Ți se pare frustrant să tot vezi fotografii superbe cu plaje sălbatice sau cu golfuri ascunse și să nu știi cum să ajungi la ele? Mai jos ai o listă cu opt dintre cele mai frumoase astfel de destinații turistice din întreaga lume, pe care să le explorezi când ai chef, bani sau când te lasă restricțiile pandemice. Așadar… hai să descoperim golfuri!

Bay of Islands, Noua Zeelandă

Bay of Islands
Foto: denizunlusu

Bay of Islands este una dintre cele mai populare atracții turistice din Noua Zeelandă, această zonă pitorească fiind alcătuită dintr-un număr impresionant de 144 de insule, numeroase golfuri retrase și câteva plaje superbe cu nisip fin. Frumosul golf este, totodată, gazda unei fascinante vieți marine din care fac parte, printre alte vietăți, balene, pinguini, delfini și nu în cele din urmă, peștii marlin (care pot ajunge la o greutate de 800 de kilograme).

Așadar, nu e de mirare că Bay od Islands este un loc popular printre pasionații de pescuit: aici acostează numeroase vase de croazieră, dar și pescari sportivi de nivel internațional. Golful are de asemenea o importanță istorică specială, fiind primul loc din Noua Zeelandă în care s-au stabilit europenii.

Golful Maya, Thailanda

maya bay
Foto via mustseespots.com

Golful Maya este un golf superb, ascuns între mai mulți pereți stâncoși care măsoară circa 100 de metri înălțime, parte a celebrului arhipelag thailandez Phi Phi. În acest golf paradisiac, în care au avut loc în anul 1999 filmările de la The Beach, cu Leonardo Di Caprio, sunt câteva plaje de dimensiuni mici, unele dintre ele fiind vizibile doar la reflux. Cea mai mare dintre ele are aproape 200 de metri lungime și își bucură vizitatorii cu nisipul alb extrem de fin și apa cristalină, în care poți observa cu ușurință corali multicolori și pești exotici. Și asta deoarece întregul golf, momentan închis turiștilor (care aproape că au devastat zona în anii din urmă), pentru a-l proteja, este un mare recif.

Golful Kotor, Muntenegru

golful kotor
Foto: Andrey Kharobostov

Kotor se află în sud-vestul Muntenegrului, având deschidere la Marea Adriatică și fiind unul dintre cele mai frumoase golfuri ale Europei. El este de fapt un canion fluvial scufundat, majoritatea oamenilor confundându-l cu un fiord. Pe țărmul idilic al Golfului Kotor vei găsi plaje superbe, stațiuni turistice atrăgătoare, dar și orașe pitorești precum Risan, Perast și Kotor, pe care a aproape obligatoriu să le vizitezi.

Golful Guanabara, Brazilia

Guanabara bay
Foto: Luciola Villela

 „Culcuș” al celebrului Rio de Janeiro, Golful Guanabara se află în sud-estul Braziliei și este încadrat într-o „ramă” de păduri tropicale, plaje cu nisip alb, stânci cu forme impresionante și munți înalți ce pornesc de la Serra și ajung până la Marl. Golful a fost descoperit pentru prima dată în ianuarie 1502, de către marinarul portughez Gaspar de Lemos, care a crezut că a dat, de fapt, peste un râu, motiv pentru care l-a și numit ”Rio de Janeiro” – ”Râul lui Ianuarie”. Ulterior, numele actual, ”Guanabara”, a fost oferit de către localnici.

Golful Wineglass, Tasmania, Australia

wineglass bay
Foto: jordieasy

Golful Wineglass se numără printre cele mai retrase golfuri din lume, fiind considerat în mod constant drept unul dintre cele mai frumoase de pe Terra. Pentru a ajunge pe plaja golfului, turiștii sunt nevoiți să ia la pas pădurile înconjurătoare făcând o plimbare de circa o oră, însă acest efort merită din plin odată ce ajungi la destinația finală: nisipuri albe fine, încadrate de nemărginirea albastră. Golful Wineglass se află în Tasmania, aproape de Hobart, o insulă situată în vârful sudic al Australiei, chiar sub Melbourne.

Golful Navagio, Grecia

navagio
Foto: eugenesergeev

Golful Navagio, cunoscut și sub numele de „Plaja Epavei”, este cel mai cunoscut golf din Grecia, aflat pe frumoasa insulă Zakynthos, mai precis pe malul nord-vestic al acesteia. Faima lui  provine din faptul că plaja adăpostește epava Panagiotis, o navă despre care se presupune că a fost folosită de contrabandiști, care au abandonat-o aici după ce au fost urmăriți de poliție, în 1981. Din acest motiv, Navagio mai e cunoscut și sub numele de „Golful Contrabandiștilor”.

În această zonă te bucuri de priveliști superbe: stânci masive de calcar, plaje cu nisip alb și apă albastră cristalină, acestea fiind caracteristicile care atrag anual mii de turiști. Cel mai bun loc pentru a admira întreaga priveliște se află, însă, deasupra stâncilor calcaroase, unde a fost amplasat un punct de observație special creat pentru turiștii care ajung aici în tururile ghidate ale insulei.

Nu în cele din urmă, un aspect important este faptul că unica modalitate de a ajunge în Golful Navagio este cu barca. De aceea, pe insulă sunt numeroase companii ce organizează aceste excursii.

Golful Ha Long, Vietnam

Ha Long
Foto: S.Lahorlach

Golful Ha Long se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind o destinație populară din regiunea vietnameză Quang Ninh. Imaginea golfului Ha Long e marcată de prezența a mii de stânci carstice calcaroase și a sute de insule de diferite forme și dimensiuni. Golful se situează în centrul unei vaste regiuni ce include Bái Tử Long în partea sa nordică, și insula Cát Bà în sud. Aceste zone se bucură de aceleași trăsături geologice, geografice și geomorfologice, clima și aspectele culturale fiind și ele aproape identice.

Golful este format dintr-un grup dens de peste 3.000 de insule monolitice de calcar, care se înalță spectaculos din ocean, fiecare fiind acoperită de vegetație densă, specifică junglei. Multe dintre aceste insule sunt nepopulate, adăpostind peșteri enorme. Hang Đầu Gỗ (peșteră cu țăruși de lemn) este cea mai mare grotă din zona Hạ Long, iar Tuần Châu și Cat Ba sunt două insule mai mari, locuite permanent, unde există facilități turistice precum hoteluri și plaje. Pe insulele mai mici sunt și plaje frumoase, unde turiștii se bucură de liniște și relaxare.

Golful Villefranche, Franța

Villefranche
Foto: Paolo Evangelista

Villefranche este unul dintre cele mai frumoase golfuri din Franța, fiind o destinație de top atât pentru scafandri, cât și pentru cele mai mari nave de croazieră. Deoarece este unul dintre cele mai adânci porturi naturale ale Mării Mediterane, Villefranche oferă locuri de ancorare pentru nave mari, adâncimea lui ajungând pe alocuri la 95 m între Capul Nisa și Capul Ferrat. Golful se extinde spre sud formând un abis de 500 m adâncime, cunoscut sub numele de „Canionul submarin din Villefranche”, situat la o distanță de aproximativ o milă marină de coastă.

Citește și: Cele mai frumoase porturi de iahturi din Europa