidată este cea mai bună modalitate pentru a explora aspectul cultural neobișnuit al unui oraș, deslușind ecourile misterioase și fascinante ale Velznei etrusce și trecând pe lângă fantomele urbei medievale și renascentiste ascunse în umbrele adâncului.

Derinkuyu, Cappadocia, Turcia

Derinkuyu
Foto: Canva Photos

Cappadocia, celebra localitate din centrul Turciei, găzduiește nu mai puțin de 36 de orașe subterane. Aflat la o adâncime de aproximativ 85 m, Derinkuyu este cel mai adânc dintre acestea. Descoperită în 1963, rețeaua subterană de tuneluri și încăperi din Derynkuyu include toate lucrurile pe care le-ai găsi într-un oraș obișnuit: locuințe, grajduri, biserici, depozite și crame. Se spune că în subteranul de aici ar fi putut locui peste 20.000 de oameni.

Deschis publicului în 1965, doar 10% din orașul subteran este accesibil vizitatorilor. Unicitatea lui Derinkuyu constă în biserica cruciformă situată între al treilea și al patrulea nivel și tavanul cu boltă în formă de butoi.

Naours, Franța

Naours
Foto: visit-somme.com

Potrivit arheologilor, acest oraș subteran – probabil locuit de oameni în secolul I – a fost sculptat într-o carieră de piatră mult mai veche. Suficient de mare pentru a găzdui 3.000 de persoane, avea capele, fântâni, grajduri etc. Dar ceea ce face ca acest oraș să fie interesant este seria de desene rupestre lăsate în urmă de soldați aparținând diferitelor națiuni, din Primul Război Mondial.

CITEȘTE ȘI  Cele mai fascinante situri UNESCO din Franța

Se spune că soldaților, care erau în mare parte în permisie sau în recuperare, li se făcea un tur al acestui oraș subteran. Până în prezent, au fost identificate aproape 3.000 de desene, opere ale unor soldați din Australia, Anglia, Irlanda, Scoția, Franța și Statele Unite.

Dixia Cheng, Beijing, China

Dixia Cheng
Foto via nypost.com

Întins pe o suprafață de 85 de kilometri pătrați sub capitala Beijing, orașul subteran Dixia Cheng a fost construit în anii 60 ca ascunzătoare pentru a proteja oamenii de războiul nuclear. Deși nu a fost folosit niciodată, se spune că poate găzdui un milion de persoane timp de aproximativ patru luni. Orașul subteran secret găzduia în mod independent școli, spitale, depozite de alimente și cereale, restaurante, locuri de divertisment și chiar un patinoar, toate conectate printr-o rețea complexă de tuneluri și pasaje. Masivul spațiu subteran există și astăzi și a fost deschis recent ca atracție turistică.

Buncărele din Berlin, Germania

berlin bunkers
Foto: atlasobscura.com

Secrete de top se află sub orașul – acum liniștit – Berlin. Cândva nucleul celui de-al Doilea Război Mondial, Berlinul a fost martorul unor crime de război brutale și nimeni nu poate uita lagărele de concentrare naziste. Buncărele din Berlin au fost construite pentru a-i adăposti pe locuitori de raidurile aeriene din timpul războiului. Unele dintre acestea au servit și ca adăposturi defensive în timpul Războiului Rece din anii 70.

Buncărele au rămas nefolosite pentru restul secolului XX, până în 1997, când au fost redescoperite. Ele reflectă imaginea ororilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și, prin urmare, servesc acum drept muzee administrate de Berliner Unterwelten eV.

Foto: Canva Photos

Citește și: Cele mai frumoase orașe din lume cunoscute pentru arta stradală