Însorită cea mai mare parte a anului, Croația se află la răscrucea dintre Europa Centrală și de Sud-Est și reprezintă o destinație din ce în ce mai râvnită de români, mai ales că este, practic, la distanță de o aruncătură de băț. Insulele de vis, parcurile naționale pitorești și o istorie medievală reflectată în locuri ce-i păstrează parfumul, trec această țară pe lista cu dorințe de călătorie ale multor turiști. În special al celor care sunt fani ai serialului Game of Thrones.

Cu toate acestea, Croația are mult mai multe de oferit dincolo de obiectivele sale turistice super-cunoscute. De pildă, satele și orășelele încântătoare, care abia așteaptă să fie descoperite, pentru că oferă suficient de multe motive de bucurie. Iată-le pe cele mai frumoase:

Brela

Brela

Brela este un mic sat de la malul mării de pe Riviera Makarska, cunoscut mai ales pentru natura sa diversă și pentru promenada de șapte kilometri de pe malul mării, care găzduiește una dintre cele mai renumite plaje din Croația. Punta Rata domină o peninsulă acoperită de pini care se „aruncă” în Marea Adriatică, condusă de impresionanta stâncă Brela și scăldată de ape cristaline.

Orașul vechi din Brela este centrat în jurul portului, cu baruri frumoase și restaurante excelente. Plaja Za Punton se află, de asemenea, în apropierea centrului, iar pe promenada de la malul mării există numeroase opțiuni de cazare. Plajele din Brela, la fel ca în cea mai mare parte a Croației, sunt cu pietriș și sunt susținute de promontorii acoperite de pini. Vei întâlni cafenele pe plajă și taverne confortabile oriunde vei merge, iar soarele strălucește pe Makarska timp de 2.750 de ore pe an. 

Primosten

Primosten

Această mică minunăție a fost cândva o insulă legată de continent printr-un pod medieval din lemn. Astăzi, te poți plimba pe străzile sinuoase ale insulei, te poți scufunda în apele sale cristaline și puțin adânci și poți vizita locuri precum Biserica Sfântul Gheorghe, din secolul al XV-lea, Capela San Roque și cheiul Primosten. Aflată la o excursie de o oră de la Split, insula este ușor de accesat cu mașina sau cu autobuzul.

Cavtat

Cavtat

O vizită la Cavtat (aflat la 30 de minute de mers cu mașina din Dubrovnik), este o modalitate ușoară de a scăpa de aglomerația turistică și de a te bucura de o zi ușoară și relaxantă. Fie că este vorba de vizitarea Muzeului Regional Konavle, de aplaudarea operelor de artă ale pictorului local Vlaho Bukovac sau de vizionarea unuia dintre evenimentele de vară ale satului (concerte, expoziții și multe altele în lunile iulie și august), Cavtat reprezintă evadarea perfectă la malul mării.

Ston

Ston

Ston, orașul de coastă ale cărui ziduri ar putea fi mai spectaculoase decât cele ale Dubrovnikului, este situat în sudul Dalmației, la doar o oră distanță de cea mai iubită localitate de pe scena turistică croată. Fortificațiile din secolul al XIV-lea sunt adesea supranumite „Zidul Chinezesc al Europei”, datorită designului lor izbitor și a pietrei gri bine conservate, care șerpuiește pe versantul dealului până în fața portului.

Ston este așezat pe peninsula Peljesac, iar zidurile sale în lungime de 900 de metri au servit ca baricadă defensivă și fort militar pentru Republica Ragusan în anii 1300. Vizitatorii se pot plimba pe întreaga lungime a zidurilor, dar Ston este, de asemenea, renumit pentru cultivarea midiilor, despre care poți afla (și pe care le poți savura) peste tot în oraș.

Rastoke

Rastoke

Dacă nu te poți sătura de Lacurile Plitvice din Croația, mergi în satul Rastoke pentru a explora morile de apă, cascadele și râurile și pentru a gusta din viața unui adevărat sat croat. Vizitează localitatea, ia o masă (ce include păstrăvi de râu locali) cu vedere la apele învolburate din apropiere sau admiră peisajele de basm mergând cu caiacul sau canoea pe râul Slunjcica.

Omis

Omis

Omis poate reprezenta o excursie rapidă de o zi la sud de Split (la mai puțin de 30 de minute de mers cu mașina), acesta fiind punctul în care râul Cetina se varsă în Marea Adriatică. Satul a fost o destinație preferată de pirați în secolele al XIII-lea și al XIV-lea, dar, în prezent, Omis este locul perfect pentru vizitatorii activi, cărora le place mișcarea – aceștia pot urca până la fortăreața romanică Mirabella, pot face rafting, caiac sau canoe pe râu și pot face drumeții pe dealurile din jur.

Motovun

Motovun

Motovun este locul unde Croația continentală și farmecul său balcanic se întâlnesc cu Adriatica italiană într-o peninsulă în formă de inimă. Se știe că Istria este împărțită între Croația, Slovenia și Italia. Motovun este situat în centrul Istriei, la mai puțin de 20 de kilometri de granița cu Slovenia și la doar o oră cu mașina de orașul maritim Trieste din sud-estul Italiei. Motovun face parte dintr-o colecție de sate din vârful dealurilor care sunt la fel de spectaculoase ca și coasta Adriaticii. Cu ziduri medievale – o cerință aproape obligatorie a satelor croate – Motovun a fost folosit de celți și iliri pe post de fortăreață antică.

Motovun este somnoros și liniștit, având o mână de restaurante, baruri și magazine pitorești, dar satul prinde viață în lunile de vară, când vizitatorii se înghesuie la festivalul său anual de film. Biserica Sfântul Ștefan din secolul al XVI-lea și clopotnița sa, folosită cândva ca punct de observație, se ridică cu mândrie deasupra satului care este, de asemenea, cunoscut ca locul de naștere al personajului fictiv Veli Joze, un fermier uriaș imaginat de Vladimir Nazor, care a devenit un simbol al greutăților și necazurilor din Istra, dar și al forței localnicilor săi. 

Foto: Canva Photos

Citește și: Cele mai frumoase locuri de vizitat în Croația