Arta stradală este o expresie a libertății, a creativității și a imaginației, care a cucerit inimile oamenilor din întreaga lume. De la picturile murale colorate la capodoperele de graffiti, arta stradală a devenit parte integrantă a culturii moderne. Nu este surprinzător faptul că multe orașe de pretutindeni au adoptat această formă de artă, autoritățile mergând până la a oferi ziduri și spații publice pentru ca artiștii talentați să se exprime. Mai jos vom explora câteva dintre cele mai frumoase orașe din lume cunoscute pentru arta stradală, unde zidurile însele reprezintă adevărate „pânze” pentru imaginație.

Berlin, Germania

Zidul Berlinului
Celebră lucrare de pe Zidul Berlinului / Foto: matadornetwork.com

Arta stradală din Berlin există pretutindeni, relatând povestea istoriei trepidante și chinuitoare a acestui oraș incredibil. Cea mai bună artă stradală se găsește pe porțiunile vechiului Zid al Berlinului, cunoscută sub numele de galeria din partea de est. Zidul Berlinului este un simbol al diviziunii celor două lumi – capitalistă și comunistă, locul în care Cortina de Fier era o diviziune tangibilă. Construcția Zidului Berlinului a început la 13 august 1961, separând familii și prieteni, divizând complet orașul și devenind linia întâi a războiului rece.

Astăzi au rămas două mici porțiuni ale zidului, lăsate pentru a le aminti oamenilor câtă durere a adus orașului. Cea mai mare secțiune este situată în apropierea stației Warschauer Strasse și se întinde pe 1 km, paralel cu râul, de-a lungul Muhlenstasse. Cu toate acestea, astăzi, nu mai este însă o placă lungă și fadă de beton, păzită de soldați înarmați, ci o pictură murală artistică cunoscută sub numele de East Side Gallery.

Vizitarea Zidului Berlinului se face cel mai bine printr-o plimbare pe îndelete, care îndeamnă la reflecție și care durează o jumătate de oră sau chiar mai mult, depinde cât timp te oprești pentru a aprecia lucrarile artistice. În mod previzibil, o mare parte din acestea sunt de natură politică, dar artiștii au ales teme variate în crearea picturilor murale. Cea care stă la bază este cea a libertății, ceva ce zidul a refuzat berlinezilor de ambele părți ale diviziunii timp de trei decenii.

O vizită la Murala Zidului Berlinului este numărul unu pe listele vizitatorilor capitalei. Câteva dintre faimoasele picturi murale de pe zid sunt Forțați să ridice degetul mare, care simbolizează secretele vieții din spatele Cortinei de Fier și infamul Checkpoint Charlie, care amintește de istoria sa ca punct oficial de trecere a frontierei dintre Berlinul de Est și Berlinul de Vest, deși, în realitate, doar câțiva aleși aveau acces la el. Există o zonă de iarbă acolo unde pe vremuri era efectiv un „no man’s land”, în care oricine ar fi încercat să intre ar fi fost întâmpinat cu gloanțe. Astăzi, călătorii se așează pe spațiul verde și reflectă la istoria emoționantă a unui loc odinioară odios.

New York, SUA

Artă stradală în New York
Artă stradală în New York / Foto: Elvert Barnes / Flickr

New York a produs de-a lungul deceniilor artiști stradali influenți. Curentul a apărut în New York-ul anilor 70, într-o perioadă în care orașul era falimentar și măcinat de criminalitate. Ca răspuns la haosul care cuprinsese Big Apple, tineri și copii din Bronx și Brooklyn au început să „bombardeze” vagoanele de metrou și clădirile cu graffiti. Această activitate era considerată ilegală și periculoasă, dar ea s-a răspândit rapid în întreaga lume, ajungând inclusiv în galeriile și muzeele din New York.

Arta stradală newyorkeză prosperă, fiind îmbrățișată de proprietari de afaceri, grupuri comunitare și chiar de dezvoltatori. Practic, în orice cartier pe care-l vei explora găsești bijuterii ascunse. Un zid din Long Island are peste 200.000 de metri pătrați desenați de pictori locali și internaționali. De asemenea, cea mai bună artă stradală din Bronx o întâlnești la Wall of Fame, pe East 173rd Street, în Bowery din Manhattan și la memorialul Ol Dirty Bastard al lui Victor Goldfeld din Bed-Stuy.

Unele dintre cele mai bune opere de artă stradală sunt Hammer boy de Banksy, Big Pun Memorial Mural, The Audubon Mural Project, Bronx Wall of Fame, Bowery Graffiti Wall, The Bushwick Collective, Graffiti Hall of Fame, Johnson Avenue, World Trade Center, Hunts Point, North 6th Street, Coney Art Walls, Crack is Wack, 100 Gates Project, etc.

