Dacă atunci când te gândești la o vacanță de vis pacea și liniștea sunt două dintre cele mai importante aspecte, atunci ai ajuns la articolul potrivit. Aceste faruri sunt amenajate în așa fel încât să poți petrece o noapte (sau chiar câteva zile) în interiorul lor, astfel că ele… abia așteaptă să fie închiriate! Fie că ești atras de proximitatea față de mare sau de aspectele lor istorice, farurile din următoarea listă garantează să satisfacă orice nevoie ce implică un „fetiș” turistic cu faruri.

Sveti Ivan // Rovinj, Croația

sveti ivan
Foto: Karl Agre (lightphotos.net)

Cu peste 1000 de insule care acoperă coasta sa nemărginită, nu este de mirare că în Croația vei întâlni faruri frumoase, dintre care multe pot fi închiriate pentru o ședere prelungită. Farul Sveti Ivan (Sf. Ioan) a fost construit în anul 1853 pe o insuliță din apropierea orașului Rovinj, în Peninsula Istria aflată în nordul Croației. Cei care se cazează în acest far au toată insula la dispoziție. Un loc ideal pentru pasionații de snorkeling și scufundări, deoarece apele din jurul farului adăpostesc o mare varietate de floră și faună marină.

Farul Garpen // Bergkvara, Suedia

farul garpen
Foto: marinas.com

Farul Insulei Garpen se află la 15 minute de mers cu barca față de coasta de est a Suediei, la aproximativ 400 de kilometri sud de Stockholm. Construit în anii ‘30, farul și căsuțele sale sunt singurele reședințe de pe mica insulă (deși există și o cafenea micuță care servește turiștii). Există spațiu pentru cazarea unui număr total de 20 de oaspeți, așa că, dacă vii cu gașca, te bucuri de întreaga insulă. Ca să nu vă plictisiți, puteți face sărituri de pe propriul debarcader direct în Marea Baltică.

CITEȘTE ȘI  Locuri din Spania în care s-au filmat producții celebre

Farul Delimara // Delimara, Malta

delimara
Foto: via YouTube

Un sejur la Farul Delimara îți permite să petreci noaptea în cele două căsuțe ale paznicului farului, situate chiar sub acesta. Construite de britanici în anul 1856, aceste cabane de lux au fost renovate recent de Din l-Art Helwa, o asociație care investește fonduri malteze. Poți închiria unul dintre apartamentele cu cinci paturi sau îți poți aduna un grup de 10 persoane pentru a avea întregul loc la dispoziție. Este o experiență unică să fii atât de aproape de golfurile stâncoase, greu accesibile, unde apele liniștite te îmbie în adâncurile lor.

Farul Corran // Fort William, Scoția

farul corran
Foto: Colin / Wikimedia Commons

Acest far magnific de pe coasta de vest a Scoției a fost construit în anul 1860 de marii ingineri ai farurilor din epoca victoriană: frații Thomas și David Stevenson. Dacă acest nume de familie îți sună familiar este pentru că fiul lui Thomas, Robert Louis Stevenson, a decis să lase meseria de familie în urmă și să scrie unele dintre cele mai cunoscute romane ale secolului al XIX-lea, inclusiv Comoara din Insulă.

Farul Corran, bogat din punct de vedere istoric, se bucură de priveliști uimitoare asupra munților Glencoe și Ben Nevis. Interiorul impresionează prin eleganță – toate cele cinci dormitoare au băi proprii, în living existând un șemineu comun. Farul se află la marginea lacului Linnhe și este pe deplin funcțional, fiind operat de Consiliul Farului Nordic.

Farul Fanad // Donegal, Irlanda

far fanad
Foto: Patrick Christopher

Farul Fanad se află în vârful unei stânci cu vedere către Atlanticul de Nord și este complet automatizat, continuând să ghideze navele ce trec prin zonă, pentru a le menține în siguranță pe mare. Acest far este ideal pentru cei care doresc să iasă complet din radarul cunoștințelor sau al rețelelor sociale.

CITEȘTE ȘI  Sculpturi ale naturii: cele mai frumoase arcuri și poduri naturale

În ciuda renovării sale din ultimii ani, aici nu există Wi-Fi, iar semnalul la telefon este extrem de slab. Tocmai această izolare îl face perfect pentru a admira stelele, însăși aurora boreală fiind vizibilă de aici într-o noapte senină. Există trei cabane individuale: una poate găzdui două persoane, în timp ce celelalte două pot caza fiecare până la patru persoane.

Farul din Llandudno // Llandudno, Țara Galilor

farul Llandudno
Foto: bookalighthouse.com

Amplasat pe frumoasa coastă a Țării Galilor de Nord, acest far arată mai mult ca un mic castel, spre deosebire de frații săi, ridicați în stil turn. A fost construit în Parcul Great Orme, la trei kilometri distanță de stațiunea Llandudno, pe o plajă victoriană, și a fost finalizat în 1862.

Farul se mândrește cu interioare decorate în stil victorian, prin urmare vizitarea lui va fi cu adevărat o călătorie în timp pentru oricine. Există trei suite somptuoase în care poți petrece noaptea, dar „Camera Lampă” este cea care trebuie vizată, deoarece oferă vederi panoramice spectaculoase către mare.

Farul din Stavik // Värmland, Suedia

Stavik  lighthouse
Foto: staviken.se

Acest far fermecător din lemn cu vedere la lacul Vänern, situat în inima Suediei, a fost construit în 1860. Două dintre cele trei dormitoare se află în far, astfel încât sejurul va fi confortabil și privat. Totuși, bucătăria, camera de zi și celelalte facilități (inclusiv sauna cu lemne) se află în căsuțele paznicului, aflate mai jos. Pentru a te bucura pe deplin de șederea în farul Stavik, poți înota în siguranță în lacul cu apă dulce sau poți închiria una dintre numeroasele bărci ale proprietății pentru a face canotaj. De asemenea, este un loc foarte propice pentru a-ți satisface o altă pasiune, în caz că o ai: pescuitul.

Citește și: Uimitoarele poduri locuite