Natura, flora, fauna, lacurile și pădurile sunt atracțiile care te încântă cel mai mult în călătoriile tale? Atunci îți recomandăm să vizitezi cele mai spectaculoase parcuri naționale din Europa! Lasă în spate mulțimile gălăgioase, orașele aglomerate și sesiunile de shopping și pășește în lumea serenității absolute, care îți oferă garanția unei relaxări complete.
Câteva dintre cele mai frumoase parcuri pe care ți le recomandăm sunt Lacurile Plitvice din Croația, Parcul Național Saxonia Helvetă, Parcul Național Belluno și nu în cele din urmă, Parcul Național Goreme. Dar… să le luăm pe rând:
Lacurile Plitvice, Croația

Parcul național Lacurile Plitvice se află într-o regiune carstică dinarică. Datorită geologiei sale specifice, a geomorfologiei și a hidrologiei, acest parc formează una dintre cele mai impresionante zone carstice din lume. În afară de roca dolomitică predominantă, aici se observă și calcare mezozoice cu mici inserții de dolomită. Raportul oferit de dolomitele mai puțin poroase (care rețin apă) și sedimentele poroase din calcar carstic (din vremea jurasică) a influențat peisajul întregii zone de astăzi.
Proprietățile hidrologice ale acestor formațiuni stâncoase au permis stagnarea apei pe rocile dolomite din perioada triasică, precum și formarea canionului. Cum s-a format acesta, totuși? În timp, apa a erodat depozitele de calcar din perioada cretacică și astfel a luat naștere un superb defileu. „Barierele” formate de tuful vulcanic reprezintă un fenomen inedit, care permite apei să rămână în interiorul lacurilor și să alcătuiască frumusețea de astăzi.
Dolomiții din Belluno, Italia

Dolomiții formează un lanț muntos masiv, localizat în nord-estul Italiei. Aceștia fac parte din Alpii Calcaroși de Sud, iar suprafața lor se întinde de la râul Adige, în vest, și până la Valea Piave (Pieve di Cadore), în est. Granițele de nord și de sud sunt definite de Valea Puster și Valea Sugana (Val Sugana). Dolomiții sunt împărțiți aproape în mod egal între provinciile Belluno, Tirolul de Sud și Trentino.
Elveția Saxonă, Germania

Parcul Național Elveția Saxonă (în germană Nationalpark Sächsische Schweiz) este o oază de relaxare, situată în statul german Saxonia, lângă capitala Dresda. Parcul se întinde pe o suprafață de 93,5 km², într-o zonă din inima Munților de Gresie Elba, numită Elveția Saxonă. Acest frumos parc se învecinează cu Parcul Național Elveția Boemă din Republica Cehă.
Taigaua sălbatică, Finlanda

Taigaua sălbatică din Finlanda acoperă o zonă considerabilă de sălbăticie pură, neatinsă de mâinile omului, ideală pentru observarea și fotografierea animalelor în mediul lor natural. Aici se pot admira ursul brun, jderi, lupi, dar și elani, căprioare, veverițe zburătoare, castori și, nu în cele din urmă, unele dintre cele mai mari păsări prădătoare. Aceste specii pot fi văzute și în provinciile vecine, Kuusamo și Pohjois-Karjala.
Durmitor, Muntenegru

Acest parc natural este situat într-o regiune muntoasă din nord-vestul Muntenegrului, delimitată de râurile Piva și Tara, între care se află 23 de vârfuri de peste 2.300 metri altitudine. Parcul are o suprafață totală de 390 kilometri pătrați, din care 82 de kilometri fac parte din canionul râului Tara, ce măsoară o altitudine de 1.600 de metri deasupra nivelului râului. Centrul de administrație al parcului este localizat în Zabljak. Regiunea Durmitor este cea mai importantă parte din lanțul munților Dinari, fiind caracterizată prin vârfuri înalte, păduri abundente și chei adânci. Canionul Tarei este cel mai mare din Europa și găzduiește peste 1.500 de specii de floră și 130 de specii de păsări.
Goreme, Turcia

Parcul Național Goreme și Cappadocia este un obiectiv unic al naturii, având versanți spectaculoși presărați cu celebrele formațiuni numite „coșuri de zâne”. De asemenea, aici se pot admira resursele bogate de apă de la baza văii, flora abundentă și numeroasele biserici săpate în stâncă, în interiorul cărora se disting minunatele fresce.
Cappadocia, care a fost sculptată din tuful vulcanic al Munților Erclyes și Hasan de-a lungul a milioane de ani (de eroziunea nisipului și a apei), a devenit casa a numeroase civilizații și un martor tăcut al istoriei culturale a Anatoliei. Cappadocia ascunde în subsolurile sale orașe subterane, cu un farmec aparte. Se presupune că aceste orașe încântătoare au niveluri nedescoperite încă, aflate la mari adâncimi, care abia așteaptă să fie explorate. Cele mai frumoase orașe subterane se află în regiunile Kaymakli, Derinkuyu, Mazl Ozkonak și Tatlarin. Orașele, care au fost folosite mult timp drept sanctuare, au fost recent renovate și puse la dispoziția vizitatorilor.
Ordesa, Spania

În Parcul Național Ordesa există trasee de drumeții pentru toate categoriile, astfel încât vei putea explora în propriul ritm văile, pășunile și râurile care se află la poalele vârfului Monte Perdido, cel mai înalt (3.355 metri) din această parte a Spaniei. Aceste trasee ușor accesibile duc către minuni ale naturii precum cascada „Coada de cal” (cu o cădere a apei de peste 1.700 de metri), Gradas de Soaso și puncte de observare precum Garganta, situate pe stânci înalte. Aici ești înconjurat de munți de peste 3.000 de metri înălțime unde vulturi bărboși (cu o anvergură a aripilor de peste 2 metri) se înalță într-un zbor amețitor deasupra vârfurilor înalte.
Citește și: 7 parcuri și grădini fabuloase din întreaga lume