Loc de naștere al lui Socrates și Platon, misterioasa și fascinanta capitală a Greciei a fost cândva, tare demult, centrul literaturii, artelor și filosofiei mondiale. Istoria Atenei a început cu mitul potrivit căruia construcția orașului a pornit din inițiativa zeiței cu același nume, cunoscută drept zeița înțelepciunii.

Dar Atena nu e doar despre istorie, mituri și legende. E un oraș modern, cu străzi animate, taverne, cluburi de noapte și teatre în aer liber. Înfrumusețat consistent pentru Olimpiada pe care a găzduit-o în 2004 (și care, totodată, i-a secat din resursele ulterioare), Atena e gata să-și primească vizitatorii și să-i fascineze cu lucruri interesante la fiecare pas, amplificându-le dorința de a cunoaște mai mult din filosofia stilului de viață grecesc. Mai jos ai doar câteva dintre locurile pe care e aproape obligatoriu să le vezi într-o vizită în Atena:

Plaka

plaka atena
Plaka / Foto: Pinterest

Plaka e „bătrâna doamnă” a Atenei – o zonă locuită de peste 7000 de ani, care nu a fost afectată de excavații. Din cauza imaginii nealterate, Plaka este una dintre cele mai turistice zone ale orașului, debordând de buticuri șarmante, palate și biserici bizantine, monumente ascunse și alte magazine de suveniruri și restaurante.

O plimbare în Plaka te va aduce în mijlocul vieții ateniene: oprește-te într-o tavernă pentru un gyros, ascultă muzica artiștilor stradali, aplaudă un spectacol de marionete și, în general, bucură-te de un loc viu și foarte plăcut.

Monastiraki

monastiraki
Piața Monastiraki / Foto: Starcevic

Vrei să cumperi suveniruri sau pur și simplu să respiri un pic de aer atenian tradițional? Atunci îndreaptă-te către cartierul Monastiraki, cel care, contrar numelui, nu are nimic de-a face cu liniștea și pacea unei atmosfere monahale, ba dimpotrivă: din cauza celebrei piețe care se organizează aici este întotdeauna supra-aglomerat.

Piața Monastiraki e o adevărată explozie de culori și viață, grație instrumentelor muzicale, pantofilor, hainelor uzate, telefoanelor mobile, electrocasnicelor, CD-urilor, casetelor video sau chiar caviarului care se comercializează aici. Printre mărfurile ce se întind de-a lungul străduțelor înguste și aleilor din Monastiraki, există și un patrimoniu de biserici și monumente frumoase ce așteaptă să fie explorate. Vibe-ul zonei e completat de artiștii stradali, cafenelele și restaurantele cu terase, în care te poți opri oricând pentru a te odihni și a privi agitația din jur.

Muzeul Național de Arheologie

muzeul arheologie atena
Muzeul Național de Arheologie / Foto: Andrey Khrobostov

Fondat în secolul 19, Muzeul Național de Arheologie din Atena e cel mai mare muzeu de arheologie al țării și unul dintre cele mai mari și mai importante muzee de antichități din lume.

Muzeul e găzduit de o clădire în stil neoclasic, care dispune de un spațiu expozițional cu o suprafață totală de 8000 mp. Există cinci colecții permanente, ce includ peste 11.000 de exponate care oferă o imagine excelentă asupra civilizației grecești, din preistorie până în antichitatea târzie.

În acest muzeu poți vedea, așadar, Colecția Preistorică (exponate din al șaselea mileniu î.Hr. până în anul 1050 î.Hr. – perioadele neolitice, cicladice și miceneene), Colecția Sculpturilor (cu obiecte de artă rare, din secolul 6 î.Hr. până în secolul 5 î.Hr.), Colecția de Obiecte Decorative și Vase, Colecția Stathatos și Colecția Metalurgică.

Anafiotika

Anafiotika
Anafiotika / Foto: milangonda

Atena nu e plină doar de ruine. Între antichitate și vremurile moderne povestea e scrisă și de Anafiotika, un cartier vechi, cu o atmosferă aparte. Această pitorească bucățică de Atena se află la poalele dealului pe care se află Acropole, la nord de cartierul Plaka.

Anafiotika a fost construit de muncitorii veniți din insula cicladică Anafi, în anii 1860, la ordinul regelui Otto I. Multe dintre case au fost distruse în urma excavațiilor din anii ’50 ai secolului trecut, dar 45 dintre acestea au supraviețuit în forma lor originală. Ele sunt ridicate în stil arhitectonic cicladic, încă sunt locuite și majoritatea sunt decorate cu flori de bougainvilea, fapt ce le sporește farmecul.

