Portugalia are o istorie îndelungată în ceea ce privește producția de vin. Iar cel mai bun mod de a experimenta pe deplin tradițiile și cultura vinificației lusitane este să-i vizitezi regiunile renumite și să faci o serie de degustări ale delicioaselor vinuri la fața locului, într-un cadru autentic. De la nord la sud, regiunile viticole portugheze, oferă nenumărate oportunități de cazare pentru a experimenta ospitalitatea portugheză împachetată în arome de vin de calitate. Cu toate acestea, în special regiunile Vinho Verde, Douro și Alentejo sunt cele în care vei avea cele mai multe experiențe de turism viticol. Să aruncăm o privire asupra a ceea ce are de oferit Portugalia în privința vinului:

Vinho Verde

Vinho Verde
Foto: winetourism.com

Unul dintre cele mai importante vinuri din Portugalia, Vinho Verde, provine din nordul țării. Cel mai popular vin „verde” este cel alb, care aproape a devenit o „băutură națională”. Este un vin proaspăt, ușor, puțin acidulat, alcoolizat între 8,5 și 10,5%, partenerul perfect pentru un pește proaspăt prins și pregătit într-unul dintre frumoasele restaurante de pe coastă. Pentru faptul că e un vin ușor, vinho verde se poate consuma foarte bine la prânz.

Regiunea viticolă Vinho Verde este locul perfect pentru cei care iubesc vinul și natura. Aici te pierzi în frumusețea naturală a Portugaliei, bucurându-te de aromele vinurilor tinere, răcoritoare și florale.

Zona de cultură acoperă provincia Minho, de la Porto până în nord, la granița cu Spania. Numele vinului nu provine de la faptul că este verzui. Zona se numește Vinho Verde, deoarece această regiune viticolă are o climă mai răcoroasă fiind una foarte ploioasă și, prin urmare, e caracterizată de o vegetație foarte verde. Soiurile de struguri pentru acest vin sunt variate: Pedernao, Trajadura, Avesso și Loureiro, dar cel de cea mai bună calitate este strugurele Alvarinho, cultivat în nordul îndepărtat, în apropiere de Galicia.

Valea Douro

douro
Frumosul peisaj viticol al Văii Douro / Foto: Simon Dannhauer

Zona Văii Douro este una dintre cele mai frumoase regiuni viticole ale lumii, prin urmare, a fost inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO pentru că are o valoare universală excepțională ca peisaj cultural. Valea șerpuiește de-a lungul fluviului Douro (sau Duero, cum îi spunem în România) și găzduiește multe crame frumoase, tradiționale, dar, în același timp, inovatoare. Un tur al acestei frumoase văi devine aproape obligatorie în cadrul unei excursii cu tematică viticolă în Portugalia.

CITEȘTE ȘI  Cele mai frumoase hoteluri în copaci

Peisajele din Valea Duoro lasă vizitatorii complet încântați de văile și defileurile adânci, de aerul curat și proaspăt, de podgoriile terasate și de apele albastre și limpezi ale fluviului Douro. Terasele viticole își au baza pe solul de ardezie, care stochează apa astfel încât vița de vie să supraviețuiască bine secetei lungi de vară. Aici se cultivă în principal struguri roșii: Touriga Nacional, Tinta Barocca, Tinta Roriz. Puțini știu că doar jumătate din aceste soiuri de struguri sunt folosite pentru producerea vinului de Porto, celelalte fiind transformate în vinuri seci.

Dão

dao regiuni viticole portugalia
Foto: syrahqueen.com

Regiunea viticolă Dão este înconjurată de lanțuri muntoase, aflându-se în mijlocul „țării vinurilor” portugheze. Locația creează microclimatul său, care este protejat de influențele climatice atlantice și continentale. La înălțimi cuprinse între 400 și 500 de metri, viile se află pe podețuri de granit și ardezie spartă. Aici verile sunt uscate și calde, în vreme ce iernile sunt foarte reci.

