În Europa, și în special în zona ei mediteraneeană, se află o sumedenie de porturi marine fermecătoare, care nu doar că adăpostesc iahturi care mai de care mai frumoase și mai scumpe, dar s-au transformat, de-a lungul timpului, în adevărate atracții turistice.

Avem de-a face, așadar, cu câteva destinații obligatorii pentru pasionații de ambarcațiuni și nu numai. Varietatea de facilități emblematice face ca aceste marinas să difere de un port obișnuit, în care tot ceea ce vedem este o adunătură de bărci priponite la țărm. Mai jos vom trece în revistă câteva dintre cele mai frumoase porturi de iahturi din Europa, iar dacă îți surâde ideea de a-ți împărți timpul și spațiul personal cu câțiva dintre cei mai bogați oameni din lume, află mai multe despre acestea:

Marina Porto Cervo, Sardinia, Italia

Porto Cervo
Foto: lucien82

Al doilea cel mai scump port din lume este localizat în partea de nord a Sardiniei, pe celebra  Costa Smeralda. Acest port deține aproximativ 60 de dane pentru iahturi, cu lungimea totală de până la 100 de metri. Aici, taxele de acostare pot depăși cu ușurință 2.500 de euro în sezonul de vârf. Cele mai scumpe perioade sunt cele din timpul Târgului Deluxe, ce are loc în luna iunie și al  Cupei Regatta Maxi Yacht Rolex din septembrie.

Porto Cervo este destinația preferată a unor vedete precum Kate Moss și Rihanna, iar pentru cei cu buzunare adânci există chiar și un „Club de noapte al miliardarilor”. Vecinătățile marinei oferă un amestec de frumusețe naturală și facilități moderne de lux, inclusiv cluburi și buticuri cu piese vestimentare de ultima modă.

Portul Miraggio, Grecia

miraggio
Foto: marinareservation.com

Situat în partea de sud-vest a Peninsulei Kassandra, aproape de Halkidiki (la Marea Egee), Portul Miraggio a fost răsplătit cu distincții precum ”Blue Flag” și ”Golden Greek Hospitality Award”, în anul 2017. A fost dezvoltat cu ajutorul Universității Aristotel din Salonic și este unul dintre cele mai avansate porturi ale lumii din punct de vedere tehnologic.

A fost proiectat cu scopul de a reduce impactul negativ asupra mării, a naturii și a vieții marine. și se laudă cu 81 de dane adăpostind iahturi de până la 40 de metri lungime. De asemenea, are unul dintre cele mai întinse debarcadere din Grecia, în lungime de 110 metri.

Portul Miraggio este locul perfect pentru navigatorii care pur și simplu vor să se îndepărteze de zumzetul vieții de zi cu zi pentru câteva ore. Aceștia se pot bucura de o pauză relaxantă într-un port de lux de ultimă generație, situat într-o zonă de o frumusețe naturală remarcabilă.

Portul Banus, Marbella, Spania

Banus marbella
Foto via Pinterest

Portul Banus, din celebra localitate spaniolă Marbella, a fost proiectat și construit de către dezvoltatorul Jose Banus, în anul 1970. Suprafața totală a portului este de 150.000 de metri pătrați, acesta având peste 900 de dane de care se bucură o clientelă alcătuită din cei mai bogați și mai puternici oameni ai lumii, unul dintre aceștia fiind chiar Regele Arabiei Saudite.

Acest port de agrement este protejat de lanțul muntos Sierra de Marbella și înconjurat de plaje frumoase. În zonă există o mulțime de facilități, precum magazine cu haine de designer, baruri, restaurante și case de lux.

Portul ACI Dubrovnik, Croația

ACI Dubrovnik
Foto: aci-marinas.com

Aflat pe un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, la poalele dealului Srd și la doar 6 kilometri de centrul orașului Dubrovnik, acest port de agrement este renumit pentru marea sa curată, primind distincția Blue Flag. A fost votat drept cel mai bun port de agrement din Marea Adriatică în cadrul competiției „Floarea turismului – Calitate pentru Croația” timp de trei ani la rând. ACI Dubrovnik se laudă cu 380 de dane pe apă și 140 de dane la țărm, putând găzdui iahturi de până la 60 de metri lungime. Este ideal pentru cei care iubesc natura, siturile istorice și orașele vechi, reprezentând o alegere excelentă atât pentru navigatorii trecuți de prima tinerețe, cât și pentru familiile tinere.

OneOcean Port Vell, Barcelona, Spania

OneOcean port vell
Foto: trabantos

Construit în primă fază pentru Jocurile Olimpice din 1992, acest port a fost modernizat recent și transformat într-unul de cinci stele: are 148 de dane cu loc pentru iahturi de până la 190 de metri lungime. Este situat în inima Barcelonei și oferă turiștilor priveliști idilice asupra orașului, dar și a oceanului.

Odată cu renovarea lui, Port Vell a devenit locul perfect pentru a te alătura celor mai moderni trend-setteri. Având plaja și o serie de atracții turistice renumite în apropiere (inclusiv emblematicele Las Ramblas și Sagrada Familia), acest port este punctul ideal de start pentru a explora peisajul superb al Cataloniei. Pe măsură ce lumina începe să se diminueze, Barcelona prinde culorile unei vieți de noapte vibrante, având o gamă variată de baruri „nebune”, cluburi și restaurante.

Portul Hercule, Monaco

hercule monaco
Foto: Artur Bogacki

Monaco emană lux, bunăstare și stil prin toți porii, iar portul său, Hercule, nu e cu nimic mai prejos, fiind o extensie opulentă a tot ceea ce reprezintă acest mic stat, ba chiar este, probabil, mult mai spectaculos decât imaginea generală a principatului.

Fiind înconjurat de cazinouri, case de vacanță luxoase, hoteluri și restaurante de top, Portul Hercule este unul dintre cele mai scumpe locuri de acostare pentru ambarcațiunile lumii. Deoarece este amplasat la poalele dealurilor abrupte, portul se bucură de un cadru peisagistic impresionant, reprezentând punctul zero pentru a porni în explorarea a tot ceea ce oferă Monaco și Monte Carlo. Combinația dintre superbul cadru natural și viața de noapte vibrantă face din Port Hercule o destinație obligatoriu de vizitat pentru orice navigator ambițios și…. cu ceva bani în buzunar. În luna mai, turiștii se pot bucura de Marele Premiu de Formula Unu, iar în septembrie, are loc în fiecare an competiția Monaco Yacht Show.

Marina Grande, Capri, Italia

Marina Grande, Capri
Foto: Dietmar Rauscher

Cunoscut drept cel mai scump port de agrement din lume, Marina Grande de pe insula Capri este amplasat între stânci maiestuoase și clădiri colorate, promițând o experiență cu adevărat de neuitat. Acostarea în acest port extrem de exclusivist trebuie rezervată cu multe luni înainte, în special în anotimpurile de vârf.

Portul poate găzdui peste 300 de iahturi, având inclusiv spațiu pentru super-iahturi de până la 60 de metri lungime. Marina Grande este înconjurat de hoteluri și restaurante de lux, care se mândresc cu unele dintre cele mai spectaculoase priveliști. Vino în Capri și te poți aștepta să dai peste cei mai bogați și celebri oameni din lume, care își acostează aici iahturile extravagante și luxoasele ambarcațiuni de agreement.

Citește și: Cele mai scumpe mașini din lume