În lume există mii de opere de artă ce impresionează publicul prin mărimea lor sau prin creativitatea de care au dat dovadă artiștii care le-au realizat. Sculptate în piatră, acoperite cu marmură sau aur, sau chiar făcute din plante, iată câteva dintre cele mai mari, mai înalte și mai uimitoare statui și sculpturi ce merită vizitate (și fotografiate) în călătoriile tale.
Gigantul Buddha din Leshan, China
Sculptat într-o stâncă din sudul provinciei chineze Sichuan, Gigantul Buddha din Leshan este o uriașă statuie de piatră ce măsoară 71 de metri înălțime. A fost construită între anii 713 și 803 și îl înfățișează pe Maitreya, întruchiparea iubirii atotcuprinzătoare. Această statuie gigantică este o atracție turistică extrem de populară în China, doar unul dintre umerii săi fiind de mărimea unui teren de baschet.
Ushiku Daibutsu, Ibaraki, Japonia
Ushiku Daibutsu este o statuie din Japonia ce măsoară 120 de metri înălțime, incluzând aici baza și platforma pe care este așezată. A fost declarată cea mai înaltă statuie din lume între anii 1993 și 2002 și este realizată din bronz, având patru etaje: trei care servesc drept muzeu și unul pentru observare. Ushiku Daibutsu a fost construită pentru a comemora nașterea lui Shinran, un călugăr budist japonez care a inițiat Jodo Shinshu, forma de budism cel mai des practicată în Japonia.
Omul întâlnește marea, Esbjerg, Danemarca
Turiștii care ajung în Esbjerg pe cale maritimă sunt întâmpinați de patru statui monumentale, construite din beton alb, ce poartă numele de „Omul întâlnește marea”. Sculpturile au fost dezvăluite în 1995 și aveau rolul de a comemora 100 de ani de independență a localității Esbjerg. De asemenea, această operă de artă reprezintă un simbol pentru natura contemplativă a omului. Având 8,2 metri înălțime, sculpturile lui Svend Wiig Hansen sunt extrem de iubite în comunitatea locală.
Marele Buddha din Phuket, Karon, Thailanda
Această statuie este declarată Comoara Budistă din Phuket, fiind situată în binecunoscuta insulă thailandeză cu același nume. Are o înălțime de 45 de metri și este realizată din beton acoperit cu marmură albă, birmaneză. Statuia este înfățișarea lui Gautama, stând în șezut, acesta fiind călugărul ale cărui învățături au constituit fundația budismului. Construcția statuii a început în anul 2004 și a costat aproximativ 727.000 de lire sterline (950.000 de dolari), fondurile provenind în marea lor majoritate din donații.
Statuia Libertății, New York, SUA
Simbol incontestabil al orașului New York, Doamna Libertății a întâmpinat vizitatori încă din anul 1886, când Franța a dăruit-o poporului Statelor Unite ale Americii. Deși statuia în sine are doar 47 de metri, luând în considerare și piedestalul pe care este amplasată ajunge până la 90 de metri înălțime, situându-se, astfel, în topul celor mai înalte zece statui din lume.
Monumentul Patriei, Kiev, Ucraina
Cunoscut la nivel local drept „Fiica lui Brejnev”, Monumentul Patriei din Kiev îi onorează pe soldații ucrainieni care au apărat capitala în cel de-al Doilea Război Mondial și sărbătorește victoria armatei Uniunii Sovietice împotriva Germaniei Naziste. Statuia este realizată din titan, are 62 de metri și face parte din Muzeul Național de Istorie al Ucrainei în Al Doilea Război Mondial. Fața statuii este îndreptată către râul Dniepr.
Adiyogi Shiva, Booluvampatti, India
Această statuie are 34 de metri înățime și a fost declarată de Cartea Recordurilor drept cea mai mare sculptură de tip bust din lume. Ea înfățișează zeitatea hindusă Shiva și este localizată în statul indian Tamil Nadu, scopul său fiind promovarea yoga în rândurile vizitatorilor. Poartă numele de Adiyogi(în traducere, primul yoghin),deoarece Shiva este cunoscută drept inițiatoarea exercițiilor yoga.
