Când vine vorba de Portugalia, capitala Lisabona primește o atenție poate mai mare decât cea cuvenită. Dar, călătorul avizat știe de mult timp că mai nordicul oraș-soră Porto este plin de locuri fermecătoare, de neratat. Dimensiunile mici ale lui Porto îl fac ușor de explorat, ceea ce presupune că poți vizita cu ușurință într-o singură zi mai multe dintre atracțiile pe care ți le prezentăm mai jos. Fă o baie într-o piscină uimitoare, fotografiază o gară ce merită sau pur și simplu bucură-te de superbul fluviu Duoro și de podul de fier megalitic Dom Luis I, care se întinde până la Gaia. Nu în cele din urmă, nu uita că te afli literalmente în patria vinului de Porto, deci fă o excursie la cramele din Vila Nova de Gaia pentru a afla mai multe despre cel mai cunoscut produs de export al orașului Porto.

Foz do Douro

Foz do Douro

Foz este un fel de… mini-orășel în cadrul orașului Porto. În secolul al XIX-lea era o stațiune balneară în care britanicii și locuitorii din Porto își petreceau vacanțele. În zilele noastre, ea merită vizitată pentru plajele sale (câteva dintre ele au steag albastru), cafenelele în aer liber de la malul mării (încearcă-le pe cele de la Praia da Luz și iBar’s, situate printre stânci), sau pentru o plimbare la soare de-a lungul Avenida do Brasil, cu vedere la Atlantic.

În apropiere se află Fortul Queijo, fântâna Passeio Alegre, farul Felgueiras, digul Molhe și Foz Vechi (o parte mai ciudată a cartierului). Reține, de asemenea, că în zonă se poate mânca foarte bine.

Gara São Bento

Gara São Bento

Gara clasică există, de regulă, cu un scop clar: este locul unde te duci pentru a lua trenul și a ajunge în altă parte. Să recunoaștem, majoritatea gărilor nu sunt locuri tocmai grozave pentru a petrece timpul. Cu toate acestea, Estação de São Bento este o construcție diferită. Această fostă mănăstire combină o fațadă Belle Epoque cu un interior emblematic, decorat cu 20.000 de plăci de faianță pictate.

Artistul Jorge Colaço a împodobit pereții cu imagini din istoria țării, inclusiv scene din viața de zi cu zi și mijloace de transport. Nu te lăsa atât de mult prins în magia fotografiilor instagramabile, fiindcă e posibil să te împiedici de un navetist. Această stație aglomerată face legătura cu Miramar, Braga, Guimarães și alte destinații populare.

Podul Dom Luís I

Dom Luís I

Podul Dom Luís I, care traversează fluviul Douro, leagă centrul orașului Porto de Vila Nova de Gaia, pe malul sudic. Acest pod, proiectat de Teófilo Seyrig – un elev al lui Gustave Eiffel – este o structură de fier impresionantă și atrăgătoare.

Mergând spre partea din față a podului, te vei trezi înconjurat de cel mai vibrant peisaj riveran din Porto. Acesta este cel mai bun loc pentru a începe turul fermecătoarelor porturi ale orașului. Iar dacă vrei să admiri peisajul liniștit de pe malul fluviului, tot ce trebuie să faci este să te plimbi de-a lungul acestui pod.

Sandeman Cellars

Sandeman Cellars
Foto: thehouseofsandeman.pt

Sandeman Cellars, fondată în 1790, este cea mai cunoscută cramă din Portugalia. Ea este situată pe cealaltă parte a râului Douro și s-a bucurat de multe titluri în „premieră”. De exemplu, a fost „prima cramă al cărei loc de origine a vinului a fost protejat prin legislația portugheză.” Locul merită pe deplin o vizită, deoarece turiștii nu numai că pot învăța de la ghizii cramei cum se produce vinul de Porto, dar pot și degusta diferite arome de Porto pe parcurs.

Catedrala din Porto

catedrala porto

Catedrala din Porto („Sé”) este cel mai important edificiu religios din oraș. Construită în secolele al XII-lea și al XIII-lea, catedrala este un monument național și o atracție de top din Porto. Observă clopotnița gotică, frescele din capelă, sculptura lui Teixeira Lopes din baptisteriu și portretul medieval al Doamnei Noastre din Vandoma, sfânta patroană a orașului. Când localnicii vorbesc despre „Sé”, nu se referă doar la catedrală: numele se aplică și cartierului istoric din inima orașului Porto, pe străzile căruia o plimbare e o adevărată desfătare.

Torre dos Clérigos

Torre dos Clérigos

Turnul Clérigos, care se înalță ca un „ac” monumental, marchează orizontul orașului Porto, fiind cel mai vizibil punct al acestuia: o „rachetă” de 75 de metri înălțime, construită în secolul al XVIII-lea (între 1732 și 1750), cioplită în granit, a cărei vizitare ar trebui să se afle în fruntea listei cu „lucruri de făcut în Porto”.

Ai nevoie de picioare puternice pentru a urca cele 240 de trepte până în vârful turnului, dar efortul va fi răsplătit cu o panoramă uluitoare a fluviului, a coastei și a îndepărtatei văi Douro – o priveliște panoramică a celui de-al doilea oraș ca mărime din Portugalia și o modalitate de orientare inspirată pentru cei care vizitează pentru prima dată localitatea.

Cais da Ribeira

Cais da Ribeira

Cartierul de pe malul fluviului Douro este un labirint seducător de străzi înguste și întortocheate, alei în zigzag și arcade joase. Cu toate acestea, în fața lui Douro se află terase de case înalte, pictate în nuanțe luminoase – Ribeira este o aventură în culori și arome.

O mulțime de restaurante și cafenele amplasate sub arcadele de pe chei face ca această zonă să fie cea mai populară pentru relaxare și socializare. Praça da Ribeira, piața de pe malul lui Douro, este un punct de întâlnire plin de viață cu o atmosferă prietenoasă.

Cais da Ribeira este, de asemenea, un cartier comercial aglomerat, unde băcanii se înghesuie alături de măcelari și pescari. Atelierele mici și dărăpănate ale cizmarilor au un farmec aparte, iar aroma rustică a pâinii proaspăt coapte se ciocnește cu mirosul sărat ce vine dinspre fluviu. Mai presus de toate, localnicii bârfesc și discută de la balcoane sau de la ferestrele deschise, strigând de zor printre rândurile de rufe aflate în bătaia vântului.

Ribeira este și despre istorie, iar explorarea acestui cartier fascinant înseamnă să descoperi relicve medievale construite peste fundații romane. UNESCO iubește acest loc și, cu mult timp în urmă, l-a inclus în patrimoniul mondial.

Foto: Canva Photos

Citește și: Cele mai frumoase regiuni viticole de vizitat în Portugalia