Provence, regiunea din sud-estul Franței, este unul dintre acele locuri magice care inspiră orice călător. O vizită în Provence îți oferă totul, de la vestigii antice la castele și peisaje de vis în mijlocul cărora tronează unele dintre cele mai frumoase sate din Franța. În plus, și peste toate, Provence înseamnă mai mult decât locuri pitorești: regiunea e cunoscută pentru atmosfera serenă și, în același timp, optimistă, încărcată de un vibe pozitiv. Am selectat în cele ce urmează câteva dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Provence:

Abația Senanque, din Gordes

Senanque
Foto: neirfy

Unul dintre lucrurile pe care oamenii le adoră când vine vorba de Provence este dat de câmpurile de lavandă. Iar atunci când acestea se suprapun pe zidurile cenușii ale unei abații ridicate în secolul 12, fascinația devine cu atât mai intensă. De aceea, mânăstirea Sesanque, din Gordes, trebuie vizitată vara, între lunile iunie și august, atunci când lavanda e înflorită. Ba mai mult, dacă reușești să ajungi dimineața, la răsăritul soarelui, când locul nu e aglomerat, imaginile vor fi cu atât mai spectaculoase. Aici vei afla și despre faptul că locuitorii abației, călugării, își duc traiul din munca la câmp și din apicultură.

Arles

arles
Foto: Georges Vlassis

Van Gogh s-a îndrăgostit de lanurile de floarea soarelui din Arles și, în consecință, le-a imortalizat în superbele sale pânze, pe vremea când locuia pe malurile Ronului. Dar dacă nu ești neapărat un fan al acestei arte, poate ești pasionat de vestigii și ruine, fiindcă în Arles e plin de construcții ce datează din vremea Imperiului Roman. E musai să vezi fantasticul colosseum roman, teatrul, criptele subterane și băile Impăratului Constantin. Dar mai mult ca orice, probabil, cel mai mult îți va plăcea să te pierzi pe îngustele străduțe din Centrul Vechi, care e inclus în Patrimoniul UNESCO.

Avignon, orașul papal

avignon
Foto: Nicola Colombo

Atunci când amintești de Avignon e imposibil să nu pleci de la Palatul Papilor, ridicat la începutul secolului 14, atunci când Biserica Catolică și-a mutat sediul din Roma în Avignon. Construcția sub formă de cetate este cea mai mare structură gotică din lume, având o impresionantă fortificație exterioară și masive turnuri de apărare. Extravagantele spații de interior relevă stilul de viață opulent al celor nouă papi care au trăit la Avignon între 1309 și 1403.

CITEȘTE ȘI  Cele mai frumoase orașe europene în care poți face o plimbare cu tramvaiul

În afară de Palatul Papilor, Avignon are multe locuri turistice de explorat. Cei care apreciază artele se vor opri, de pildă, la Musée du Petit Palais, unde vor descoperi opere aparținând marilor maeștri italieni – Bellini, Botticelli, Carpaccio și mulți alții. Avignon are și două biserici importante – Catedrala Notre-Dame-des-Doms (secolul 12) și biserica Saint-Didier. Nu rata nici celebrul Pont d’Avignon (podul Saint Bénézet), construit în secolul 12 peste fluviul Ron.

Cheile Verdonului

cheile verdonului
Foto: borgesamuel

Gorges du Verdon, sau Cheile Verdonului, se întind pe o distanță de 25 km în Parcul Regional Verdon, una dintre cele mai frumoase zone naturale ale Europei. Canionul de calcar atinge pe alocuri înălțimi de peste 700 m, iar apa care trece prin mijlocul stâncilor are o impresionantă culoare turcoaz. Poți închiria o barcă pentru câteva ore, urmând să te plimbi pe apele Verdonului sau poți vizita zona pe sus, cu bicicletele sau urmând traseele turistice. De asemenea, pasionații de escaladă vor fi fericiți în acest paradis cu circa 1500 de „rute” aflate la dispoziție pe pereții stâncoși.

Vieux Port din Marsilia

marsilia
Foto: Noppasin Wongchum

Cel mai fermecător loc al Marsiliei este vechiul port (Vieux Port), o zonă cu o ambianță multietnică deosebită a celui de-al doilea oraș ca mărime al Franței, care până recent nu mai era atât de atrăgător din punct de vedere turistic, din cauza influențelor magrebiene nu tocmai benefice. Acum, însă, turiștii pot vizita cartierul Le Panier, pentru a descoperi souk-urile arăbești și restaurantele algeriene cu o atmosferă aparte. Încearcă în Vieux Port un bouillabaisse (tocană cu fructe de mare) făcut ca la mama lui acasă, apoi îndreaptă-te pe străduțe către bazilica Notre Dame de la Garde, care veghează, impunătoare de pe un deal, de unde ai priveliști superbe asupra portului și a golfului în care se află.

CITEȘTE ȘI  Cele mai frumoase hoteluri de gheață din lume

Vizitează și Muzeul Civilizațiilor Europene și Mediteraneene, apoi ia în calcul să cumperi un bilet de vapor pentru o scurtă plimbare către Chateau d’If, de pe insula Frioul, locul în care a fost întemnițat celebrul conte de Monte Cristo din romanul aferent al lui Alexandre Dumas tatăl.

Grasse și parfumurile lui

grasse
Foto: 123rf.com

Cocoțat pe un deal, într-un decor idilic, acest orășel tipic provensal are capacitatea de a-ți încânta toate simțurile. Centrul vechi din Grasse e accesibil doar pietonilor, deoarece străzile sunt prea înguste pentru mașini. Localitate medievală, Grasse te întâmpină cu o atmosferă vintage, iar dealurile înverzite din jurul ei sunt împânzite de trandafiri, mimoze, iasomie, lavandă, violete și alte plante și flori din care se extrag uleiuri esențiale folosite pentru a produce parfumurile delicate pentru care Grasse e renumit.

La Muzeul Internațional al Parfumeriei poți învăța despre istoria parfumurilor, a săpunurilor și a cosmeticelor și poți zăbovi pentru un picnic în parcul muzeului. De asemenea, poți face tururi în fabricile de parfumuri – între acestea, Fragonard, Molinard și Galimard. Alte atracții din Grasse sunt Villa-Musée Jean-Honoré Fragonard, care expune o colecție de opere de artă rococo și grădina prințesei Pauline, o oază de verdeață, cu priveliști panoramice.

Parcul Național Calanques

calanques
Foto: sam74100

Aflat între Marsilia și Cassis, Parcul Național Calanques adăpostește golfulețe stâncoase, ape azurii, plaje cu pietricele și multe alte frumuseți naturale, fiind o destinație populară pentru turiștii care adoră drumețiile, navigația și, în general, activitățile acvatice. Parcul se întinde pe o suprafață continentală de 8.500 hectare, la care se adaugă alte 42.000 hectare pe mare.

Mai mult de 140 de specii de animale terestre și alte 60 de specii marine sălășluiesc în această zonă, toate fiind protejate prin lege. Este unicul parc natural european care are în componență zone terestre, marine și semi-urbane. O atracție în sine sunt așa-numitele calanques – Calanque de Sormiou, Calanque de Morgiou, Calanque d’En-Vau, Calanque de Port-Pin și Calanque de Sugiton.

Citește și: Europa mea și a ta