Întinsă de pe țărmurile Mării Adriatice până la crestele semețe ale Alpilor Dinarici, Croația este un fel de coloană vertebrală a Peninsulei Balcanice și unul dintre diamantele turistice ale bazinului mediteraneean.

În plus, e relativ aproape de România, lucru ce o transformă într-o destinație de vacanță abordabilă pentru noi, mai ales că are extrem de multe argumente pentru a te urca în mașină și a te îndrepta spre granițele ei, cu dorința de a-i descoperi frumusețile. Orașe de pe vremea romanilor, sate superbe aflate în munți, stațiuni litorale de top, insule fabuloase – hai să vedem doar câteva dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Croația:

Dubrovnik

Dubrovnik
Dubrovnik / Foto: Florin Colac

Perla Croației, aflată pe Coasta Dalmatică, pe malul mării Adriatice, e un oraș încântător, întemeiat în secolul 7 pe o importantă rută maritimă a vremii, ce se remarcă imediat grație fortificațiilor solide și a zecilor de acoperișuri de culoare portocalie. Focusul este pe superbul Centru Vechi, aflat în Patrimoniul UNESCO, dominat de edificiul gotic al Palatului Sponza, care veghează de sute de ani Piața Stradun.

Străduțele pietruite, palatele magnifice, bisericile șarmante – toate aceste elemente au făcut ca Dubrovnik să fie ales ca locație inclusiv pentru filmările celebrului serial Game of Thrones. Însă nu doar orașul în sine e fascinant, ci și împrejurimile lui, în imediata apropiere aflându-se plajele Banje și Lapad, care satisfac dorințele oricărui iubitor de soare, mare și sporturi acvatice. Cu feribotul poți ajunge automat pe insula Lokrum, unde se află alte plaje, o mânăstire și câteva grădini botanice.

Korcula

korcula
Korcula / Foto: jasminam

Cunoscută drept locul de naștere al celebrului navigator Marco Polo, Korcula e o insulă situată la circa 50 km în largul coastei croate, fiind lesne accesibilă cu feribotul luat din Dubrovnik sau Split. Korcula prezintă vizitatorilor un peisaj bogat în localități interesante, cu istorie și tradiții îndelungate.

Păduri verzi, podgorii, livezi de măslini și sate frumoase – precum Blato, celebru pentru bisericile sale în stil baroc și lungul bulevard flancat cu lămâi verzi, magazine, restaurante și hoteluri. Lambarda e o altă localitate superbă, populară datorită plajelor cu nisip alb, dar și vestigiilor arheologice romane și grecești. Principalul oraș al insulei este Korcula, unul istoric, fortificat, cu arhitectură venețiană, piețe colorate și multe facilități turistice.

Parcul Național Plitvice

plitvice
Lacurile Plitvice / Foto: Karipu

Una dintre cele mai frumoase atracții turistice naturale din Croația și din întreaga Europă este Parcul Național Plitvice, care constă din câteva lacuri și cascade de excepție, plasate în mijlocul unei păduri dese. În fapt, vorbim despre 16 lacuri interconectate, divizate în grupuri situate mai sus sau mai jos, datorită faptului că s-au format în iazuri naturale de travertin.

Lacurile au culori diverse, în funcție și de felul în care bate lumina, de la turcoaz la albastru, verde și gri. Vizitatorii pot explora zona plimbându-se pe trasee amenajate, dar o pot face la fel de bine și cu barca.

Hvar

hvar
Hvar / Foto: Dreamer4787

Hedonisticul oraș Hvar, plin de studenți, de resorturi tip ClubMed și cafenele interesante, este punctul de atracție al insulei cu același nume, aflată în capătul Coastei Dalmatice. Portul (cunoscut sub numele de Riva), cu barurile lui în aer liber, e gata oricând să-și primească oaspeții care pot petrece până la orele dimineții, în imediata apropiere a zecilor de iahturi ce aparțin multimilionarilor Europei.

Pentru plimbăreți, străduțele pietruite din Stari Grad sunt pline de restaurante micuțe (konobas) unde poți servi preparate delicioase, printre care platourile cu măsline croate și pastele cu trufe sunt vedete. Ceva mai departe de oraș, traseele de drumeție și plajele sunt tot atâtea motive pentru a încerca o vacanță de neuitat în Hvar.

Pula

pula arena
Arena din Pula / Foto: Leonid Andronov

Aflat în sudul peninsulei Istria, ce străpunge Marea Adriatică, orașul Pula e o destinație de vacanță extrem de populară încă de pe vremea Imperiului Roman, când era vizitat de cei care doreau să vadă luptele de gladiatori ce se desfășurau în superbul amfiteatru ale cărui vestigii se pot vedea și în ziua de azi. Pula a aparținut, de-a lungul timpului, mai multor puteri zonale, iar astăzi este un oraș viu, care oferă multe de văzut și făcut.

Desigur, atracția numărul unu este Arena, amfiteatrul roman construit în secolul 1, unul dintre cele mai mari și mai bine conservate amfiteatre antice din lume. În fiecare an, în luna iulie, Arena găzduiește un prestigios festival internațional de film. Alte structuri istorice interesante sunt vechile porți ale orașului, mănăstirile, capela bizantină, cetatea venețiană și Forumul, piața centrală a orașului, înconjurată de clădiri romane și temple.

Parcul Național Krka

Parcul Național Krka
Parcul Național Krka / Foto: SteenJepsen

Cumva comparabile cu frumusețile din Plitvice, cascadele și lacurile din Parcul Național Krka reprezintă un concurent serios pentru mai celebrul parc din sudul Croației. Formațiunile carstice și escarpele Alpilor Dinarici, laolaltă cu cascadele Skradinski, care se prăvălesc învolburate, fac din acest loc unul popular printre iubitorii de natură. În această zonă, în apropierea râului Krka și în mijlocul lacului ce-i poartă numele, pe o insuliță supranumită Mama Zeilor, se află și mânăstirea franciscană Visovac, construită în anul 1445.

Zadar

zadar
Zadar / Foto: Stojanoski

Zadar este capitala regiunii Dalmația și, totodată, e cam tot ce ți-ai putea dori de la un oraș aflat în această parte a Europei: scăldat de soare, încărcat de istorie și vibrant la fiecare pas din zi și noapte. De fapt, Zadar e un amestec de vechi și modern, în care vei fi atras de imaginea elegantei biserici bizantine Sf. Donat, alături de vestigiile unui forum roman, dar și de un lanț de cafenele și restaurante care-ți testează limitele gastronomice. Așa-numita Orgă a Mării, realizată de artistul arhitect Nikola Basic, atrage turiștii cu spectacolul său de lumini, iar când soarele e sus pe cer, drumurile te vor purta aproape instant către malul mării, penytru o răcorire ad-hoc.

Citește și: 7 insule europene superbe, dar mai puțin vizitate