Primul oraș care a eliminat mașinile din centrul lui a fost Copenhaga. În 1962, Strøget a devenit prima zonă complet pietonală a unui mare oraș, iar succesul și popularitatea acestei măsuri a dus la adoptarea ei de către alte localități ce și-au transformat străzi sau cartiere întregi în zone rezervate exclusiv pietonilor. Care sunt cele mai frumoase străzi pietonale din lume? Să le descoperim:

Strøget (Copenhaga)

stroget
Stroget / Foto: Erik_Hageman (visitcopenhagen.com)

Se cunoaște faptul că Strøget este cea mai lungă stradă comercială din lume, artera tăind centrul capitalei Danemarcei pe o distanță de 1,1 kilometri. Zona pietonală aferentă este mult mai largă, însă, cuprinzând străduțele din jurul ei. Strøget include un amestec de magazine și buticuri, de la branduri de lux, precum Hermès și Prada, la arhicunoscutele lanțuri de magazine Zara și H&M. De asemenea, Strøget e renumită pentru artiștii stradali care o populează și pe care adeseori îi întâlnești în Piața Amagertorv.

Carnaby Street (Londra)

Carnaby Street
Carnaby Street / Foto: funky-data

Având 14 străzi „afluente”, peste 100 de magazine și 60 de baruri, restaurante și cafenele, Carnaby Street este vedeta pietonală din West End-ul londonez. Strada are o istorie lungă și colorată, fiind gazda pieței de secol 18 Lowndes/Carnaby și locul de naștere al mișcării culturale „Swinging London”, din anii ’60 (perioadă în care vedete precum Jimi Hendrix, Rolling Stones, Beatles, Elizabeth Taylor și Brigitte Bardot și-au făcut simțită prezența aici). Strada a devenit pietonală în 1973, de atunci atrăgând numeroși artiști, muzicieni, designeri și comercianți.

Strada Pisicii (Tokyo)

cat street
Cat Street / Foto: japanvisitor.com

Întinsă pe circa 0,8 km, între cele două mari cartiere comerciale ale capitalei Japoniei, Harajuku și Shibuya, Cat Street e o arteră pietonală marcată de vitrinele magazinelor colorate, de cafenele și restaurante elegante. Denumită cândva Kyu-Shibuya-gawa Yuhodoro (Vechiul bulevard pietonal al râului Shibuya), strada este cunoscută acum drept paradisul tinerilor hipsteri din Tokyo, noul nume provenind de la podiumul de defilare la prezentările de modă (catwalk).

Rue Mouffetard (Paris)

Rue Mouffetard
Rue Mouffetard / Foto: LPLT (Wikimedia)

Rue Mouffetard e o stradă medievală din Paris, aflată în Cartierul Latin, care a fost construită în secolul 12 pentru a servi romanilor aflați în capitala Franței. Parizienii numesc „la Mouffe” această stradă pietonală, una dintre cele mai vechi ale orașului (unii susțin că este chiar cea mai veche). Astăzi, Rue Mouffetard e o fermecătoare arteră pietruită, unde te poți opri pentru o clătită, un magazin de brânzeturi, un bar de sushi sau un magazin vegan. Ca fapt divers, scriitorul ernest Hemingway a menționat strada în romanul său din 1926, Fiesta (Soarele răsare, soarele apune).

Strada Florilor (Curitiba, Brazilia)

strada florilor
Strada Florilor / Foto: Foto: Luiz Costa/SMCS, via guiadasemana.com.br

Cunoscută sub numele Rua das Flores sau Rua XV de Novembro, Strada Florilor și-a luat numele de la grădinile și amenajările florale făcute de-a lungul ei. Loc de întâlnire, centru comercial și cartier istoric – acestea sunt principalele caracteristici ale străzii pietonale care este iubită deopotrivă de localnici și turiști și care abundă în mărfuri braziliene și decorațiuni „verzi”. Curitiba este capitala statului Parana, aflat în sudul Braziliei, iar Strada Florilor este pietonală încă din anul 1972.

Strada Qianmen (Beijing)

Strada Qianmen
Strada Qianmen / Foto: Bogdan Lazar

Cu o arhitectură tradițional chinezească și cu o istorie datând de pe vremea dinastiilor Ming și Qing (1368-1911), la care se adaugă magazine moderne și locuri de cazare interesante (de pildă, Hotel Muji), strada Qianmen propune un spectaculos scenariu ce îmbină în mod armonios noul cu vechiul din Beijing.

Strada și-a luat acest nume în 1965 și a fost substanțial renovată înainte de Jocurile Olimpice din 2008. Pe lângă magazinele ce aparțin marilor lanțuri internaționale, pe Qianmen descoperi și locuri precum restaurantul Quanjude, deschis încă din anul 1864 sau ceainăria Lao She, una dintre cele mai bune din Beijing.

Rue du Petit-Champlain (Québec, Canada)

Rue du Petit-Champlain
Rue du Petit-Champlain / Foto: aprott

Denumită după Samuel de Champlain, cel care a fondat orașul Québec în anul 1608, această stradă istorică din Centrul Vechi a definit primul cartier comercial din America de Nord. Pe această stradă se ajunge după ce urci cele mai vechi scări ale orașului, construite în 1635 și cunoscute sub numele de scările gâtului rupt. Pe lângă magazinele de artizanat și galeriile de artă, Rue du Petit-Champlain își atrage vizitatorii cu arta stradală, care include o celebră pictură murală ce prezintă istoria cartierului începând cu secolul 17.

Citește și: Cele mai bune orașe de explorat pe bicicletă