Canada nu are vestigii romane sau construcții vechi de secole, dar nu chiar tot ce se află în această țară este nou și strălucitor. Aceste clădiri cu trecut, minuni naturale, artefacte indigene și alte atracții prezentate mai jos, au o vechime considerabilă și spun povești importante despre istoria complexă și fascinantă a Canadei, o țară neaflată neapărat pe radarul nostru turistic, dar care ar merita să apară oricând pe acesta.

Orașul vechi Québec

old quebec
Foto: Denis Tangneyjr

„Vechiul” cartier al orașului Québec este atât de diferit încât a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Această parte a orașului a fost fondată de exploratorul francez Samuel de Champlain la începutul secolului 17 și este cunoscută drept unicul „oraș” fortificat aflat la nord de Mexic. Astăzi, zona este renumită pentru arhitectura în stil european, experiențele de shopping pe care le oferă și proximitatea față de situl istoric Plains of Abraham.

Fortăreața Louisbourg, Nova Scotia

fort Louisbourg
Foto: ACMPhoto

Acest sit istoric național, aflat pe Insula Cape Breton, din Nova Scotia, a fost fondat de către francezi, inițial pe post de sat pescăresc, la începutul secolului 18, dar destul de rapid s-a transformat într-o fortăreață numită după regele Ludovic al XIV-lea. Fortăreața a traversat  perioade încărcate de acțiuni militare, schimbând partea frecvent între britanici și francezi, cât timp aceștia s-au luptat pentru teritoriul canadian.

Situl istoric național al Fortului Langley, Columbia Britanică

Fort Langley
Foto: benedek

Situl Fortului Langley, care funcționează în prezent pe post de muzeu (fiind situat într-un oraș prietenos ce poartă același nume), prezintă vestigiile restaurate ale unui post comercial din Golful Hudson, care a fost construit inițial la începutul secolului 19. Înconjurate de palisade rustice, o serie de clădiri ilustrează povești despre comerțul cu blănuri efectuat de coloniștii britanici și prima națiune Sto:lo, ai cărei oameni locuiau inițial pe terenurile din jurul văii luxuriante a râului Fraser.

Dealul Parlamentului, Ottawa, Ontario

Parliament Hill, Ottawa
Foto: Darko1original

Dealul Parlamentului e unul dintre cele mai cunoscute repere ale Canadei, totodată un exemplu izbitor al arhitecturii renascentiste gotice. În 1858, Ottawa a fost aleasă drept capitala țării de către Regina Victoria, datorită poziției sale îndepărtate față de granița americană și, de asemenea, a proximității directe față de Québec, oraș aflat chiar vizavi de râul Ottawa. Construcția clădirilor a început în 1859 și, în prezent, se află într-un proces major de renovare, care se va întinde cel puțin până în anul 2028.

Citadel Hill, Halifax, Nova Scotia

Citadel Hill nova scotia
Foto: cruisehalifax.ca

Această fortăreață are forma unei stele ce privește de pe deal către centrul orașului. Datează din anul 1749, atunci când localitatea cunoscută acum drept Halifax și-a întâmpinat primii coloniști europeni. Fortul George, cel care acum se află la locul sitului, a fost construit în anul 1856. Forma de stea este una tipică pentru forturile britanice construite în era respectivă, deoarece oferea tunurilor și muschetelor aflate în ziduri și șanțuri mai multe unghiuri de tragere.

Fortul Henry, Kingston, Ontario

Fort Henry, Kingston
Foto: Pinterest

Locația Fortului Henry este atât interesantă, cât și strategică: se află la Point Henry, în partea estică a orașului Kingston, cu priveliști asupra a ceea ce era pe vremuri, în secolul 19, o traficată rută maritimă între Montreal și Ottawa. Fortul actual a fost completat în 1837, fiind utilizat activ într-un fel sau altul la sfârșitul Primului Război Mondial, moment după care a decăzut într-o bizară uitare. A fost reconstruit în anul 1930, în prezent fiind folosit drept muzeu militar, și, de asemenea, pe post de casă a gărzii.

Orașul Dawson, Yukon

Dawson City
Foto: Tashka

Orașul Dawson este în totalitate o atracție turistică istorică. Considerat centrul Klondike Gold Rush (fenomenul migrării populației în goana după aur, din regiunea canadiană Yukon, între anii 1896 și 1899), acest oraș este încă plin de farmecul de altădată, fiind cunoscut în special pentru fațadele de lemn ale clădirilor – multe dintre ele fiind păstrate intacte de către Parks Canada. Zona a fost, de asemenea, gazda primei națiuni Tr’ondëk Hwëch’in, care continuă să aibă și astăzi o deosebită importanță culturală în Yukon.

Parcul Național Banff, Alberta

Banff national park
Foto: John Carnemolla

Munții stâncoși ai Parcului Național Banff au circa 80 de milioane de ani vechime, iar primele națiuni care au existat aici s-au folosit de aceste terenuri (ale Văii Bow) încă de acum peste 10 000 de ani. Pe lângă acestea, parcul este considerat vechi și din perspectiva standardelor canadiene de astăzi. Primul pe lista programul național pentru parcuri din Canada, Banff a fost fondat în anul 1885 și este împânzit de situri istorice si clădiri importante. O atracție aparte o reprezintă băile termale regale Banff, care sunt în funcțiune încă din anul 1888.

Citește și: Franța „secretă”: locuri uimitoare pe care să le vizitezi în Hexagon