Stadionul Panathenaic

Stadionul Panathenaic
Stadionul Panathenaic / Foto: rabbit75_ist

Deși a fost construit de către antici, stadionul Panathenaic are un loc special în istoria sportului. Stadionul original data din jurul anilor 300 î.Hr., fiind reconstruit în anul 144, el găzduind câteva ediții antice ale Jocurilor Olimpice. Dar, lucrul cel mai important, Panathenaic (în traducere – Al Tuturor Atenienilor) este locul în care Flacăra Olimpică pornește în călătoria către orașul gazdă al Jocurilor Olimpice moderne.

În antichitate, odată la patru ani, stadionul găzduia un festival religios dedicat zeiței Atena. Structura curentă a fost restaurată în secolul 19 pentru prima ediție modernă a Jocurilor Olimpice, după ce secole întregi fusese în paragină și uitare. Stadionul Panathenaic poate găzdui 50.000 de spectatori și este cel mai mare stadion din lume făcut în întregime din marmură.

Muntele Lycabettus

Lycabettus
Muntele Lycabettus / Foto: George Raptis

Pentru seri romantice, apusuri de soare fantastice și excelente panorame asupra Atenei, principala recomandare este Muntele Lycabettus (de fapt, un deal, aflat la 300 m deasupra nivelului mării). Cel mai înalt loc din Atena, unul accesibil tuturor, oferă priveliști asupra bazinului Atticii și Mării Egee. Aventurierii pot vedea aici și capela Sfântului Gheorghe, iar o cafenea micuță permite un popas romantic.

Pentru a începe urcușul, vizitatorii trebuie să ajungă la drumul care începe în capătul străzii Aristippou, din Kolonaki, acesta mergând în spirală de-a lungul dealului. Cei care nu vor să urce pe jos, au la dispoziție un funicular, cu plecare din Ploutarchou și strada Aristippou.

Piața Syntagma

Piața Syntagma
Piața Syntagma / Foto: Andrey Khrobostov

Un punct major de interes pentru orice vizitator al Atenei este Piața Syntagma. Cel mai cunoscut lucru legat despre această importantă piață a Capitalei este cel ce privește frumoasa ceremonie de schimbare de gardă, ce are loc în fața mormântului Soldatului Necunoscut. Aici se află și Parlamentul Greciei, piața fiind un important hub pentru diverse mijloace de transport.

O fântână, statui antice și două largi spații verzi oferă cadrul perfect pentru a face fotografii și chiar pentru a sta la un picnic. Majoritatea evenimentelor importante ce se sărbătoresc în Grecia au loc în Piața Syntagma, care a fost, totodată, locul în care s-au desfășurat numeroase evenimente și acțiuni politice, între care junta militară prin care guvernul a fost răsturnat în 1974.

Acropole

acropole
Acropole / Foto: SHansche

Nicio vizită în Atena nu e completă fără a urca pe Acropole, celebrul deal din capitala Greciei. Cele mai importante vestigii antice grecești se află aici. Aflat la înălțimea de 156 m, Acropole e considerat, în mod simbolic, cel mai înalt punct spiritual din cultura Greciei.

Cea mai emblematică construcție de pe Acropole e Partenonul – cel mai mare templu din antichitate, ce datează din perioada 447 – 338 î.Hr. Cu monumentalele sale coloane dorice și cu detaliile sale sculpturale (de pildă, în fresca de pe latura estică e reprezentată nașterea zeiței Atena), Partenonul e un obiectiv fabulos, de inclus pe lista celor pe care e musai să le vezi măcar o dată-n viață. Mai ales că, pentru noi, e foarte accesibil.

acropole
Foto: Canva Photos

Alte ruine de pe Acropole includ Templul Atenei Nike, de la intrare, și Erechtheionul – un complex de sanctuare construit între 421 și 395 î.Hr.

Pentru a avea parte de cele mai frumoase priveliști de jos asupra Acropolelor, mergi către partea de nord a dealului, unde se află o zonă pietonală (strada Apostolou Pavlou) înțesată de restaurante. La unele dintre acestea se poate lua masa de pe terasele aflate pe acoperișuri, de unde Acropole se vede perfect iar imaginile sunt superbe, în special când apune soarele.

În zilele toride, cel mai bine e să mergi la Acropole dimineața și să vizitezi apoi Muzeul Acropole (care are aer condiționat) atunci când temperatura începe să crească. O altă variantă este să urci pe Acropole la apusul soarelui.

Citește și: Kavala, o surprinzătoare și foarte accesibilă destinație de vacanță