Fiecare persoană are propriile motive pentru care adoră să le viziteze, dar adevărul este că lacurile au acea atracție magică, pe care o simțim cu toții. Dacă îți plac lacurile pentru simplu motiv că oferă multe activități în aer liber, sau pentru-că iubești atmosfera relaxantă pe  care o oferă, vizitarea acestor încântătoare forme de relief este, cu siguranță, o experiență unică. Indiferent de motiv, am alcătuit o  listă cu cele mai frumoase lacuri din Europa – uită-te peste ea și spune-ne care este favoritul tău!

Lacul Como, Italia

lacul como
Foto: Frederick Boyle

Acesta este al treilea cel mai mare lac din Italia, pe numele lui italian, Lago di Como. Este localizat  în Alpii Retici,  acoperiți cu zăpadă și înconjurați de dealuri abrupte și împădurite, pe care poți vedea sate minutate și vile fermecătoare. Pentru mulți călători, nu există lac mai frumos și mai liniștit precum Como, care de-a lungul anilor a atras o sumedenie de celebrități și personalități. Nu e de mirare că vedete precum George Clooney au decis să cumpere o bucățică de teren pe marginea acestui paradis, deoarece odata ce îl vezi, te îndrăgostești iremediabil de romanticul peisaj.

Como se aglomerează foarte tare pe timpul verii, după cum e lesne de dedus, deoarece în lunile estivale poți avea parte de cele mai multe activități. Poți alege între ciclism, drumeții, plimbări cu barca, zbor cu parapanta și windsurfing. în vreme ce Iarna poți schia în munții din apropiere. Tot în apropierea lacului Como se află numeroase muzee pe care să le explorezi pentru a afla mai multe despre istoria acestei frumoase zone.

Lacul Hallstatt (Hallstättersee), Austria

lacul hallstatt
Foto: Tomas Mrazek

Numit după micul și pitorescul sat din Munții Alpi, lângă care se află, Lacul Hallstatt este una dintre cele mai surprinzătoare întinderi de apă din Austria. Cu o adâncime de 125 metri, cu apa limpede și dispunând de un bogat ecosistem, Hallstatt este o excelentă destinație pentru amatorii de scufundări. Bărcile cu vâsle și cu pedale sunt disponibile pentru a fi închiriate, iar cei pasionați de drumeții se pot îndrepta spre pantele abrupte ai munților carstici Dachstein din jurul lacului.

De altfel, lacul Hallstatt atrage peste un milion de vizitatori anual, lunile iulie și august fiind cele mai aglomerate, atât pe apă, cât și pe micile plaje ce=l mărginesc, precum populara Obertraun.

Pentru cu totul alt gen de experiență, vizitează lacul pe timpul iernii –  micile sate din Alpi cu numai circa 800-1000 de locuitori transformându-se într-un paradis hibernal atunci când sunt acoperite cu zăpadă.

Lacurile Plitvice, Croația

plitvice
Foto: Karipu

Dacă un singur lac nu este de ajuns, atunci Parcul Național Plitvice oferă nu mai puțin de 16 lacuri, interconectate printr-o serie de cascade superbe. Barajele naturale, doldora de mușchi și alge, separă lacurile formând o varietate de culori ale apei – de la azuriu la verde și gri argintiu sau albastru. Când razele soarelui ating apa din diferite unghiuri pe timpul zilei, lacurile își schimbă culorile într-un mod miraculos.

Cu o suprafață de aproape 300 de kilometri pătrați și 7 trasee diferite pentru cei dornici să facă turul parcului, Plitvice oferă o frumusește naturală excepțională care trebuie admirată și explorată de către cei ce-și propun să viziteze Croația.  Parcul are o pădure cu poteci amenajate printre copaci, trasee peste poduri de lemn care duc spre peșteri,  și pante abrupte.

Canotajul este permis pe cel mai mare lac, Kozjak, iar vizitatorii se pot încumeta să ajungă aici și în lunile de iarnă, deoarece parcul este deschis tot timpul anului, din decembrie până în martie fiind acoperit cu o pătură de zăpadă.

