Sunt elegante, șic și convenabile. Uneori, în loc să pierzi timp prețios mergând pe jos în dorința de a atinge cât mai multe obiective turistice dintr-un oraș, să urci într-un tramvai și să parcurgi cu acesta distanța până la destinație este o idee excelentă. Unele orașe europene știu cum să pună în valoare acest mijloc de transport ecologic, care e integrat în contextul urbanistic ajungând, ele însele, atracții în sine. Iată care sunt cele mai frumoase orașe europene în care poți face o plimbare plăcută cu tramvaiul:

Viena

tramvai viena
Foto: bluejayphoto

Plimbarea cu tramvaiul în Viena este un deliciu. Și asta în special datorită faptului că Viena are una dintre cele mai importante rețele de tramvaie din lume – sunt aproape 30 de linii.

În plus, dacă ai noroc, te poți urca într-unul dintre cele mai vechi tramvaie, care circulă pe șinele vieneze încă din 1966. Descoperă Catedrala Sf. Ștefan, Palatul Schönbrunn și alte obiective superbe din Viena… cu tramvaiul. Ca sugestie, ia-ți un Vienna Pass, care îți va oferi o mulțime de avantaje, inclusiv abonament pentru tramvaie.

Budapesta

tramvai budapesta
Foto: arrivalguides.com

Cu siguranță ai auzit de Podul cu lanțuri, din Budapesta. Dacă vrei să-l traversezi, urcă-te într-unul dintre cele mai frumoase tramvaie europene. Rețeaua budapestană are 31 de linii și, alături de Praga și Viena, e una dintre cele mai mari din lume. Parlamentul, băile termale Széchenyi și multe alte minuni din Budapesta pot fi accesate cu tramvaiul.

Praga

tramvai praga
Foto: Givaga

Ia tramvaiul și alătură-te celor 340 de milioane de pasageri care călătoresc anual cu acest mijloc de transport, pentru a „mătura” frumoasele străzi din capitala Cehiei. Rețeaua de tramvaie pragheză măsoară o lungime totală de peste 1800 kilometri și se adaptează gradual la dimensiunile orașului, încă din 1920, de când Praga a devenit capitala țării.

Istanbul

tramvai istanbul
Foto: Komedya

Să recunoaștem: Istanbul e un oraș superb, vibrant și… uriaș. Nu poate fi descris în doar câteva cuvinte și trebuie să-l vizitezi ca să-l înțelegi. Bucură-te de cartierele unicului oraș care se întinde pe două continente, observă-i tensiunile și pasiunile, modernismul și tradițiile.

Municipalitatea din Istanbul a decis să oprească utilizarea tramvaielor în 1960, dar după 30 de ani de trafic intens și poluare, acestea au fost reintroduse. Nu rata tramvaiul roșu de pe cunoscuta stradă Istiklal, una dintre cele mai lungi străzi de shopping din lume.

Milano

tramvai milano
Foto: claudiodivizia

Totul e șic și elegant în „capitala modei”. Inclusiv tramvaiele. Și, ca de obicei, cele mai frumoase tramvaie sunt cele mai vechi: cele din seria 1500 datează din anii 30 ai secolului trecut și câteva modele încă se află în circulație. Nu le rata, însă, nici pe cele din anii 55-60, 20 dintre acestea fiind și ele, încă „vii”. 19 linii de tramvai te vor purta în Milano către cele mai frumoase obiective ale orașului.

Lisabona

tramvai lisabona
Foto: stockstudiox

Cine nu a auzit de celebrul tramvai galben din Lisabona, simbol al capitalei lusitane? Localnicii folosesc foarte mult tramvaiele pentru a se deplasa dintr-o parte în alta, aceste mijloace de transport ce se numesc „Electrico” apărând deseori pe cărțile poștale și în instantaneele de pe Instagram. Ia un „Electrico” (linia 28) și descoperă savurosul cartier Alfama!

Basel

tramvai basel
Foto: typo-graphics

Basel e un oraș de o mare bogăție culturală și artistică. Probabil ai auzit despre evenimentul Art Basel, unul dintre cele mai importante din lume, în privința artei contemporane, „exportat” până în Miami.

Pe lângă frumoasa catedrală, unul dintre simbolurile din Basel este… tramvaiul. Deși, cronologic, a apărut după Catedrală, acesta funcționează de mai bine de un secol.

Bordeaux

tramvai bordeaux
Foto: Leonid Andronov

Când orașul Bordeaux s-a reconstruit, ca o pasăre Phoenix renăscută din propria cenușă, tramvaiul a fost un important element urban. Tramvaiele din Bordeaux au un design foarte frumos și traversează orașul dintr-o parte într-alta, în mod silențios. Le miroir d’eau (Oglinda apei), realizat de arhitectul Michel Corajoud, care reflectă Place de la Bourse, e unul dintre cele mai interesante obiective pe care le poți vedea din tramvai în Bordeaux.

Citește și: Cele mai frumoase călătorii cu trenul pe care ai putea să le încerci