Peste tot în lume, grădinile botanice le oferă oamenilor un loc relaxant, de poveste, în care pot scăpa cu ușurință de greutățile zilnice, admirând frumusețea naturii. O plimbare la pas prin foișoarele umbrite de viță de vie sau de flori viu colorate, poate fi un medicament atât pentru trup, cât și pentru suflet. Dar nu cumva să uităm de expozițiile atent aranjate, ce încântă orice privire! Deși poate părea că aici se termină farmecul unei simple grădini, acesta este doar începutul a ceea ce au de oferit destinațiile acestui articol.

Fie că dorești să te scufunzi complet în natură pe parcursul vacanței, sau pur și simplu vrei să te îndepărtezi măcar temporar de agitația orașului, următoarele 8 grădini sunt considerate printre cele mai frumoase din lume – așadar, ele ar trebui vizitate măcar o dată-n viață. Un lucru e cert: farmecul natural al acestor paradisuri verzi te va fascina în așa fel încât vei dori să revii iar și iar, în fiecare anotimp dacă se poate.

Grădina Minunilor (Dubai Miracle Garden) – Dubai, Emiratele Arabe Unite

Dubai Miracle
Foto: pdes.com.np

Cu aproape 150 de milioane de flori incluse în expoziție, Dubai Miracle Garden poate fi considerată cea mai mare grădină naturală de flori din lume. Horticultorii și grădinarii de aici schimbă structurile florale și expozițiile în fiecare sezon, pentru a se asigura că vizitatorii care îi trec pragul an de an au parte de o nouă experiență de fiecare dată. Grădina exterioară este deschisă doar în lunile ceva mai răcoroase, însă cea interioară (unde vei vedea sute de fluturi care mai de care mai spectaculoși) și sanctuarul din zonă pot fi vizitate pe tot parcursul anului.

Grădina Botanică Națională Mauritius – Pamplemousses, Mauritius

Pamplemousses
Foto: Canva Photos

Cunoscută oficial sub numele de Grădina Botanică Sir Seewoosagur, această minune luxuriantă, situată în Pamplemousse, este cea mai longevivă grădină botanică din emisfera sudică. Inaugurarea sa a avut loc acum mult timp, mai exact în 1735, atunci când a fost întemeiată drept grădina privată a guvernatorului francez al Mauritiusului, François Mahé de Labourdonnais. Peste ani, colecția grădinii botanice s-a îmbogățit, ajungând acum la peste 650 de soiuri de plante și 86 de tipuri diferite de palmieri aduși din întreaga lume.

Grădinile Villandry – Villandry, Franța

Villandry
Foto: Jaspe

Château de Villandry se află în Franța, pe terenul unei fortărețe antice pentru care Jean Le Breton (ministrul de finanțe al lui François I) a avut viziuni grandioase. În proiectarea grădinilor Villandry, Breton s-a bazat pe propriile sale abilități arhitecturale și pe pasiunea pentru grădinărit: aceste două atuuri au servit drept ingredientele de bază pentru a amenaja o grădină ornamentală superbă, potrivită la perfecțiune cu interioarele castelului. Cu toate acestea, pe măsură ce proprietatea și-a tot schimbat stăpânii, oaza verde a suferit multe schimbări drastice. Abia în anul 1906, odată cu mutarea sa aici, Joachim Carvallo (noul proprietar) a investit timpul și eforturile necesare în amenajarea terenurilor. Astfel, grădinile și-au atins întregul potențial și au revenit la rădăcinile lor renascentiste – un stil care s-a potrivit foarte bine în imaginea de ansamblu.