Dão impresionează cu vinuri roșii elegante, corpolente și cu arome complexe, dar și cu vinuri albe, fine și aromate – în principal din soiurile de struguri Encruzado, Vertical și Malvasia. Dintre vinurile roșii, alături de Touriga Nacional, Alfrocheiro și Aragones, merită menționat în mod deosebit Jaen. Acest soi de struguri, cunoscut în Spania sub numele de Mencía, aduce o eleganță și o complexitate uimitoare în paharul de vin.

Regiunea Dão are o moștenire străveche bogată, care se întinde din preistorie până în prezent, cu vestigii romane și medievale. Frumusețea naturală, bogăția și diversitatea gastronomiei locale, alături de vinurile aromate și echilibrate, fac din Dão o regiune viticolă foarte atractivă pentru turism.

Estremadura, Tejo și Alentejo

Alentejo
Alentejo / Foto: portugalbywine.com

Vinurile roșii elegante și vinurile albe fructate din zona DOC de-a lungul fluviului Tajo (Tagus) au devenit din ce în ce mai populare.

Estremadura este cea mai mare regiune viticolă din țară, având numeroase subzone. Producția de vin este la fel de diversă ca și regiunea însăși fiind dominată de vinurile albe.

Regiunea Tejo, situată la nord-est de Lisabona, este una dintre cele mai fertile zone viticole din Portugalia. Sunt câmpii întinse ce se întind pe o suprafață totală de 500.000 de hectare. Râul Tajo oferă cele mai bune condiții pentru dezvoltarea unei agriculturi bogate și diverse și nu este o exagerare să spunem că Tajo, cu peisajul său colinar, transformă zona într-o grădină uriașă și fascinantă. Terenul fertil din Tejo creează condiții pentru a cultiva o diversitate de legume, fructe, precum și măslini, stejari de plută și, bineînțeles, struguri.

CITEȘTE ȘI  Mauritius, Gradina Edenului din Oceanul Indian

Regiunea Tejo este una dintre regiunile viticole portugheze care pune perfect în valoare minunata capacitate de a produce vinuri de calitate superioară, de primă mână, iar o excursie aici permite oricui să descopere rădăcinile viticulturii portugheze. De la podgorii ondulate până la peisaje naturale, păduri nesfârșite și plantații de măslini, Tejo oferă experiența perfectă de turism viticol pentru toți vizitatorii.

Nu în cele din urmă, ba dimpotrivă, regiunea viticolă Alentejo acoperă peste 30% din suprafața viticolă a Portugaliei. Nu numai că este impresionantă ca mărime, dar o face și prin producția de vin și tradiția vie a vinurilor milenare din Talha. Regiunea are opt subregiuni, fiecare dintre ele mândrindu-se cu o bogăție de gastronomii apetisante, vinuri excelente și experiențe turistice ce reprezintă o desfătare a simțurilor.

Algarve

regiuni viticole portugalia
Foto: travelandleisure.com

Solurile din Algarve – cea mai sudică regiune portugheză – includ argilă nisipoasă și șisturi, având parte de un climat mediteranean cu influență atlantică. Acest lucru creează condiții favorabile pentru viticultură și producția de vin de înaltă calitate. Marile orașe din Algarve au dat numele a patru DOC-uri de vin din regiune: Lagos, Portimão, Lagoa și Tavira. Arinto, Malvasia Fina, Manteúdo și Síria sunt principalele soiuri de struguri albi utilizate în producția de vinuri tradiționale de aici. Pentru vinurile roșii se folosesc Castelão și Negra Mole.

Regiunea viticolă Algarve se mândrește cu o coastă lungă, cu nisipuri aurii și ape cristaline. Sălbăticia coastei atrage mulți surferi care doresc să se bucure de valurile oceanului. Algarve este locul perfect atât pentru iubitorii de aventură cât și pentru cei ai plajei: vino să descoperi coastele stâncoase, dar și aromele bucătăriei tradiționale, bine asortate cu vinurile locale.

Citește și: Regiuni viticole mai puțin cunoscute pe care trebuie să le vizitezi