Orașele cu canale au o istorie bogată și fascinantă. Canalele au fost folosite încă din antichitate pentru a transporta marfă, pentru a iriga terenurile agricole și pentru a apăra orașele de invadatori. În timp, canalele au devenit un element important al peisajului urban, oferind o sursă de transport și un loc de relaxare și recreere atât pentru localnici cât și pentru vizitatori.
În plus, orașele cu canale sunt adesea considerate în zilele noastre locuri romantice și pitorești. Acestea creează un ambient unic, cu apa care curge liniștită și clădirile istorice care se reflectă în luciul acesteia. Acest lucru face ca orașele cu canale să devină locuri ideale pentru turiștii care le iau cu asalt, încercând să profite de atmosfera specială a acestor localități.
Mai jos, trecem în revistă câteva dintre cele mai frumoase orașe din lume care sunt caracterizate de canalele lor pitorești. De la Veneția la Amsterdam, aceste locuri oferă o experiență memorabilă pentru orice călător.
Veneția (Italia)

Veneția este un oraș unic, construit pe un grup de 118 insule separate de canale și interconectate prin poduri. În Veneția există 170 de canale și mai mult de 400 de poduri. De aceea, din acest punct de vedere, se poate spune că Veneția este cel mai frumos oraș cu canale de pe planetă, acest titlu fiind pe deplin meritat. Poate și din acest motiv, localitatea primește zilnic peste 50.000 de vizitatori.
În același timp, Veneția este cel mai mare oraș din Europa în care nu circulă mașini. Barca tradițională, cu vâsle, numită gondolă, este principalul mijloc de transport pe canalele Veneției, în prezent orașul având peste 350 de gondole. Nicio vizită în Veneția nu ar trebui lipsită de o plimbare cu gondola.
Marele Canal, cu o lungime de 3,8 km, este principala cale navigabilă din Veneția. Croaziera cu gondola pe Marele Canal și pe canalele adiacente poate fi foarte pitorească, dar dacă vrei să te deplasezi mai rapid dintr-o parte în alta va trebui să iei vaporașul. Pe parcursul unei plimbări cu gondola, te poți bucura de frumusețea palatelor fascinante și a celorlalte clădiri istorice ale Veneției. Atât laguna venețiană, cât și o parte a orașului, sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Giethoorn (Olanda)

Giethoorn este un superb sat împânzit de canale, situat în provincia Overijssel din Olanda. Suprafața acestui sat este întretăiată de canale, terenurile fiind conectat prin poduri mici – în număr de peste 180 de poduri. Giethoorn mai este cunoscut și sub numele de „Veneția Olandei”.
Precum fratele mai mare din Italia, Giethoorn este un sat fără mașini, dar aici mersul pe bicicletă este principala modalitate de deplasare. Pentru plimbările pe canalele din Giethoorn se pot folosi și bărci cunoscute drept „bărcile șoptite”, fiindcă ele nu fac zgomot. De ce? Fiindcă aceste bărci au instalate motoare electrice silențioase în locul zgomotoaselor motoare pe combustibil.
Giethoorn a devenit o localitate cunoscută pe plan local mai ales după 1958, când regizorul olandez Bert Haanstra a realizat aici celebra comedie Fanfare. În partea veche a satului nu existau drumuri, iar toate transporturile se făceau pe apă, mai exact pe cel mai mare dintre numeroasele canale. Lacurile din Giethoorn au fost formate prin excavarea turbei. Din 1973, Giethoorn a devenit parte a municipalității Brederwiede.
Stockholm (Suedia)

Capitala Suediei este construită pe 14 insule din lacul Malaren, mult mai vastul arhipelag Stockholm (30.000 insule mai mari sau mai mici) legând, la est, orașul de Marea Baltică.
Plimbarea cu barca este cea mai bună modalitate de a vizita orașul Stockholm, care interconectează cele 14 insule frumoase. Apele albastre și strălucitoare ale arhipelagului sunt foarte curate, motiv pentru care localnicii se pot bucura (atunci când condițiile meteo permit) de înot și pescuit. Stockholm este, de asemenea, unul dintre cele mai verzi orașe din lume, incluzând 12 parcuri mari.
Bruges (Belgia)

