Probabil cele mai populare forme de vacanță întâlnite în Europa sunt city break-urile și sejururile la plajă, dar cum ar fi să le îmbinăm pe amândouă într-o singură escapadă prelungită? Aceasta ar fi definiția formei supreme de relaxare, motiv pentru care am și căutat câteva destinații europene potrivite în acest sens. Iată, așadar, opt orașe extraordinar de frumoase, în care cu siguranță nu te vei plictisi: istorie, artă culinară, obiective turistice… Și, cireașa de pe tort, absolut toate sunt împrejmuite de lungi fâșii de plajă aurie.

San Sebastian (Spania)

San Sebastian
Foto: Andrey Khrobostov

De-a lungul coastei atlantice spaniole găsim primul candidat la titlul de „Cea mai bună plajă urbană din Europa”: uimitorul golf Conchadin San Sebastian (sau Donostia, după numele basc), cu forma sa de scoică. La Concha se mândrește cu cei 1.400 de metri de nisip fin, arcuit în jurul insulei Santa Clara. Dincolo de plajă, San Sebastian este un oraș elegant și un renumit paradis gastronomic al Spaniei, iar faleza sa în stil Belle Epoque este acompaniată pe fundal de munții acoperiți de vegetație, care protejează localitatea de vânturile aprige.

Dubrovnik (Croația)

Dubrovnik beach
Foto: carmengabriela

Celebrul oraș croat Dubrovnik atrage an de an mulțimi imense de turiști, în primul rând pentru centrul său vechi medieval (fiind și una din locațiile de filmare ale serialului Game of Thrones). Totuși, Dubrovnik îți poate oferi și un minunat sejur la plajă – cea mai faimoasă fiind Banje, aflată în imediata proximitate a zidurilor orașului, astfel încât să poți combina cu ușurință vizitarea obiectivelor turistice cu relaxarea sub soarele fierbinte.

Dacă vei veni aici mai mult pentru partea de litoral și nu pentru obiectivele istorice, recomandarea este să te cazezi în zona Lapad, care este împânzită de numeroase hoteluri, vile și pensiuni. Linia de coastă și insulele care înconjoară orașul sunt pline de stațiuni mai mici, fermecătoare, precum Cavtat. Pe timpul sezonului estival, poți ajunge în aceste stațiuni folosindu-te de excursiile cu diverse ambarcațiuni.

CITEȘTE ȘI  Cele mai bune destinații pentru o vacanță de echitație

Lisabona (Portugalia)

Cascais
Foto: luoman

Cascais este unul dintre cele mai bune „locuri de joacă” pe timp de vară din Portugalia, fiind un oraș de coastă luxos, foarte apropiat de centrul Lisabonei. Odată ajuns aici, poți învăța să faci paddleboard în golf sau poți lua la pas superba plajă Praia de Conceição. Când simți că ai nevoie de puțin urbanism și zumzet care să rupă liniștea plajelor, îndreaptă-te către Lisabona, unde ai parte de boutique-uri de designer, cafenele fado și celebrele tramvaie galbene, dar și de conace istorice degradate și artă stradală unică.

Atena (Grecia)

Varzika
Plaja Varzika, de lângă Atena / Foto: SHansche

Nu mulți oameni se gândesc la Atena atunci când caută o destinație pentru lenevit la plajă, însă aceasta este activitatea numărul unu a localnicilor pe timp de vară. Capitala elenă este situată chiar lângă mare, iar pentru a ajunge la plajele sale însorite poți urca în tramvaiul de coastă din Piața Syntagma urmând a coborî în dreptul plajei care îți stârnește interesul. Pe timpul verii, viața de noapte a orașului se desfășoară în numeroasele cluburi, majoritatea fiind situate chiar la câțiva pași de nisipul fin și zgomotul valurilor. Dacă preferi o cazare apropiată de plajă în detrimentul uneia din centrul capitalei, aruncă o privire la suburbiile de pe litoral, precum Glyfada, Vouliagmeni, Voula și Varkiza.

Benidorm (Spania)

Benidorm
Foto: Lunamarina

Orașul spaniol de coastă Benidorm este deseori defăimat de blogurile de călătorie, fiind asociat cu grupurile clasice de britanici beți și neciopliți. Totuși, lucrurile nu mai stau chiar așa, deoarece englezii s-au îndreptat spre alte destinații în ultima vreme, lăsând ca Benidorm să te întâmpine doar cu surprize plăcute. Acum, orașul este o destinație populară printre spanioli, cu numeroase terase care servesc delicioase tapas.

Cele trei plaje de aici, onorate cu calificativul de steag albastru, sunt mărginite acum de înalte blocuri de apartamente, ce fac doar o amintire din ideea de sat mic pescăresc de odinioară. Având unele dintre cele mai avansate politici de turism durabil de pe continent, Benidorm este învingător la capitolul distracție maximă la un preț accesibil.

CITEȘTE ȘI  10 dintre cele mai frumoase restaurante ale lumii

Nisa (Franța)

Nisa
Foto: Alphotographic

Nisa a fost acum câțiva ani una dintre stațiunile turistice cele mai vânate ale Mediteranei, atrăgând turiști din toate colțurile lumii. Astăzi, străzile sale pline de culoare și aeroportul internațional fac din orașul francez o destinație populară pentru city break-uri reușite. Nisa este cunoscută drept „poarta de acces către Riviera Franceză”, însă dacă arunci o privire la plaja întinsă, orașul vechi, mâncarea gustoasă și galeriile de artă, noi nu vedem niciun motiv întemeiat pentru a o lăsa în urmă.

Veneția (Italia)

Lido
Lido / Foto: smiltena

Poate nu te așteptai să regăsești frumoasa Veneție pe această listă. Ei bine, Lido este o destinație perfectă pentru a te relaxa pe plaje urbane, constituindu-se într-o evadare din mulțimile de turiști, mai ales în plină vară, când sezonul estival e în toi. Această insulă adiacentă frumosului oraș al apelor se mândrește cu o plajă lungă de nisip, mici sate de pescari (unde poți închiria biciclete pentru a explora zona) și unul dintre cele mai bune terenuri de golf din Italia. Cel mai convenabil aspect este distanța față de Piața San Marco – doar 15 minute cu taxiul pe apă.

Bodrum (Turcia)

Bodrum
Foto: Alexandra Goldbach

Bodrum este un oraș turcesc relativ mic, cu clădiri albe, așezat în apropierea zonei rurale cu miros de pini. Vedete din întreaga lume vin deseori aici, din două motive: anonimitatea orașului le garantează escapadele de care au atât de mare nevoie, iar porturile doldora de iahturi le oferă exclusivitatea și luxul pe care nu doresc să-l lase în urmă.

Terasele cafenelelor de pe malul mării sunt ticsite cu cei mai importanți membri ai societății din Istanbul, iar drumurile înguste te poartă de la strălucitoarea Mare Egee către o mulțime de hoteluri boutique de lux și cluburi animate. În restaurantul Maçakizi, care stă ascuns în spatele plantelor bougainvillaea se servesc unele dintre cele mai gustoase preparate, cum ar fi bibanul de mare, potrivit pentru o cină copioasă.

Citește și: Plaje ascunse, la care se ajunge greu