Vietnam a fost dintotdeauna un punct fierbinte pe harta globală a turismului. De la orașele agitate și pline de viață la plajele liniștite, de la munții magnifici la câmpurile verzi de orez, Vietnamul oferă o gamă largă de locuri pe care călătorii le pot explora cu maxim de satisfacție. În cele ce urmează trecem în revistă câteva dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Vietnam, scoțând în evidență destinațiile obligatorii pe care ar trebui să le incluzi într-un eventual itinerariu de călătorie în această frumoasă țară din sud-estul Asiei.

Golful Ha Long

Ha-Long-Bay

Situat la aproximativ 130 km est de Hanoi, în nordul Vietnamului, Golful Ha Long (sau Halong – numele s-ar traduce prin „dragonul care coboară”) este renumit pentru apele sale superbe de culoarea smaraldului, miile de carsturi calcaroase spectaculoase, peșterile impresionante de pe malul apei și frumoasele insule acoperite de copaci.

Este o locație populară pentru aventură – scufundări, caiac-canoe, drumeții și alpinism, toate acestea pot fi practicate în Parcul Național Cat Ba și în împrejurimi. Cei care doresc pur și simplu să se relaxeze și să se bucure de priveliști, au la dispoziție numeroase croaziere în Golful Halong, de la cele de bază până la cele de lux de nivel superior.

Cu sute de ambarcațiuni, de la jonci tradiționale chinezești la vase de croazieră de lux, tururile în golf pot varia de la excursii de o zi la călătorii de mai multe nopți. Aceste excursii oferă adesea mese, activități de noapte și opriri pentru excursii unde pot fi explorate insule, peșteri și lagune. Cele mai multe croaziere cu barca sunt organizate fie din Hanoi, fie din porturi precum Haiphong, Halong City și Cai Rong.

Hoi An

Hoi-An

Hoi An, considerat unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat în Vietnam, este un oraș antic din centrul Vietnamului inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO și renumit pentru plajele sale rafinate, patrimoniul cultural bogat și arhitectura bine conservată.

Pe lângă siturile istorice, orașul este, de asemenea, cunoscut și pentru delicioasa bucătărie locală. Cao lau, un preparat de tăiței făcut cu ierburi locale și carne de porc, și banh mi, un sandviș clasic în stil vietnamez, sunt două dintre cele mai renumite mâncăruri pe care le poți savura în acest oraș.

Hue

Hue

Hue, oraș din centrul Vietnamului, este o destinație obligatorie pentru cei care călătoresc în Vietnam, datorită istoriei și culturii sale bogate. Hue este un oraș care oferă vizitatorilor o fereastră către istoria fascinantă a țării, fiind renumit pentru trecutul său imperial, arhitectura fascinantă și peisajele pitorești.

Hue este renumit și pentru artele și meșteșugurile sale indigene, în special pentru broderiile fine și complexe numite ao dai. Muzeul Regal de Arte Frumoase din Hue, care este găzduit în fosta casă a unui venerabil chinez, oferă vizitatorilor posibilitatea de a învăța despre această formă de artă, precum și despre alte meșteșuguri tradiționale.

CITEȘTE ȘI  Cele mai frumoase hoteluri în copaci

Tunelurile Cu Chi

Cu-Chi

O experiență absolut fascinantă pentru toți călătorii, nu doar pentru cei interesați de istoria militară modernă a Vietnamului, Cu Chi reprezintă o rețea extinsă de tuneluri care, în timpul războiului din anii 60, se întindea pe mai mult de 250 de kilometri, permițând trupelor vietnameze să opereze și să comunice în zona din jurul orașului Ho Chi Minh.

Două secțiuni scurte ale rețelei pot fi vizitate cu ajutorul unui ghid care te va coborî în spațiile înguste și neiluminate, care cu siguranță nu sunt pentru cei care suferă de claustrofobie. Mai ales că, în unele locuri, te vei târâ literalmente pe coate și genunchi.

Poți accesa tunelurile fie din satul Ben Dinh (cea mai populară alegere), fie din satul Ben Duoc.

Ho Chi Minh

Ho-Chi-Minh

Pentru fanii marilor orașe, nicio vizită în Vietnam nu este completă fără a trece prin Ho Chi Minh, centrul comercial al țării. Aici, străzile sunt o aglomerație nebună de motociclete și mașini, scena restaurantelor și cafenelelor este incredibil de cosmopolită, iar cumpărăturile sunt cele mai bune din țară.