Furculița, Vevey, Elveția
Deținătoare a titlului de… „Cea mai înaltă furculiță din lume”, această statuie de 8 metri este aproape la fel de populară precum cea a lui Charlie Chaplin, cu care împarte orașul elvețian Vevey. Furculița a fost creată inițial pentru a zecea aniversare a muzeului Alimentarium, unde vizitatorii pot vedea o expoziție ce prezintă istoria companiei Nestlé, dar și detalii interesante despre mâncare în general. A fost îndepărtată în anul 1996, însă zece ani mai târziu a fost pusă la loc în urma unei petiții publice.
Hristos Mântuitorul, Rio de Janeiro, Brazilia
Probabil una dintre cele mai cunoscute statui ale lumii, Hristos Mântuitorul întâmpină aproximativ două milioane de vizitatori în fiecare an. Statuia este localizată în vârful muntelui Corcovado din Rio de Janeiro și are 30 de metri înălțime, iar deschiderea brațelor măsoară 28 de metri. Cunoscută sub numele de „Cristo Redentor”, în portugheză, statuia a fost finalizată în anul 1931, este realizată complet din beton armat și reprezintă cea mai mare sculptură în stil Art Deco din lume.
Guan Yu, Jingzhou, China
Această uimitoare statuie de 1320 de tone îl înfățișează pe Zeul Războiului care se… înalță amenințător deasupra parcului Guan Yu din orașul chinez Jingzhou. Statuia zeului chinez are o înălțime de 58 de metri și este acoperită cu peste 4000 de fâșii realizate din bronz. Conceput să arate ca un luptător pe o navă, Guan Yu ține în mână o armă cunoscută drept Lama Semilună a Dragonului Verde. În interiorul piedestalului statuii se află un muzeu dedicat vieții și reușitelor luptătorului mitic.
Strigătul patriei, Volgograd, Rusia
Cea mai înaltă statuie din Europa, Strigătul patriei, se află în centrul ansamblului monumental „Eroii bătăliei de la Stalingrad” de pe Mamayev Kurgan, în Volgograd, Rusia. Impresionanta statuie înfățișează o femeie ce simbolizează patria-mamă rusă, chemând la luptă fiii și fiicele sale pentru a o apăra de inamici. Având 85 de metri înălțime, statuia a fost construită în 1967 pentru a comemora 25 de ani de la bătălia sângeroasă ce a avut loc la Stalingrad (fostul nume al actualului Volgograd). În bătălia amintită anterior au fost ucise aproximativ două milioane de persoane ]n perioada de șase luni de asediere a orașului.
Statuia ecvestră Genghis Khan, Ulaanbaatar, Mongolia
Pentru oamenii din afara Mongoliei, Genghis Khan este cunoscut drept un dictator brutal și barbar, dar pentru localnici acesta este un erou, care a făcut din Imperiul Mongol o forță culturală, politică și, nu în cele din urmă, economică. Statuia de 40 de metri a dictatorului înfățișat călare este îndreptată spre est, către locul său de naștere, iar muzeul adiacent oferă turiștilor tururi arheologice, șansa de a proba costume tradiționale și de a gusta din preparatele specifice bucătăriei mongoleze. Aceasta este cea mai mare statuie ecvestră din lume.
Mâna Deșertului, Deșesrtul Atacama, Chile
Mâna Deșertului este o operă de artă realizată de sculptorul Mario Irarrázabal ce aduce un plus vizual pentru suprafața lunară, aparent plană a Deșertului Atacama. Această mână care măsoară 36 de metri înălțime a fost construită la începutul anilor 80, însuși artistul declarând că „arta ar trebui să trezească imaginația”. Totuși, mâna în sine, mărimea ei și locația în care se află sunt simboluri ale vulnerabilității umane.
Chipul lui Decebal, Orșova, România
„Cocoțat” deasupra Dunării, în zona cunoscută drept La Cazane (între localitățile Eșelnița și Dubova), portretul lui Decebal (ultimul rege al dacilor) este cea mai mare sculptură în stâncă din Europa. Având 25 de metri lățime și 55 de metri înălțime, este mai mare decât Statuia Libertății din New York și Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro. Statuia a fost realizată de către sculptorul Florin Cotarcea, care a lucrat timp de 10 ani împreună cu echipa lui (1994-2004) și a fost finanțată de miliardarul Iosif Constantin Drăgan, care a plătit în total peste un milion de dolari pentru realizarea ei.
Citește și: Top 7 locuri care au apărut în cele mai multe filme