Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au clădit ziduri înalte și solide, cu scopul de a-și apăra căminele și comunitățile de diverse atacuri inamice. Numeroase orașe fortificate celebre în istorie, precum Jericho și Troia, s-au prăbușit de-a lungul vremii, dar în lume încă există astfel de fortărețe ce și-au păstrat zidurile de apărare intacte. De la cetăți situate pe dealuri abrupte și până la fortărețe de coastă, iată câteva dintre cele mai frumoase orașe fortificate ale lumii:

Carcassonne, Franța

Carcassonne
Foto: thomaslenne

Acest superb oraș, situat pe malurile râului Aude din regiunea franceză Languedoc, este cea mai mare așezare medievală cu ziduri de apărare din Europa. Construit pe rămășițele unui vechi sit roman, Cité de Carcassonne (orașul vechi) este înconjurat de două ziduri exterioare care umbresc aleile înguste și cotloanele din interior.

Aceste ziduri erau extrem de inovatoare pentru vremurile în care au fost clădite, fiind concepute cu 52 turnuri de pază, proiectate cu scopul de a preveni atacurile mașinăriilor de asediu. Au fost restaurate în secolul al XIX-lea de către arhitectul Eugène Viollet-le-Duc, astfel încât astăzi arată remarcabil de îngrijite și bine conservate.

Siena, Italia

Siena
Foto: ominojarre

Pitorescul oraș Siena, aflat în sudul Toscanei, a fost construit pe suprafața a trei dealuri, servind în trecut drept centru bancar medieval. În Evul Mediu, Siena era considerat un mare rival al Florenței. Zidurile fortificate, în lungime totală de 7 kilometri, împodobite cu bastioane, turnuri și porți, urmează îndeaproape contururile dealurilor, adăpostind la interior orașul istoric. De altfel, în interiorul cetății se află numeroasele comori arhitecturale ale Sienei: Piazza del Campo (locul unde se desfășoară de două ori pe an cursa de cai Palio di Siena), uimitorul Duomo precum și Torre del Magia.

Valletta, Malta

Valletta
Foto: Boris Edelmann

În urma marelui asediu din anul 1565, capitala Maltei a avut nevoie de soluții extreme de apărare pentru a rezista atacurilor otomane. Zidurile magnifice ce se înalță din portul Maltei au fost construite între secolele XVI-XVII, uimind turiștii cu măreția lor. Orașul Valletta de azi face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO: portul fortificat, clădirile vechi de culoarea mierii și străzile pietruite sunt, așadar, în afara oricărui pericol de distrugere.

Ierusalim

ierusalim
Foto: Walkerssk

Minunile ce se află în orașul vechi al Ierusalimului reprezintă cu adevărat o atracție ce nu trebuie ratată, însă zidurile care îi adăpostesc comorile istorice și spirituale sunt aproape la fel de uimitoare. Acestea au fost construite de către sultanul otoman Suleiman Magnificul în secolul al XVI-lea, cu scopul de a-i apăra poziția în acest oraș râvnit de mulți dușmani.

Zidurile fortificate au șapte porți, cea mai cunoscută dintre ele purtând numele Poarta Jaffa. Astăzi, orașul vechi poate fi văzut de la înălțime dacă urmezi meterezele înguste care încă rezistă foarte bine – una se află în partea de nord, iar cealaltă în partea de sud.

Toledo, Spania

Toledo
Foto: mabeljover

Ascuns între zidurile sale solide și porțile cândva impenetrabile, orașul vechi Toledo este împânzit de monumente grandioase și clădiri religioase. A fost construit de romani în secolul al II-lea, numele lui provenind de la cuvântul latin toletum, care înseamnă „populație fortificată”. Un alt reper important din acest oraș protejat de UNESCO este podul San Martin, ce reprezenta intrarea în oraș încă din secolul al XIII-lea. Acesta trece peste râul Tajo, având și în ziua de azi turnurile de apărare intacte.

Rhodos, Grecia

Rhodos
Foto: Arsty

Vechea cetate a orașului Rhodos a fost construită în mare parte de către Cavalerii Sfântului Ioan, după ce au sosit aici din Ierusalim, în anul 1309. Aceștia au stăpânit insula timp de 200 de ani, până când otomanii i-au înlăturat fără scrupule. Zidurile rezistente ale orașului vechi (cel mai vechi oraș medieval din Europa, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO), au fost locuite continuu și prezintă șapte porți de acces. Înăuntrul fortăreței vei descoperi un labirint format din alei mici, ce străbat un amestec încântător de arhitectură, datorat numeroșilor ocupanți ai cetății.

Dubrovnik, Croația

Dubrovnik
Foto: Miroslav Vajdic

Zidurile medievale ale orașului Dubrovnik ce tronează deasupra apelor turcoaz ale Mării Adriatice formează o priveliște uimitoare. Aceste fortificații magnifice au fost construite în secolul al XIII-lea, primind noi întăriri în secolul al XV-lea, pentru a proteja mai eficient orașul în fața atacurilor otomane.

Renumit în întreaga lume pentru „rolul” de Debarcader al Regelui în producția HBO Urzeala Tronurilor, orașul cu ziduri aproape perfect conservate este unul dintre cele mai frumoase destinații europene. Este posibil, și chiar indicat, să faci o plimbare de-a lungul zidurilor care oferă priveliști superbe asupra pasajelor înguste, bisericile baroce, acoperișurilor din teracotă ale orașului vechi și nu în cele din urmă, asupra mării.

Citește și: Locuri abandonate care fac deliciul turiștilor