Cui îi place să petreacă mai mult timp decât este necesar în stația de metrou? Probabil nimănui. Și… cine ne poate învinui? Fără îndoială, stațiile de metrou sunt, în general, murdare și în unele cazuri, pline de șobolani.

Dacă, totuși, metrourile te fascinează, măcar din punct de vedere arhitectonic, trebuie să știi că în lume există unele stații ce sunt considerate adevărate opere de artă datorită importanței culturale și a impactului vizual.

Unde sunt localizate acestea? Hai să le descoperim, pentru ca atunci când ajungi în orașele respective, să nu ratezi ocazia de a le vizita:

Stația Komsomolskaya – Moscova (Rusia)

Komsomolskaya
Foto: Canva Photos

Komsomolskaya seamănă mai mult cu o sală de bal decât cu o stație de metrou. A fost inspirată dintr-un discurs ținut în timpul războiului de către Stalin, a fost construită în 1952 și te impresionează instant, la vederea coloanelor de marmură și a mozaicurilor. Artistul Pavel Korin și arhitectul Alexey Schusev au primit premiul Stalin pentru munca depusă la proiectarea stației. Candelabrele sunt luminate printr-un senzor, existând în total opt mozaicuri pe tavan de-a lungul lucrării pictate în galben deschis.

Această sală enormă, susținută de coloane, are tavane înalte care te fac să te simți mai degrabă ca într-un muzeu, și nu ca într-o stație de metrou. La acest aspect își aduc contribuția și balustradele proiectate într-un mod  destul de complicat. Asigură-te că îți planifici călătoria într-un moment potrivit, vara, în timpul săptămânii existând momente mai puțin aglomerate. Astfel, vei reuși să apreciezi pe deplin operele de artă din această stație. În același timp, admiră și celelalte stații ale metroului din Moscova, cunoscute a fi de o frumusețe arhitectonică rară.

Stația Arts et Metiers – Paris (Franța)

Arts et Metiers
Foto: via Pinterest

Intrările din această stație sunt simboluri ale elegantei arhitecturi publice pariziene, dar ceea ce uimește cu adevărat este interiorul. Pereții fascinanți din aluminiu și boltele tavanului inspiră frumusețea locului. Hublourile cu fotografii de-a lungul pereților dau impresia că te afli într-un submarin și că navighezi prin secolul XIX.

Scaunele din argint și aluminiu sunt așezate într-un mod spectaculos, chiar și tomberoanele făcând parte din peisaj. Stația a fost creată de artistul de benzi desenate Fancois Schuiten care și-a tras inspirația din romanele s.f. ale lui Jules Verne. Nu uita să intri și în muzeul care este situat deasupra stației de metrou, acesta adăpostind invenții și ciudățenii din secolele 18 și 19.

Metroul Riyadh – Arabia Sudită

riyadh metro
Foto: zaha-hadid.com

Prezentat deseori drept cel mai spectaculos metrou din lume, cu zidurile sale placate cu aur, potecile uriașe de marmură și machetele space-age, acesta beneficiază de aportul unuia dintre cele mai cunoscute nume ale arhitecturii moderne:  Zaha Hadid. Regele Abdullah al Arabiei Saudite a finanțat linia, metroul fiind dat recent în exploatare.

Stațiile sunt alimentate cu energie regenerabilă, iar fațada este proiectată pentru a permite luminii să pătrundă, în timp ce ține la distanță soarele brutal al deșertului. Aici nu ai cum să transpiri, deoarece acest metrou este dotat cu aer condiționat. În ansamblu, forma este făcută să semene cu dunele de nisip și, pe lângă alte finisaje frumoase, are parte de lifturi înalte și silențioase, ca într-un lod deprins dintr-un film științifico-fantastic.

Stația City Hall – New York City

City Hall ny
Foto: Wikipedia

Stația City Hall este, în general, închisă publicului, dar vizitatorii pot ajunge aici grație unui tur oferit de muzeul New York Transit. Această stație a fost construită în mare parte ca un terminal ceremonial pentru demnitarii administrației locale și a funcționat doar timp de patruzeci de ani, intre 1904 și 1945, din cauza lipsei de spațiu.

Plafoanele arcuite cu plăci Gustavino și iluminatoarele complexe împreună cu cea mai impozantă arhitectură subterană din oraș își așteaptă vizitatorii. Dacă nu dorești neapărat să faci o excursie, dar totuși vrei să vezi această superbă bucățică din istorie, rămâi în metroul numărul 6, care se îndreaptă spre ultima stație, Brooklyn Bridge. În timp ce trenul face bucla de întoarcere, călătorii pot vedea, din interiorul vagoanelor, o parte din această frumoasă stație, pierdută în istorie. Și s-ar putea să te întrebi de ce oare toate celelalte stații ale metroului new-yorkez nu arată la fel de bine ca aceasta.

Stația Khalid Bin Waleed – Dubai (U.A.E)

Khalid Bin Waleed station
Foto via Pinterest

Într-un oraș în care temperatura medie în luna august este de peste 38 de grade, poți alege să scapi de căldură adăpostindu-te într-o stație de metrou curată, cu iz subtropical. Aceasta nu este, însă, o stație ca oricare alta, ci ar putea fi descrisă drept un muzeu al istoriei din Dubai. Tema stației este apa, reconstituind istoria pescuitului și a culegătorilor de perle.

Candelabrele din fibră optică atârnate de plafoane arată ca niște spectaculoase meduze, mozaicul pardoselii e realizat în nuanțe de albastru și auriu, iar lumina albastră creează impresia unui tunel absolut magnific. Stația se întinde pe trei etaje, emanând ideea de lux și curățenie.

Stația Toledo – Napoli (Itala)

toledo napoli
Foto: alxpin

Pare că nimic nu poate depăși ca imagine impresionanții pereți tubulari din această stație de metrou. Napoli și-a transformat sistemul subteran într-un adevărat spectacol vizual provocând arhitecți de renume să revizuiască imaginea metroului. Stația Toledo, inaugurată în 2012, este una dintre cele mai surprinzătoare, prezentând mozaicuri ale artistului Willian Kentridge, la care se adaugă un peisaj marin alcătuit din panouri decorative iluminate.

Peretele dintre suprafață și nivelul inferior este alcătuit din mii de plăci Bisazza, care trec de la nuanțe de albastru deschis la cele de albastru închis pe măsură ce pasagerii coboară pe scările rulante. Acest tunel a fost creat în jurul temei „lumină și apă”, iar trecătorii rămân uimiți de efectele neobișnuite ce le apar în fața ochilor

Stația T-Centralen – Stockholm (Suedia)

T-Centralen
Foto: NMelander

Metroul din Stockholm este considerat a fi cea mai mare galerie de artă a lumii și aproape toate tunelurile invocă ideea de galerie de artă sau muzeu. De fapt, acestea sunt atât de spectaculoase, încât mulți oameni își pierd trenurile, în timp ce admiră, cu gurile căscate, operele de artă. Peste 140 de artiști sunt reprezentați de-a lungul a 90 de stații.

Punctul culminant al acestui sistem subteran este stația T-Centralen, unde se întâlnesc toate cele trei tuneluri. Tronsonul de culoare albastră a fost pictat in 1970, urmele imense de alb și albastru decorând pereții și tavanele, pe lângă arcurile rustice și coloanele ornate cu mozaicuri. În plus, nu contează către ce tronson te îndrepți, fiindcă toate sunt la fel de frumoase, metroul suedez reprezentând în sine un obiectiv turistic important.

Citește și: Arhitectură de excepție, clădiri care te lasă cu gura căscată