Deși majoritatea turiștilor asociază Grecia Antică cu Atena și cu numeroasele sale obiective turistice, cum ar fi Partenonul, teatrul Herodion al lui Atticus sau Templul lui Zeus din Olimp, există sute de alte locuri în întreaga țară care găzduiesc unele dintre cele mai importante descoperiri arheologice din Grecia.

De fapt, în aproape fiecare oraș grecesc sau pe fiecare insulă a acestei țări, vei găsi monumente antice, sculpturi sau vestigii ale unor clădiri de odinioară, dovezi ale trecutului istoric grandios al țării.

Multe dintre aceste monumente fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, nu doar datorită arhitecturii lor maiestuoase sau a vechimii lor, ci și pentru contribuția avută la civilizația, societatea, arta și științele moderne.

În afară de capitala Greciei, iată câteva dintre cele mai importante orașe ale antichității care atestă istoria bogată a țării și care sunt considerate astăzi, atracții turistice de prim rang.

Delos, Ciclade

Delos

Conform datelor Ministerului grec al Culturii, „se estimează că, în jurul anului 90 î.Hr., micuța insulă Delos era un punct pe harta Mării Mediterane care adăpostea 30.000 de oameni”. Săpăturile, începute în 1872 și încă în curs de desfășurare, au scos la iveală un mare sanctuar pe această insulă, precum și multe alte monumente din epoca elenistică, acestea dovedind că Delos a fost un loc de importanță majoră în lumea antică.

Philippi, Kavala

Philippi

Philippi a fost un oraș antic din Kavala, în Macedonia de Est, care a avut o puternică putere militară și a înflorit în perioada elenistică. În 42 î.Hr., Octavius Augustus a transformat Philippi într-o colonie romană, în timp ce acolo, în 49-50 d.Hr., apostolul Pavel fondase prima biserică creștină pe pământ european.

Dion, Pieria

Dion

Deși Dion este un sat mic, găzduiește unul dintre cele mai fermecătoare situri arheologice din Grecia, cu o mulțime de ruine antice, de la temple, sculpturi întregi și coloane, răspândite pe toată suprafața lui.

Potrivit Ministerului grec al Culturii, existența lui Dion a fost menționată întâia oară de istoricul Tucidide, în anul 424 î.Hr. Săpăturile arheologice de aici au început în anul 1928, fiind derulate de către Universitatea Aristotelion din Salonic, dar au fost întrerupte de mai multe ori din cauza războaielor mondiale, pentru a se încheia în cele din urmă în anii 70.

Lindos, Rhodos

Lindos

Lindos a fost numită „bijuteria Rodosului” și este, de asemenea, considerată una dintre cele mai populare destinații arheologice din Grecia. Templul Athenei Lindia este cea mai faimoasă atracție de pe insulă, fiind construit în vârful unui deal, la 116 metri înălțime. În fața acestui deal vizitatorii se bucură de minunata priveliște a Mării Egee și de pitoreasca localitate Lindos, cu casele ei mici și încântător de albe.

Knossos, Creta

Knossos

Knossos este cel mai important centru al civilizației minoice, reședința regelui Minos, dar și locul magic în care au luat naștere miturile și legendele despre Labirint, Tezeu și Minotaur.

Deși Civilizația Minoică a fost distrusă în 1650 î.Hr. de o serie de mari tsunami formate în Marea Egee și cauzate de erupția vulcanului Santorini, care a împărțit insula în două – multe dintre capodoperele artei minoice pot fi admirate și astăzi de vizitatori, la Muzeul Arheologic din Heraklion, în Creta.

Micene, Peloponez

Micene

Orașul Micene găzduiește una dintre cele mai vechi civilizații din lume și, probabil, cea mai veche din Europa. Potrivit arheologilor, prima activitate umană din zonă datează din mileniul al VII-lea î.Hr. adică din timpul erei neolitice.

De asemenea, Micene a rămas în istorie drept regatul lui Agamemnon și al Casei Atreide, participarea acestuia la războiul împotriva Troiei jucând un rol crucial în istoria Greciei.

Akrotiri, Santorini

Akrotiri

Santorini este considerată de mulți „casa” celui mai frumos apus de soare din lume, dar importanța istorică a insulei este, de asemenea, semnificativă.

Micul sat Akrotiri, situat în partea de sud a insulei, este unul dintre cele mai importante centre ale preistoriei grecești, cu vestigii ale vechilor civilizații care datează din Neoliticul târziu.

Potrivit istoricilor, locuitorii din Akrotiri au fost uciși în timpul erupției vulcanice, chiar și cei care au reușit să scape fiind apoi distruși de uriașele tsunamiuri care au rezultat și care au ajuns până în Creta, unde au distrus civilizația minoică.

Akrokorinthos, Corint

Akrokorinthos

Așezarea antică și castelul orașului istoric Corint sunt situate pe partea de nord a dealului Akrokorinthos, putând fi admirate de vizitatorii care trec pe acolo. Săpăturile au scos la lumină Agora romană, temple, galerii, fântâni, băi termale și alte monumente antice. Templul arhaic al lui Apollo și Fântâna Pirineilor se numără printre cele mai importante obiective turistice de aici.

Foto: Canva Photos

Citește și: Locuri din Grecia ce apar în producții cinematografice celebre