Melbourne, Australia

Melbourne
Melbourne / Foto: whatson.melbourne.vic.gov.au

Melbourne, al doilea cel mai vizitat oraș din Australia oferă multe capodopere de artă stradală, care este îmbrățișată și nu dezavuată, ca prin alte părți. Autoritățile au un plan de gestionare a graffiti-ului, pe care îl monitorizează cu atenție, analizând cererile artiștilor talentați, tineri sau consacrați, ștergând „operele” ilegale și comandând lucrări pentru diverse obiective.

Nu este prea complicat să găsești străzi întregi dedicate unor opere fenomenale în Melbourne, dar și în suburbiile învecinate. Lucrări aprobate de stat sunt realizate de Anthony Lister și Rone de-a lungul Hosier și Caledonian Lanes, în Central Business District. Găsești, de asemenea, artă stradală consistentă în Union Street și Bourke Street. Este distractiv să te aventurezi pe străzile orașului pentru a descoperi aceste lucrări de artă, dar, de asemenea, poți opta pentru un tur pietonal dedicat artei stradale.

Bristol, U.K.

Wild gorilla
Wild gorilla, în Bristol, opera lui Banksy / Foto: bristolpost.co.uk

Bristol este casa celebrului artist stradal Banksy. Orașul în sine spune o poveste fascinantă despre cum, într-o perioadă scurtă de timp, arta stradală a crescut de la ceva ce nu era privit cu ochi buni de oamenii de rând la un lucru acceptat pe scară largă în societate.

Arta stradală din Bristol a atras mulți vizitatori de-a lungul anilor. Vei găsi aici străzi cu piese de artă graffiti de ultimă generație care decorează zidurile de pretutindeni. De-a lungul aleilor înguste, prin pasaje subterane și pe străzile laterale, pe zidurile clădirilor, dar și pictate cu îndrăzneală pe poduri, acestea sar rapid în evidență, dezvăluind atât umor cât și manifestări subversive ale culturii pop.

Pentru o experiență culturală autentică, turul de artă stradală din Bristol oferă informații despre viața și lucrările lui Banksy, dezvăluind poveștile din spatele picturilor și cultura aparte care face din Bristol capitala graffiti a Regatului Unit. Pentru că Bristol are o istorie a graffiti-ului și a artei stradale care nu seamănă cu nimic altceva. Aici trăiesc peste 200 de artiști stradali.

Unele dintre cele mai bune lucrări ale lui Banksy se află în Central Bristol: de pildă, Grim Reaper, care este pictată pe partea laterală a vasului Thekla Social Boat ancorat în port. În 2014, lucrarea a fost scoasă pentru a o proteja de daune, acum aceasta fiind expusă în M Shed din Bristol. Apoi, în centrul orașului, Fata cu timpanul găurit apare pe partea laterală a unei clădiri din Albion Docks, în Hanover Place. Lângă Cheltenham Road, în parcarea de la Montpelier Health Centre, descoperi primele lucrări ale lui Banksy și Inky Graffiti Collaboration: pisica și câinele și Masked Gorilla, în Easton, de asemenea, lucrări timpurii ale lui Banksy, opere de referință ale artistului.

Mexico City, Mexic

mexico city
Melania Chavarría promovează arta stradală mexicană / Foto: Instagram – @matching.melania

Capitala Mexicului s-a luptat adesea să își creeze o reputație pozitivă nefiind niciodată o destinație turistică importantă. Cu toate acestea, vei vedea călători care ajung în Mexico City doar pentru a vedea arta stradală care împânzește metropola.

Evoluția picturilor murale din Mexico City a trecut de la stadiul de propuneri locale și statice la adevărate canale de transmitere a ideilor la nivel global. Există tururi pe care le poți face aici, deoarece te poți pierde cu ușurință dacă nu știi cu adevărat unde se află picturile murale și, de asemenea, ai ocazia să întâlnești artiștii stradali proeminenți ai orașului.

Există două tipuri de tururi din care vizitatorii pot alege. Unul dintre ele este Art Walk/Street Art Tour, și s-a născut din dorința de a promova arta urbană în oraș, laolaltă cu coexistența, turismul și cultura mexicană. Poți opta, de asemenea, pentru tururi private oferite de Street Art Chilango, în cadrul cărora se generează un spațiu de recreere printr-o activitate care îi duce pe vizitatori în locuri noi pentru a descoperi fascinanta artă.

Citește și: Cele mai „verzi” orașe din lume