Vacanța petrecută în străinătate înseamnă întâlnirea cu o altă cultură, o altfel de societate, legende noi și amintiri pentru o viață. Printre multele plăceri ale călătoriei se numără și cea de a aduce acasă și oferi celor dragi obiecte care să ne reamintească de locul vizitat.

Tuturor ne place să păstrăm, acasă, amintiri legate de locurile pe care le-am vizitat. Poți aduce o sumedenie de obiecte din orice țară, dar mai jos am întocmit o listă cu suveniruri reprezentative pentru 10 țări europene pe care e foarte posibil să le ai în vedere pentru o viitoare vacanță:

Irlanda: pietre pentru whiskey

whiskey stones
Foto: vkph

În loc să alegi clasica sticlă de whiskey pe post de suvenir (bună și ea, de altfel), cumperă pietre pentru whiskey, cunoscute pentru abilitatea lor de a menține o temperatură ideală a băuturii din pahar, fără să o dilueze (cum ar face gheața). În Connemara, pe coasta de vest a Irlandei, vei găsi pietre făcute dintr-o marmură rară întâlnită doar în această zonă a țării.  

Norvegia: pulover croșetat

dale norvegia
Foto: fjordnorway.com

Țară cu climă rece, Norvegia este recunoscută pentru puloverele croșetate de calitate. Dale din Norvegia este un brand cunoscut care produce pulovere cu împletituri complexe la sediul din orașul cu același nume, încă de la sfârșitul anilor 1800. Ei sunt cei care îmbracă echipele naționale de schi ale Norvegiei încă din anii ’50. Aceste pulovere nu sunt doar frumoase, dar țin și de cald atunci când temperaturile scad.

Suedia: cal dala

cal dala
Foto: Pontus Wahlin

Apăruți la începutul secolului 19, caii dala sunt denumiți după regiunea Dalarna, din centrul Suediei. Acești cai viu colorați sunt considerați, în prezent, simbolul neoficial al țării. Și chiar dacă sunt suveniruri populare, mulți localnici care au cai dala în casele lor.

Olanda: ceramică de Delft

ceramica Delft
Foto: michakloowijk

Ceramica de Delft este colorată în albastru și alb și poartă numele orașului în care este produsă — Delft. Ceramica datează din secolul 17 și, fapt interesant, la apogeul popularității sale, în Delft existau nu mai puțin de 33 de fabrici care produceau modele unice.

În prezent, există o singură fabrică, dar ceramica Delft poate fi găsită peste tot în Olanda. Poți alege orice, de la ceainice până la statuete și mori de vânt.

Portugalia: conserve de sardine

conserve portugheze
Foto: Pinterest

Vei spune că poți găsi conserve cu fructe de mare și la supermarketul de lângă tine. Dar, în Portugalia, aceste conserve sunt suveniruri unice.  În capitala Lisabona, vei găsi o sumedenie de conserve frumos colorate (și instagramabile) cu pește sau fructe de mare. Poți alege între sardine, ton, anșoa sau mai exoticele feluri de țipar și caracatiță. Uită-te după mărcile locale Tricana, Minerva și Prata do Mar, preferatele turiștilor.

Rusia: Păpușile matrioska

matrioska
Foto: Aleksandr Kichigin

Deși nu este o idee ieșită din comun, păpușile matrioska reprezintă cel mai frumos și potrivit suvenir de adus din Rusia. Păpușile au o strânsă legătură cu istoria țării. Considerate simbolul vatrei familiale, aceste simpatice păpuși băgate unele în altele, de la cea mai mare la cea mai mică, sunt cadoul ideal pentru cei dragi și în special pentru copii.  Apropo, știai că poți afla din ce regiune a Rusiei provine fiecare păpușă în funcție de modelul în care este decorată? Poți găsi chiar păpuși matrioska „moderne”, care imită personalități ca Putin, Ronaldo sau Messi.

Italia: Măști venețiene de carnaval

masti venetiene
Foto: mattjeacock

Dacă se întâmplă să călătorești în Veneția în februarie, poți participa la unul dintre cele mai colorate evenimente din țară, Carnavalul de la Veneția. Acest festival, care are loc de secole, marchează momentul în care păturile sociale dispar, superbele măști ajutându-i pe participanți să își ascundă identitatea. Adevărate capodopere, originalele măști venețiene nu pot fi găsite în magazinele de suveniruri. Aici vei găsi numai copii ale lor, fabricate din porțelan, ipsos, aurite și cu pene naturale.

Germania: Halbe de bere

german mugs
Foto: antiques.lovetoknow.com

Parte importantă a culturii bavareze, halbele de bere sunt printre cele mai populare suveniruri din Germania. Fabricate din porțelan, piatră, sticlă sau cositor, aceste halbe sunt decorate cu modele tridimensionale și picturi ce amintesc de perioada renascentistă. După ce te întorci din călătorie, de fiecare dată când vei bea ceva din halba ta frumos decorată îți vei aminti de momentele călătoriei sau vacanței din Germania.  

Islanda: sare

sare islanda
Foto: saltverk.com

Prietenilor gurmanzi… adu-le săruri din Islanda! Acolo găsești sare din lavă, sare din mușchi, sare din nisip negru, sare din fructe de pădure, sare cu ierburi etc. Este greu de crezut că sarea poate avea atâtea sortimente. Dacă vrei să te răsfeți, poți cumpăra și săruri de baie naturale și prietenoase cu mediul înconjurător. Sărurile reprezintă un suvenir elegant și prietenos cu bugetul, pentru o țară,altfel, foarte scumpă.  

Croația: dantelă

dantela croatia
Foto: croatia.hr

Deși Croația este populară pentru câmpurile de lavandă și localitățile de pe coasta Adriaticii, în același timp este o țară în care se poate face shopping de calitate. Meșteșugurile au o lungă tradiție în Croația, prin urmare dantela croată este suvenirul ideal. De altfel, acest meșteșug a fost desemnat de UNESCO patrimoniu cultural inantigibil. Orașele Pag, Lepoglava și Hvar sunt considerate centre ale producției de dantelă, iar fiecare tip de dantelă este realizat de femeile din zona rurală, servind ca sursă de venit suplimentar pentru acestea.

De altfel, dantela a lăsat o amprentă asupra culturii locale, meșteșugul fiind prezent în portul tradițional și fiind o mărturie vie a tradiției locale. Vei găsi dantela croată sub diferite forme, de la fețe de masă, până la așternuturi, poșete sau suporturi pentru pahare – toate acestea pot deveni pe loc suveniruri ideale.

Citește și: Cele mai frumoase câmpuri de lavandă din lume