Palatul Mirabell și grădinile sale – Salzburg, Austria

Mirabell
Foto: DaveLongMedia

În 1606, confruntându-se cu viața tumultuoasă de la curtea regală, prințul-arhiepiscop Wolf Dietrich a ordonat construirea Palatului Mirabell și a grădinilor adiacente drept loc de relaxare pentru el și iubita lui, Salome Alt. Grădinile romantice realizate în stil baroc (așa cum arată și astăzi) au fost proiectate de Johann Bernhard Fischer von Erlach în anul 1690. Aleile verzi ale paradisului natural sunt presărate din loc în loc cu statui cu tematică mitologică, care din unghiul potrivit par aproape reale. Această „minune botanică” a ajuns chiar și pe marile ecrane ale cinematografelor, odată cu ecranizarea filmului The Sound of Music, unde Maria și copiii familiei von Trapp dansează în jurul fântânii Pegasus și pe Rose Hill.

Grădina Kenroku-en – Kanazawa, Japonia

Kenroku-en
Foto: Travel Coffee Book

Prezentată drept una dintre cele „Trei Mari Grădini ale Japoniei”, Kenroku-en îmbină perfect armonia cu natura în peisajele sale simpliste, dar meticulos planificate și aranjate. Construcția a început la mijlocul secolului al XVII-lea, la dorința clanului Maeda, însă finalizarea ei a durat aproape 200 de ani. Denumirea Kenroku-en se poate traduce prin sintagma „Grădina celor șase sublimități”, care face referire la atributele esențiale ale unei grădini perfecte, conform teoriilor peisagisticii chinezești: artificiu, izolare, panoramă, antichitate, căi navigabile și spațiu. O mare parte din istoria grădinii este redată de iazurile fermecătoare, casele pitorești dedicate servirii ceaiului și odihnei, dar și de insulele cu vegetație endemică ale Japoniei.

Grădina lui Claude Monet – Giverny, Franța

Claude Monet Garden
Foto: RossHelen

Această locație este una absolut specială, deoarece casa și grădinile lui Claude Monet le permit pasionaților de artă să exploreze peisajele care au inspirat unele dintre cele mai emblematice lucrări ale impresionistului francez – Iazul cu nuferi și Grădina artistului din Giverny. Monet a fost „adoptat” în anul 1883 de satul pitoresc din nordul Franței, într-o căbănuță roz în care s-a stabilit și și-a petrecut restul vieții. Tot aici, artistul și-a construit binecunoscuta grădină „Clos Normand”, precum și iazul cu nuferi „Jardin d’Eau”. Grădina este cu adevărat superbă, având chiar la intrare bolte spectaculoase cu trandafiri cățărători, care încadrează aleea către sălciile plângătoare, pomii fructiferi înfloriți și podul japonez feeric.

Keukenhof – Lisse, Olanda

Keukenhof
Foto: Canva Photos

Oaza verde a Olandei de Sud conține – atenție! – 7 milioane de bulbi de flori, plantați pe aproximativ 32 de hectare de pământ. Aceste cifre uimitoare fac din Keukenhof cea mai mare grădină de flori din lume. Terenul pe care se află acest paradis natural a fost inițial o grădină de fructe și legume, înființată pentru bucătăria Castelului Teylingen. Ulterior, în 1649, pe acest teren a fost construit Castelul Keukenhof, după care a fost numită și grădina. 300 de ani mai târziu, în 1949, un grup de floriști de top a creat aici o expoziție cu flori superbe de primăvară, oferind astfel debutul grădinilor de lalele și al parcurilor parfumate de primăvară.

Grădina Majorelle – Marrakech, Morocco

Majorelle
Foto: Andrey Khrobostov

Majorelle este simbioza perfectă dintre o grădină botanică simplă și viziunea artistului visător: clădirile luminoase albastre și cele 300 de specii de plante exotice spun povestea imaginației necontenite ale creatorului Jacques Majorelle – fiul designerului de mobilier art nouveau Louis Majorelle. Acesta a petrecut aproape patru decenii creând peisajul viu, alcătuit din plante aduse de pe cinci continente: cactus, yucca, iasomie, cocotieri, bambus și bougainvillea. La patru ani după moartea lui Majorelle din 1980, designerul de modă francez Yves Saint Laurent a salvat casa și grădinile din mâinile meschine ale dezvoltatorilor imobiliari și a preluat totodată conservarea și îngrijirea grădinilor luxuriante.

Citește și: Cele mai frumoase vile clasice din Italia