Pornind de la intrările aurite ale unor palate, ajungând la formidabilele căi de acces ale orașelor antice și la superbele portaluri către locuri sacre, am făcut o mică selecție a unora dintre cele mai uimitoare porți vechi din diversele orașe ale lumii.

Poarta tuturor națiunilor, Persepolis, Iran

The Gate of All Nations
Foto: Daisy Lorenzi

Fondat de către Darius cel Mare în anul 518 î.Hr. drept capitala Imperiului Achaemenid, Persepolis este unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii antice. Cea mai spectaculoasă construcție ce se distinge dintre ruinele sale este Poarta tuturor Națiunilor. Pentru a ajunge în sala tronului, toți vizitatorii erau nevoiți să treacă prin această intrare falnică, păzită de statui ale unor făpturi mitice. Deasupra celor patru coloși se află gravată o inscripție care atestă faptul că Xerxes I a construit această poartă impresionantă.

Poarta Brandenburg, Berlin, Germania

Brandenburg Gate
Foto: Neoppasin

Poarta Brandenburg este cel mai cunoscut monument al Berlinului, fiind locul unde s-au desfășurat numeroase evenimente istorice importante. Aceasta a fost construită de către regele prusac Frederick William al II-lea și a servit drept intrare principală în oraș. Designul său neoclasic a fost modelat după Propylaeum, poarta de acces către Acropola Atenei, iar în anul 1795 a fost încoronată cu o statuie de bronz ce o înfățișează pe Nike, Zeița Victoriei. Statuia a fost furată de Napoleon după ce Prusia a fost învinsă (ulterior, a fost înapoiată).

Poarta Brandenburg a fost, de asemenea, folosită drept un simbol al partidului nazist. Deși sever avariată, poarta a rămas în picioare după război și a fost considerată un simbol al diviziunii Berlinului, după reunificare devenind o dovadă reprezentativă a unității și libertății.

Palatul Ecaterinei, Pushkin, Rusia

palatul ecaterinei
Foto: dmitrygorelov

Palatul Ecaterinei cea Mare – reședința de vară a împărătesei – dă dovadă de o fascinantă extravaganță rococo. Porțile de acces ale palatului sunt cu adevărat spectaculoase, cu detalii aurii elaborate și coloane în dungi orizontale, acompaniind fațadele luminoase ale palatului (colorate în alb și albastru). Acestea oferă o intrare adecvată către imensul loc de joacă regal, construit inițial (în 1717) pentru predecesorul împărătesei Ecaterina I, în orașul de lângă Sankt Petersburg.

Bab Zuweila, Cairo, Egipt

Bab Zuweila
Foto: Wikimedia

Falnicele minarete gemene ale lui Bab Zuweila – poarta de sud spre vechea cetate medievală din Cairo – erau multifuncționale: de aici, Sultanul urmărea începutul hajj-ului (pelerinajul anual la Mecca), paznicii supravegheau ținuturile pentru a dejuca atacurile dușmanilor, iar criminalii erau executați tot aici, ca mai apoi capetele lor tăiate să fie afișate în văzul tuturor, pentru a răspândi teroarea în rândurile cetățenilor.

Astăzi, turnurile frumoasei porți de intrare din secolul al XI-lea sunt de obicei folosite de turiști pentru a privi orașul vechi și capitala modernă ce se desfășoară în depărtare.

Palatul Dolmabahce, Istanbul, Turcia

Dolmabahce
Foto: lira_joggi

Palatul Dolmabahce a fost finalizat în anul 1856, construcția sa fiind începută la ordinul Sultanului Abdülmecid în 1843, atunci când acesta s-a hotărât să își mute curtea imperială din Topkapı. Poarta de intrare este atât de bogat ornamentată încât nu e de mirare că acesta e considerat cel mai mare și mai luxos palat din toată Turcia.

Dolmabahce se află pe malul râului Bosfor și reprezintă ultimul cămin al sultanilor otomani. Bineînțeles, aceștia nu au făcut deloc economie în construcția acestei clădiri fabuloase: pentru poleirea tavanelor s-au folosit aproape 14 tone de aur, palatul adăpostind, de asemenea, cea mai mare colecție de candelabre cu cristale Baccarat din lume.

Arcada Amiralității, Londra, Anglia

Admiralty Arch
Foto: simon1 1uk

Arcada Amiralității din Londra este calea de acces către The Mall, drumul ce coboară spre Palatul Buckingham. A fost finalizată în anul 1912, construcția curbată din piatră fiind creată în memoria reginei Victoria. Designul său neoclasic, completat cu un trio de arcade, a fost viziunea arhitectului Sir Aston Webb. De-a lungul deceniilor, această clădire a reprezentat un punct major de referință pentru evenimente precum zile de naștere regale sau ceremonii militare naționale.

Bab Oudaia, Rabat, Maroc

Bab Oudaia
Foto: Wikipedia

La intrarea în kasbah-ul din Rabat se află Bab Oudaia, care datează încă din secolul al XII-lea, atunci când cetatea, împreună cu palatul, moscheea și grădinile sale au fost construite de către califul almohad Ya’qub al-Mansur. Poarta imensă de acces are o arcadă ce seamănă cu o potcoavă, fiind decorată cu modele detaliate de sculptură în piatră.

Rabat se află la gura de vărsare a râului Bou Regreg și a servit în secolul al XII-lea drept bază militară a Imperiului Almohad. Capitala Marocului a fost fortificată cu ziduri de apărare, incluse actualmente în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Arcada lui Hadrian, Jerash, Iordania

Arch of Hadrian
Foto: Alatom

Imensa putere a Romei se poate vedea cu ochiul liber în grandoarea Arcadei lui Hadrian, una dintre structurile magnifice care au rămas printre ruinele greco-romane din orașul Jerash, în nordul Iordaniei. Monumentala cale de intrare a fost ridicată în cinstea împăratului Hadrian, cu ocazia vizitei sale la avanpostul răsăritean al Imperiului Roman, în anul 12 d.Hr. Poziționată în afara zidurilor sudice, se crede că poarta se afla pe vremuri de două ori mai sus decât este acum, adică la aproximativ 22 de metri înălțime, având în componență inclusiv uși de lemn foarte rezistente.

Pura Lempuyang Luhur, Bali, Indonezia

Pura Lempuyang Luhur
Foto: Tim Arbaev

Complexul de temple hinduse de pe Muntele Lempuyang, aflat în estul insulei Bali, într-o zonă îndepărtată pentru turiști, dar extrem de frumoasă, este unul dintre cele mai vechi și sacre din acest loc. Poarta sa de acces a fost văzută drept o „cale de intrare în cer”, fiind absolut fascinantă pentru oricine o vizitează. Aceasta se află în fața templului inferior și încadrează ca într-o ramă superba priveliște către Muntele Agung, cel mai înalt vârf din Bali.

Imediat după ce trec prin această poartă, vizitatorii urcă trei seturi de scări către primul dintre cele șapte temple. Aceste clădiri impresionante se întind de-a lungul unui drum la finalul căruia turiștii ajung în vârful muntelui sacru.

Citește și: Cele mai frumoase orașe fortificate