Lacul Garda, Italia

lacul garda
Foto: xbrchx

Cel mai mare lac al Italiei este situat la poalele Munților Dolomiți, fiind o locație perfectă pentru cei care preferă aerul liber, drumețiile și ciclismul. Orașul Sirmione este una dintre cele mai populare destinații din jurul lacului, unde Castelul Scaligero din secolul al 13-lea și câteva biserici medievale reprezintă principalele atracții. De aici, vizitatorii pot lua feriboturile către alte orașe, cum ar fi Riva, cunoscut printre pasionații de navigație.

Lacul Garda adăpostește mai multe insule, inclusiv celebra Isola del Garda. Cunoscută pe vremuri drept gazda unui cimitir roman, pe insulă se află în prezent o elegantă vilă venețiană în stil neogotic, înconjurată de grădini impozante, bine îngrijite.

Lacul Bled, Slovenia

lacul bled
Foto: Greg Snell

Magicul lac Bled se află pe lista cu obiective ce ar trebui vizitate măcar o dată în viață, fiind unul dintre acele locuri care arată exact ca în fotografiile din pliantele turistice. Iar dacă ai văzut deja măcar o poză cu lacul Bled, sigur te-ai îndrăgostit  de el. Se află în Alpii Iulieni, în nord-vestul Sloveniei. Insula Bled din mijlocul lacului este cel mai reprezentativ loc turistic al țării, iar turiștii pur și simplu adoră această destinație, indiferent că se află în căutarea activităților sportive, de relaxare sau a momentelor romantice.

Dacă vrei să ai parte de un moment de recreere, să faci o drumeție sau o tură cu bicicleta, cei 6 km de traseu în jurul lacului ar trebui să fie suficienți. Traseul duce pe dealurile pe care te așteaptă Castelul Bled, dar și o priveliște incredibil de frumoasă. Dacă vrei ceva diferit, încearcă să mergi cu canoea până la insulă. Iar dacă îl vizitezi într-o perioadă foarte rece, ia în calcul că lacul s-ar putea să fie înghețat. Una peste alta, să ajungi pe insula din mijlocul lacului Bled este punctul culminant al oricărei vizite.

Lacul Geneva, Elveția

lacul geneva
Foto: RadioRalph

Lacul Geneva are o formă de semilună și este situat în Alpi, chiar la granița dintre Franța și Elveția. Fiind cea mai mare întindere de apă din Elveția, lacul Geneva atrage vizitatori tot timpul anului, aceștia venind aici pentru a face plimbări cu barca, drumeții pe cărări pietruite sau cumpărături de antichități.

Cea mai uimitoare zonă a lacului este malul de vest, care se află în fața vârfurilor înzăpezite ale masivului Mont Blanc, cu peisajele de rigoare, care-ți taie răsuflarea.

Lacul Geneva are o impresionantă adâncime de 310 metri, ceea ce face posibil ca marile ambarcațiuni cu pânze să-i străbată apele, făcând legătura între satele ce-l înconjoară. Tot pe marginea lacului sunt 116 plaje, majoritatea fiind deschise publicului larg.

În ciuda locației sale din Alpi, apa lacului este destul de caldă pentru amatorii de înot și sporturi nautice în intervalul iunie-septembrie.

Lacul Annecy, Franța

lacul annecy
Foto: sbelov

Amplasat în inima Alpilor Francezi, al treilea cel mai mare lac din Franța și-a câștigat reputația de a fi unul dintre cele mai curate lacuri din Europa. Cu o adâncime de numai 82 metri, lacul Annecy are o suprafață mai mică față de alte lacuri de pe Bătrânul Continent, dar acest lucru este compensat de uluitoarele sale ape albastre și limpezi, perfecte pentru înot.

Lacul Annecy este înconjurat de munți înzăpeziți, dar și de o mulțime de plaje nisipoase. Prezintă un contrast uimitor de culori și texturi care se înmulțesc pe măsură ce explorezi mai mult satele medievale de pe marginile lui.

Iarna, lacul Annecy se transformă într-un tărâm de poveste, cu văile și munții din jur perfecte pentru iubitorii sporturilor albe, pentru snowshoe-ing și chiar pentru zborul cu parapanta, în zilele însorite.

Citește și: Cele mai colorate lacuri din lume