Apa a fost întotdeauna un reper important în istoria omenirii, fiind esențială pentru supraviețuire. De aceea, coloniștii obișnuiau să se stabilească în apropierea unei surse de apă dulce pentru a-și forma civilizații durabile și prospere. Astăzi, rolul râurilor în viața oamenilor s-a schimbat puțin: curgând prin munți și văi superbe, sate retrase și orașe importante, aceste ape au devenit repere importante din punct de vedere turistic, energetic sau al transportului. Mulți călători pasionați de natură și de activitățile în aer liber aleg destinații de vacanță aflate în jurul unor râuri, de aceea iată câteva dintre cele mai frumoase râuri ale lumii:

Râul Radovna, Slovenia

Radovna
Foto: Landscape, nature, macro

De-a lungul timpului, râul sloven Radovna a sculptat un defileu impresionant, ce se regăsește la câțiva kilometri de Bled – orașul renumit pentru frumosul său lac. Minunatul defileu include un traseu pentru drumeții, cu poduri frumoase care permit explorarea ambelor maluri ale râului. Traseul se termină într-un punct uimitor –cascada Šum marchează linia de sosire pentru turiștii care parcurg întregul traseu.

De ce să mergi acolo? Traseul oferă o plimbare revigorantă într-o zi fierbinte de vară, iar priveliștea înconjurătoare este hrană prentru ochi și suflet. Lungimea traseului este de numai 3 km, iar parcurgerea sa durează aproximativ o oră. Aceste lucruri fac din râul Radovna un sit natural cu adevărat interesant, iubit de turiștii de pretutindeni.

Râul Soča, Slovenia

Soča
Foto: mura

Nu părăsim Slovenia și ajungem la o nouă destinație superbă: Râul Soča este renumit în toată Europa datorită apei extrem de limpezi, de un turcoaz intens – culoarea unică i-a oferit și un al doilea nume: ”Frumusețea de Smarald”. Nu multe râuri își păstrează o asemenea culoare pe toată lungimea, motiv pentru care această minune naturală atrage aventurieri din toate colțurile lumii. Pe lângă drumețiile de calitate pe care le oferă natura din zonă, te poți bucura și de plimbări cu parapanta sau de diverse sporturi acvatice, precum caiacul și pescuitul.

De ce să mergi acolo? Râul Soča și canioanele sale alcătuiesc un loc cu adevărat pitoresc, ale cărui frumuseți încântă pe toată lumea. Condimentează-ți escapada cu activitățile în aer liber disponibile în zonă și vei avea toate ingredientele necesare unei vacanțe de succes.

Râul Fjaðrá, Islanda

fjaora
Foto: sevenedges.com

Fjaðrá este râul islandez care a sculptat canionul pe care mulți îl consideră cel mai frumos din lume – Fjaðrárgljúfur. Vizitatorii acestei destinații pot parcurge cu ușurință distanța pe care se desfășoară râul, dar și frumoasele trasee oferite de canion. Priveliștile se află în continuă schimbare, iar la fiecare pas devin din ce în ce mai copleșitoare. Susurul râului este ingredientul final al relaxării în natură, completând experiența cu sunetul liniștitor al apei curgătoare. Terenul este predominant accidentat și dur, prin urmare plimbarea de-a ungul albiei râului trebuie susținută cu încălțăminte adecvată..

De ce să mergi acolo? O excursie în Islanda este un lucru de făcut o dată în viață, iar această minune naturală trebuie să fie unul dintre punctele de interes al călătoriei. Vei avea parte de o drumeție unică, pigmentată cu priveliști pe care le vei transpune în fotografii fabuloase.

Râul Reuss, Elveția

Reuss
Foto: JaCZhou

Reuss este al patrulea râu ca mărime din Elveția, cursul său străbătând câteva locuri impresionante: frumosul oraș istoric Lucerna, valea pitorească Reuss și Cheile Schöllenen – aici se regăsește faimosul Pod al Diavolului. Potrivit unei legende locale, însuși Diavolul a ajutat la construirea acestui pod spectaculos, aflat într-o zonă muntoasă greu accesibilă.

De ce să mergi acolo? O plimbare cu barca pe acest râu îți dă posibilitatea de a străbate toate atracțiile pitorești despre care am vorbit anterior, și nu numai. Sate de munte desprinse din filme, orașe vibrante și locuri montane ale căror natură este încă neexplorată – iată doar câteva argumente pentru a vizita zona.

Râul Verdon, Provincia Alpes-de-Haute, Franța

verdon
Foto: bgueudet

Apa turcoaz a râului Verdon face ca Defileul Verdon să fie unul dintre cele mai frumoase din Europa. Canionul râului atrage anual mii de turiști în această zonă: alpiniștii și pasionații de drumeții pot alege din peste 1.500 de trasee montane locale. De asemenea, rafting-ul, pescuitul și canotajul în râul Verdon reprezintă și ele atracții populare, deoarece oferă activități incitante în locuri uimitor de frumoase. Mai mult decât atât, pentru turiștii doritori de adrenalină, companiile  locale de turism oferă posibilitatea de a face bungee jumping, ciclism montan și zboruri cu parapanta.

De ce să mergi acolo? Gorges du Verdon este considerată o bijuterie naturală a Franței, pentru care turiștii din întreaga lume străbat sute sau mii de kilometri. Distracția oferită de sporturile extreme și frumusețea peisajelor fac din Defileul Verdon cel mai căutat canion din Europa.

Caño Cristales, Meta Department, Columbia

Caño Cristales
Foto: jose Carlos Zapata Flores

Cunoscut și sub numele de ”Râul celor cinci culori”, Caño Cristales este cea mai spectaculoasă minune naturală din Columbia. Acesta străbate lanțul muntos Serranía de la Macarena, iar culorile lui uimitoare hipnotizează pe oricine: nuanțe vii de galben, verde, albastru, negru și roșu. Varietatea de culori este rezultatul unor factori absolut naturali – roșul este cauzat de Macarenia clavigera, o plantă roșie care crește în albia râului iar celelalte culori provin din rocile negre, algele verzi și nisipul galben de pe fundul râului, producând împreună un efect unic, asemănător unui curcubeu.

De ce să mergi acolo? Caño Cristales este o minune naturală uluitoare, extraordinar de fotogenică și, în același timp, perfectă pentru înot. Deoarece nu există pești sau alte creaturi în apele râului, vizitatorii se pot bucura în liniște de o baie revigorantă în culorile vii.

Râul Rapa, Suedia

rapa river
Foto: yes-thats-it

Deși are o lungime totală de numai 75 km, râul Rapa traversează numeroase locuri interesante din Suedia. Cea mai cunoscută parte a lui este Delta Laitaurei, formată exact la gura lacului în care se varsă, Tjaktjajaure. Apa râului curge și prin Valea Rapa, care este înconjurată de munți înalți și oferă, de asemenea, niște priveliști incredibile.

De ce să mergi acolo? Datorită naturii neatinse și a peisajului mirific, această zonă este denumită uneori „Alaska Europei”, deci, dacă ai ocazia, nu rata viața sălbatică și peisajele impresionante.

Citește și: Cele mai colorate lacuri din lume