Când te gândești la o vacanță în Italia, te poți îndrepta către oricare dintre regiunile acestei superbe țări. Pentru că toate sunt frumoase, spectaculoase, au locuri magice și mâncare delicioasă. Iar printre toate aceste „ingrediente” presărate pe teritoriul faimoasei „Cizme”, se regăsește o formă de relief pe care italienii par să știe cel mai bine cum s-o pună în valoare: lacurile. Italia are o mulțime de lacuri, multe dintre acestea fiind atât de ofertante, prin peisaje și facilitățile din jurul lor, încât se pot transforma oricând în destinații de vacanță. Iată care sunt cele mai frumoase lacuri din Italia:

Lago di Ledro

Lago di Ledro
Foto: Wikipedia / Claudio Collotta

Înconjurat de Munții Dolomiți și cunoscut pentru liniștitele lui ape albastre, Lacul Ledro este unul dintre lacurile de senzație din Italia, o particularitate a lui fiind dată de curățenia impecabilă. Pitorescul lac alpin din regiunea Trentino e situat la înălțimea de 655 m, în valea cu același nume. Are o suprafață de 2,2 km, o adâncime maximă de 47 m și s-a format prin blocarea unei morene din vechiul ghețar Garda. Lacul Ledro e înconjurat de o pădure densă, care sporește frumusețea peisajului de basm.

Până în secolul 19, lacul era aproape rupt de lume. În anul 1847 s-a „tăiat” primul drum către Ledro, apoi abia în anii 80 ai secolului 20 s-a construit o șosea cu două benzi către lac. Ledro este cunoscut și pentru faptul că în anul 1929, când nivelul apelor a fost scăzut artificial pentru punerea în funcțiune a unei stații de alimentare electrică pentru Riva del Garda, pe fundul lacului s-au descoperit locuințe preistorice care datau din Epoca de Bronz. Acestea au fost conservate și se află într-o stare excelentă.

Fie că vrei să pescuiești sau să te plimbi în jurul lui, bucurându-te de peisaj și de briza lacustră, Lacul Ledro e destinație interesantă pentru orice iubitor de natură.

Lago di Bracciano

Bracciano
Foto: Fabien Desmonts

La doar 30 km nord de Roma se află Lacul Bracciano, un lac vulcanic ascuns în provincia Lazio. În mod surprinzător, acesta este unul dintre cele mai populare locuri din Italia pentru scuba diving și sporturi recreaționale. Dacă îți place să pescuiești, să faci scufundări, canoe sau pur și simplu să stai la soare, și te afli în zona Romei, dă o fugă până la Lago di Bracciano. Și, ca în multe alte locuri din Italia, în jurul lui se află o mulțime de ruine și vestigii spectaculoase, numai bune de explorat, unul dintre acestea fiind castelul Orsini-Odescalchi.

CITEȘTE ȘI  7 castele frumoase, înconjurate de apă

Lago di Bolsena

lago di bolsena
Foto: annullieditori.it

În centrul Italiei, cam la jumătatea distanței dintre Roma și Florența, se află unul dintre cele mai idilice lacuri ale țării: lacul Bolsena. Ca și cum n-ar fi fost suficient că apele lui au o fabuloasă culoare turcoaz, lacul este înconjurat de un peisaj incredibil, cireașa de pe tortul acestuia fiind unica lui insulă, Bisentia. Una doldora de ruine etrusce și biserici antice. Pe lângă toate acestea, Bolsena mai are o calitate: este cel mai mare lac vulcanic din Europa.

Lago di Trasimeno

lacul trasimeno
Foto: ilturista.info

Aflat în centrul Italiei, înconjurat de podgorii și livezi de măsline, lacul Trasimeno este cunoscut în special pentru festivalul dedicat peștelui, care se desfășoară în fiecare an pe malurile lui. Un adevărat paradis liniștit al regiunii Umbria, înnobilat de prezența încântătoarelor sate din apropierea lui. În plus, câteva dintre siturile istorice din vecinătate, ce datează din secolul 13 sau mai devreme, fac din lacul Trasimeno o destinație versatilă, pentru toate tipurile de călători.

Lago di Maggiore

lacul maggiore
Foto: viator.com

Parte a graniței cu Elveția, lacul Maggiore oferă unele dintre cele mai frumoase și liniștitoare peisaje din Italia. Maggiore are o suprafață de 212 km pătrați, fiind al doilea lac ca mărime al țării, după Garda. Grație bunăstării familiei Borromeo, superbele cătune din jurul lacului au fost extinse, construindu-se biserici, vile, grădini – absolut captivante pentru toți cei care vor să le viziteze astăzi.

Printre cele mai încântătoare sate din jurul lacului Maggiore se numără Laveno (singurul port natural al lacului), Leggiuno (cu biserica Santa Caterina del Sasso), Angera (impozanta cetate care scrutează lacul), dar și insulele Isola Bella (cu vechiul său port de pescari) și Isola Madre (cea mai mare insulă a lacului, ce adăpostește un palat fantastic, cu o grădină tropicală prin care păunii aleargă liberi).

CITEȘTE ȘI  Din Scotia… cu dragoste! Partea I

Lago di Como

lac como
Foto: Sergey Peterman

Despre lacul Como se pot scrie cărți. Probabil este cel mai iconic lac al Italiei, și nu doar pentru că George Clooney are o casă pe malul lui. Scenariul oferit de Lago di Como e impresionant: înconjurat de sate pitorești și cătunuri elegante, este locul în care îți poți petrece vacanțe după vacanțe. Bani să ai!

Cunoscut și sub numele Lario (de la numele său latinesc Larius Lacus), lacul Como are forma literei Y, având trei brațe mari. În partea de vest este orașul Como, în est se întinde Lecco, iar în nord – Colico. Pe lângă Como, localitate fondată de romani în anul 196 î.Hr. (ca sugestie, poți lua telefericul în Brunate, pentru a avea parte de priveliști fabuloase ale lacului și ale orașului Como), celelalte sate populare din jurul lui Lago di Como sunt Bellagio (cu străduțele lui înguste și o atmosferă specială), Varenna (situat între lac și munte), Tremezzo (unde se află Villa Carlotta) și Menaggio (o localitate medievală ce adăpostește un frumos castel).

Lago di Garda

malcesine garda
Foto: xbrchx

Lacul Garda este cel mai mare lac din Italia, având o suprafață de 370 km pătrați. Inițial se numea Lacus Benacus, aceasta fiind denumirea folosită de clasicii Vergiliu, Horațiu și Catullus, în scrierile lor. Numele i-a fost schimbat odată cu apariția orașului Garda, întemeiat în secolul 9 de către împăratul Carol cel Mare, care și-a impus astfel și dominația asupra lacului. Partea de nord a aparținut Austriei până în anul 1919. Lacul e înconjurat de magnifica șosea Gardesana (143 km), inaugurată în 1931.

Excelent încadrat de munții Alpi, la nord, lacul Garda are un climat temperat mediteraneean, care îl face o destinație de vacanță impecabilă. Citrice, măsline, podgorii, oleandri, palmieri, lauri – toate aceste plante se regăsesc pe malul sudic și vestic al lacului, ale cărui principale localități, ce abia așteaptă să fie vizitate, sunt Riva, Gargnano, Desenzano del Garda și Peschiere del Garda. Pe lac se află și câteva insulițe superbe, cu mânăstiri de secol 13, portocali și ruine antice.

Citește și: Cele mai frumoase locuri de vizitat în Toscana