Trepte grandioase, „lustre” strălucitoare formate din stalactite și un fior rece ce se strecoară de-a lungul coloanei vertebrale. Toate aceste lucruri fac parte dintr-o experiență unică, în care temperaturile extrem de scăzute sunt prilejul perfect pentru una dintre cele mai palpitante și uluitoare experiențe din viața unei persoane. Construcțiile de gheață de mai jos sunt cu adevărat niște capodopere, ce combină într-un mod elegant sectorul ospitalității cu cel al artei și al design-ului. Te poți relaxa într-un mod atipic în aceste „palate reci”, alături de partenerul de viață, familie sau prieteni. Acest mod fantezist de a te rupe de realitate și confort este perfect pentru cei care se mândresc cu personalități aventuroase și îndrăznețe.
Hotelurile de gheață depind în mare parte de temperaturile sub zero grade ale locului în care se află, atât în timpul construcției, cât și pe perioada lor de funcționare. Gheața este liantul care ține aceste clădiri reci laolaltă, iar temperaturile joase sunt cele care aduc și turiștii. Aceste stabilimente variază în privința arhitecturii abordate, design-ului interior, facilităților disponibile, dar și a mobilierului avangardist, folosit în restaurantele și barurile înghețate. Turismul de astăzi evoluează constant și cei din industrie caută să le ofere călătorilor de pretutindeni oportunități variate de relaxare și distracție. Iar hotelurile de gheață sunt, mai nou, cheia îndeplinirii acestui scop. Din Canada în Finlanda, găsești numeroase hoteluri de gheață interesante, însă nu întotdeauna trebuie să pleci chiar atât de departe pentru o astfel de experiență. Iată o listă cu câteva dintre cele mai apreciate hoteluri de gheață din lume, în care figurează și România.
Hotelul de gheață Bâlea Lac, România

Probabil știai deja că și noi ne bucurăm de prezența unui astfel de hotel. Hotelul de gheață Bâlea Lac reprezintă o atracție turistică relativ nouă a României, fiind amplasat în mijlocul unui platou întins din Munții Făgăraș. Frumoasa clădire înghețată este construită în fiecare an (odată ce temperaturile sunt optime), iar „cărămizile” sale sunt extrase chiar din Lacul Bâlea, cel mai mare lac glaciar din Munții Făgăraș. Fiecare cub de gheață cântărește aproximativ 32 de kilograme. Hotelul de gheață promite vizitatorilor aventuri captivante în diferitele sale săli, dar și diverse tururi ghidate ale celor mai semețe vârfuri din Munții Făgăraș: vorbim despre aproximativ 2,000 de metri înălțime.
Hotelul se mândrește, de asemenea, cu facilități interioare grozave: un bar de gheață, un restaurant și, desigur, ceva inedit: o biserică de gheață, care se transformă într-o atracție de top pentru vizitatorii credincioși. Te poți caza în cameră dublu (500 lei / noapte) sau în iglu (800 lei / noapte).
Construcția acestui hotel durează câteva luni, timp în care sculptorii în gheață acordă atenție celor mai mici detalii: design-ul interior, arhitectura, dar și mobilierul.
Nu în cele din urmă, aici poți servi o varietate de delicatese locale, care mai de care mai delicioase. Hotelul este gazdă pentru aproape opt mii de vizitatori anual, iar sponsorii acestui loc unic din România sunt branduri de renume, precum RedBull, Jegermeister, Jameson Irish Whisky și Bergenbier. Ca bonus, drumul până aici e și el foarte spectaculos, fiindcă vorbim despre Transfăgărășan.
Ice Hotel, Japonia

Hotelul de gheață din Hokkaido, Japonia tinde să se îmbunătățească cu fiecare an ce trece. Pe lângă frumusețea intrinsecă, din punct de vedere arhitectonic, hotelul are o listă extinsă cu activități interesante. Oaspeții sunt întâmpinați cu o atitudine pe care o întâlnești în cele mai pretențioase cluburi – „toată gheața e din partea localului”: mobilierul, decorul, paturile și cam tot ce se vede în jur este realizat cu și din gheață. Pentru cei care decid să-și petreacă câteva nopți aici, hotelul oferă saci de dormit confortabili (și mai ales necesari), care pot încălzi o persoană chiar și la temperaturi minime de -30 de grade Celsius.
O adiție unică la această experiență este „baia arctică” – în pădurea de mesteacăn alb din apropiere, hotelul a amenajat un jacuzzi în aer liber, din care apa fierbinte degajă aburi contrastanți cu atmosfera înghețată din jur. Aici te poți bucura de intimitate totală, relaxare, dar și de o zonă încălzită, în care te poți îmbrăca fără să tremuri de frig atunci când decizi să pleci. Proprietarii hotelului chiar s-au gândit la toate! După baia fierbinte, recomandarea este să te îndrepți către salonul hotelului, unde poți servi până la 40 de tipuri diferite de whisky. Scopul aromelor îndrăznețe gândite de barmanii de acolo este de a-ți tine de cald cât timp tu te bucuri de frigul din hotel. Cool, nu-i așa?
Hotelul iglu Sorrisniva, Alta, Norvegia