În centrul orașului se află Dong Khoi, un cartier relativ mic și ușor de navigat, în care se află majoritatea obiectivelor turistice ale orașului.

Aici vei găsi Muzeul HCMC, cu o colecție strălucită de obiecte care împletește povestea orașului, și marea catedrală Notre Dame, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Vizitează vechiul cartier Da Kao din apropiere pentru unele dintre cele mai bune exemple de arhitectură colonială franceză din oraș și, de asemenea, pentru a vizita Pagoda Împăratul de Jad, cu gama sa orbitoare de iconografie religioasă budistă și taoistă.

La fel de bine, Muzeul de Istorie este obligatoriu pentru fanii istoriei, cu grămezi de relicve expuse din diverse situri arheologice.

Pentru mulți vizitatori, cele două mari atracții turistice de neratat se află puțin în afara centrului, de-a lungul străzii Nguyen Thi Minh Khai. Palatul Reunificării, cunoscut pe vremuri sub numele de Palatul Independenței, a fost reședința președintelui Vietnamului de Sud. Este renumit mai ales ca fiind locul unde tancurile Vietnamului de Nord s-au oprit la 30 aprilie 1975, punând capăt în mod oficial războiului. Este un loc fascinant, ce păstrează mobilierul original, din anii 60.

În apropiere se află Muzeul Rămășițelor de Război, care prezintă o imagine tulburătoare a brutalității războiului și a numeroaselor atrocități comise de forțele americane în timpul campaniei din Vietnam.

CITEȘTE ȘI  Croaziere speciale pe care să le faci din Santorini

Hanoi

Hanoi

Hanoi, capitala Vietnamului, este cu adevărat haotică, dar acest lucru face parte din farmecul său. Amestec interesant de influențe franceze și sino-vietnameze, Hanoi este unul dintre orașele cu cea mai rapidă creștere din Asia de Sud-Est.

Cei care vizitează această capitală plină de energie trebuie să fie pregătiți, fiindcă orașul este un stup de activitate în cele mai bune momente, un haos total în cele mai rele – un oraș în care traversarea drumului ar putea însemna să-ți iei viața în propriile mâini, cu mașini, motociclete și tuk-tuk-uri care își dispută dreptul de trecere într-un oraș fără reguli de circulație.

Cartierul vechi istoric din Hanoi este un labirint de străzi înguste pline de arhitectură colonială fermecătoare, vânzători ambulanți și piețe dinamice. Cel mai bun mod de a-l explora este pe jos sau cu cyclo (ricșa). Acest lucru îți va permite să te impregnezi de atmosfera sa și să descoperi bijuterii ascunse, cum ar fi vechiul Templu al Literaturii sau piața Dong Xuan.

Pentru o schimbare de ritm, fă o plimbare în jurul lacului cu apă dulce Hoàn Kiếm din cartierul vechi sau învață mai multă istorie vietnameză cu o vizită la Cetatea Imperială Thăng Long. Mausoleul Ho Chi Minh, locul de odihnă finală al liderului revoluționar și al președintelui vietnamez, este o vizită obligatorie.

Sapa

sapa

Sapa este un orășel izolat și încântător, situat la granița cu China, în munții Hoang Lien Son din nordul Vietnamului. Aflat la o altitudine de 1.500 de metri este patria drumețiilor pe dealurile terasate și pe pantele din jur. Sunt o mulțime de frumuseți naturale care să te tenteze în acest colț îndepărtat al țării, dar o mare parte din atracția indus[ de Sapa constă în cultura sa brută și autentică.

Zilele sunt petrecute în drumeții printre orezării, sate rurale neatinse de turism și norii ce mângâie Fansipan – cel mai înalt vârf din Vietnam.

Lăsând la o parte peisajele, punctul culminant este fără îndoială oportunitatea de a discuta cu acești oameni fascinanți de-a lungul drumului – copiii locali vor veni cu tine, încercând să-ți vândă unele dintre bijuteriile lor făcute manual sau pur și simplu vor încerca să-și îmbunătățească engleza făcând conversație.

În orașul Sapa există atracții coloniale franceze care merită vizitate, cum ar fi biserica gotică, piața orașului și primăria. Sapa este un oraș cu o piață importantă, unde diferitele triburi etnice din zonă se adună adesea pentru a-și vinde obiectele de artizanat, care se pot transforma în excelente suveniruri. La Muzeul Culturii din Sapa, vizitatorii pot afla totul despre istoria și culturile acestor grupuri etnice.

Foto: Canva Photos