Orașul medieval Bruges este renumit pentru canalele sale superbe și fortificațiile vechi de secole. Căile navigabile din Bruges îi dau supranumele de – nicio surpriză! – „Veneția Nordului”, iar plimbarea pe canale este cea mai bună modalitate de a vedea orașul belgian Bruges.
Canalele de vis din Bruges leagă toate părțile importante ale orașului, iar pentru a te plimba pe ele poți accesa tururile cu ambarcațiuni aflate în cinci locații diferite. În mod normal, o astfel de excursie are o durată de 30 de minute, iar de pe apă vei avea în mod cert o priveliște diferită a orașului Bruges, cel mai mare oraș al provinciei Flandra de Vest din regiunea flamandă a Belgiei, al cărui centru istoric este un important sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.
Bangkok (Thailanda)

Sistemul de canale a fost parte integrantă a capitalei Bangkok încă din secolul al XVIII-lea, primele căi navigabile ale orașului fiind săpate pentru a-i proteja granițele. De-a lungul secolului al XIX-lea, sistemul de canale din Bangkok s-a extins rapid pentru irigații și transport. Astăzi, însă, multe dintre canale au fost drenate dar, în continuare, sistemul de căi navigabile joacă un rol important în transportul din capitala Thailandei.
Sistemul de canale din Bangkok este denumit Khlong. Khlong Saen Saeb, cu o lungime de 18 km, este principalul canal al orașului, acesta traversând capitala de la est la vest. Plimbarea cu barca pe Khlong Saen Saeb este cea mai bună modalitate de vizitare a obiectivelor turistice, de pe apă existând posibilitatea de a vedea locuri istorice importante și centre comerciale.
Piețele plutitoare sunt alte elemente importante ale căilor navigabile din Bangkok. Un număr mare de bărci comerciale colorate, din care se vând articole locale, creează o atmosferă și, totodată, o experiență aparte pentru orice vizitator al Bangkokului. Damnoen Saduak, Amphawa, Taling Chan, Khlong Lat Mayom, Bang Nam Pheung sunt principalele cinci piețe plutitoare ale capitalei thailandeze.
Amsterdam (Olanda)

Amsterdam, capitala Olandei, este un oraș renumit, printre altele, pentru canalele sale. În Amsterdam poți petrece lesne o zi plimbându-te pe cele peste 160 de canale care însumează o lungime de peste 100 km.
Zona canalelor, prezente în Amsterdam încă din secolul al XVII-lea, este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. În perioada Epocii de Aur olandeze din secolul al XVII-lea, Amsterdam a devenit unul dintre cele mai importante porturi din lume. Dar canalele nu sunt singurul lucru reprezentativ rămas din Epoca de Aur – la fel sunt și casele înguste cu fațade cu fronton pe canale, emblematice pentru orice vedere din capitala Olandei.
Tigre (Argentina)

După cum l-a numit New York Times, acest oraș argentinian este – te miră? – un fel de „Veneția înainte de a se dezvolta”. Format din mici insulițe în delta râului Parana, Tigre este situat la 32 de kilometri de Buenos Aires. Dacă ajungi în Tigre vei naviga de-a lungul canalelor care șerpuiesc între insule și vei admira arhitectura autohtonă, în mare parte neatinsă de modernism. Peisajul pitoresc și viața sălbatică unică ocupă în Tigre locul construcțiilor și activităților moderne, motiv pentru care oamenii se pot delecta aici cu diverse lucruri relaxante, precum canotajul și observarea păsărilor.
Suzhou (China)

Situat în mijlocul Deltei Yangtze, în sud-estul provinciei Jiangsu din estul Chinei, Suzhou este un oraș istoric cunoscut pentru canalele și grădinile sale frumoase. O călătorie de 30 de minute cu trenul de mare viteză din Shanghai te duce la Suzhou, unde vei da peste cele 15 canale care intersectează orașul. Unele dintre acestea se conectează la Marele Canal, ce are o lungime de 1930 de km, care-l face cea mai lungă cale navigabilă artificială din lume. Atât Marele Canal, care a fost construit între 581 și 618 î.Hr., cât și canalele mai mici din Suzhou traversează multe părți frumoase ale orașului.
Orașul istoric Suzhou este admirat și pentru grădinile sale frumoase, multe dintre acestea fiind situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO. Numit și Veneția orientală a lumii (trebuia să existe o „Veneție” și aici), Suzhou le permite vizitatorilor să se plimbe atât pe străzi, cât și pe canalele orașului.
Citește și: Cele mai frumoase orașe cu plaje din Europa