Hotelul Sorrisniva din Norvegia este ca o moștenire de familie a norvegienilor, transformată într-o facilitate de clasă mondială. Proprietarii nu promit nimic mai mult decât condiții de ședere perfecte și confortabile, menite să te facă să te simți ca în al nouălea cer. Acest hotel este cunoscut și drept „cel mai nordic hotel de gheață din lume”, motiv pentru care are o reputație destul de mare în întreaga lume. `Reînviat” în fiecare an, hotelul se mândrește de fiecare dată cu unele dintre cele mai rafinate decoruri, cu detalii rafinate și perne pufoase. Pentru a întreține starea de bine a vizitatorilor, hotelul are în ofertă și un pachet cu activități unice, interesante și pline de distracție. Oaspeții au la dispoziție o listă bogată cu „camere frigorifice”, dar și o varietate de safari-uri în zona învecinată, în caz că-și doresc mai multă aventură hibernală.
Hotelul oferă, de asemenea, acces gratuit la Wi-Fi, saună, un bufet cu mâncăruri locale, iar lista poate continua. Activitățile oferite variază în funcție de anotimp, însă indiferent de perioadă te poți bucura de o minunată perspectivă asupra lumii de gheață. Activitățile includ sunt plimbări cu săniile trase de câini, oportunitatea de a vedea și socializa cu reni, safari-uri, rafting, pescuit la copcă și nu în ultimul rând, plimbări cu snowmobilele. Cireașa de pe tort a acestui hotel este oportunitatea oferită oaspeților săi de a sculpta ei înșiși în gheață, încercând să-și descopere talentul artistic. Procesul în sine este dificil, dar… fascinant.
Și din punct de vedere culinar, aici ai parte de o experiență rafinată, cu delicatese norvegiene atent selecționate. Concret, se pun la dispoziția clienților diverse preparate tradiționale calde, un bufet suedez variat, dar și preparate a la carte.
Resortul arctic Kakslauttanen, Finlanda

Dacă ai norocul de a vedea aurora boreală pe parcursul sejurului la Kakslauttanen, gazdele vor face această experiență și mai specială: tavanele de sticlă reflectă într-un mod superb luminile verde-smarald, amplificându-le frumusețea. Așadar, împrejurimile și priveliștile magnifice de aici reprezintă un adevărat magnet pentru turiștii din întreaga lume. Un al doilea fenomen pe care îl poți descoperi cu încântare este soarele de la miezul nopții. Pentru cei care nu fac față prea bine temperaturilor scăzute, resortul Kakslauttanen oferă cea mai mare saună cu abur din lume. În concluzie, resort-ul este pregătit să satisfacă cele mai pretențioase persoane.
Călătoria de la aeroport până la resort este la fel de interesantă precum fenomenele naturale enumerate anterior. Poți face această călătorie fie într-un autobuz cu acoperiș de sticlă, fie într-o plimbare palpitantă cu snowmobilul. O atracție turistică specială este casa lui Moș Crăciun – un spațiu liniștit, intim, dar totuși plin de viață, care poate găzdui până la 250 de persoane. Întregul resort poate fi rezervat pentru evenimente private, dacă buzunarul îți permite. Locația se află printre alegerile de top pentru cele mai unice nunți, dar este des aleasă și de proaspeții căsătoriți aflați în luna de miere. Pe lângă igluurile clasice, poți alege dintre diferite cabane și apartamente de lux, care contribuie la diversitatea de cazare a locului.
Hotel De Glace, Quebec, Canada

Îmbogățind sectorul turistic al Canadei, versatilul Hotel de Glace, din Quebec oferă vizitatorilor o aventură relaxantă și stimulantă din punct de vedere al activităților. Construcția hotelului durează o lună, fiind un amalgam de treizeci de mii de tone de zăpadă și aproximativ cinci sute de tone de gheață, susținute de structuri metalice masive. Fiecare cameră are un design interior special, fiind confortabilă și aspectuoasă. Sunt unsprezece camere duble, care au acces la băi comune și o saună spațioasă. Hotel de Glace se înscrie și el pe lista celor mai căutate 10 locații pentru organizarea unei nunți, mândrindu-se inclusiv cu o capelă grandioasă… de gheață.
De la inaugurarea ce a avut loc în 2001, hotelul a organizat nu mai puțin de 250 de nunți, iar numărul se află într-o creștere continuă. Încăperile au lumini difuze, menite să pună accentul pe sculpturile de gheață strălucitoare. Pe lângă camerele standard, hotelul are o varietate de apartamente de lux, care includ facilități precum saună privată, șemineu etc. Hotelul este situat la doar 20 de minute distanță de orașul Quebec, mai exact în munții Laurentian din CharlesbourgBurroughs, și este deschis din ianuarie până în martie.
Citește și: Cele mai ciudate roller coastere din lume