Ce poate fi mai frumos decât o plimbare de-a lungul albiei unui râu sau pe malul mării? Încercăm un răspuns: o plimbare la apus sau la răsărit pe unele dintre cele mai frumoase faleze și diguri din lume. Unele faleze sunt adevărate simboluri istorice și au o mulțime de repere remarcabile, în timp ce altele pot fi asociate cu cele mai frumoase centre ultramoderne de divertisment în aer liber. Cât timp te vei plimba pe oricare dintre aceste faleze vei vedea pretutindeni hoteluri și restaurante de lux, magazine, tarabe cu suveniruri, diverse locuri de divertisment și zone unice de agrement. Toate acestea reprezintă doar o mică parte din lucrurile atractive pe care le poți admira. Deși fiecare dig sau faleză are farmecul ei unic, frumusețea este prezentă în cazul tuturor, deci nu te stresa prea încercând să faci o alegere de vacanță. Iată câteva dintre cele mai frumoase diguri și faleze din lume:

Faleza din Barcelona, Spania

Barcelona
Foto: rabbit75_cav

Acum 25 de ani, în locul frumoasei faleze din Barcelona exista un port zgomotos, acompaniat de zeci de depozite. Datorită Jocurilor Olimpice de vară din 1992, acest dig a fost renovat cu totul, începând cu demolarea portului de încărcare. La câteva luni mai târziu, cartierul portuar gălăgios a fost transformat într-un loc fascinant, care a atras de atunci și până acum zeci de mii de turiști în fiecare an. Între timp s-au construit și câteva hoteluri de 5 stele, însoțite de grădini peisagistice, restaurante prestigioase și baruri exclusiviste.

Faleza Bosforului, Istanbul

Istanbul
Foto: Vincent St.Thomas

În cazul în care vei ajunge curând în Turcia trebuie să ții minte un lucru: cea mai frumoasă și mai unică plimbare din Istanbul va fi cea de pe faleza strâmtorii Bosfor. De-a lungul acestui dig vei putea observa cele mai importante repere religioase, dar și istorice deopotrivă. Printre acestea se numără minunata Moschee Dolmabahçe, construită de Karabet Balyan la mijlocul secolului al XIX-lea. Această moschee este un exemplu strălucit al stilului baroc, fiind cunoscută drept cea mai decorată moschee din lume.

Faleza Nafplion, Grecia

Nafplion
Foto: Canva Photos

Deși este un oraș relativ mic din Grecia, Nafplion deține un dig remarcabil. Deoarece este de o frumusețe incredibilă, acesta îți fură inima încă de la prima vedere. Atmosfera acestui loc este foarte romantică, deci în cazul în care te gândești să îți ceri sufletul pereche în căsătorie, poți lua această destinație în considerare fără a mai sta pe gânduri. Decorul principal regăsit de-a lungul falezei sunt casele vechi construite în stil venețian, iar spre orizont poți admira o panoramă superbă a golfului. În plus, recomandarea este să vizitezi și Cetatea Bourtzi de pe insulă – pe lângă istoria importantă, arhitectura acesteia este una frumoasă, ce merită admirată în detaliu.

Faleza centrală din Toronto, Canada

Toronto
Foto: Steven Kriemadis

Unul dintre cele mai frumoase și mai remarcabile diguri din lume este, fără dar și poate, Toronto Central Waterfront. Creatorii săi au fost cei mai buni specialiști de la birourile de arhitectură DTA și West 8. În ultimii ani, malul Lacului Ontario s-a schimbat drastic – au fost realizate trotuare speciale pentru pietoni și piste de bicicliști, zone de agrement dotate cu tot ce îți poți imagina sau dori și locuri de joacă spectaculoase pentru copii. Toate acestea au fost desfășurate pe o distanță de 4 kilometri lungime, nou amenajată. Îți garantăm că o plimbare aici poate fi sursa unor sentimente de admirație, uimire și poate puțină invidie, având în vedere organizarea exemplară a locației.

Promenada Croisette, Cannes

Cannes
Foto: welcomia

Toți fanii Festivalului de la Cannes cunosc probabil și adorabila Promenadă Croisette. Lungimea sa se întinde pe aproximativ 1.000 de metri, iar faleza în sine este un reper foarte apreciat, considerat chiar o valoare a statului francez. Vechiul ”traseu Croisette” a fost readus la viață printr-o modernizare amplă, care a inclus și amplasarea unor magazine, restaurante și hoteluri scumpe. Punctul de plecare al promenadei este Palatul Festivalului (Festival Palace).

Riva degli Schiavoni, Veneția

Riva degli Schiavoni
Foto: Mrkit99

Digurile și falezele Veneției sunt genul de locuri care nu au nevoie de reclamă, pentru că pozele sutelor de mii de turiști ce sosesc aici an de an spun și arată totul: frumusețe, mister și unicitatea unui oraș inundat. Digul central al orașului este Riva degli Schiavoni, care începe de la podul Ponte della Paglia și se întinde pe o lungime totală de 1.500 de metri. Riva degli Schiavoni este cunoscut și sub numele de Digul Slavyanskaya. Acest nume a fost ales datorită sclavilor slavi care se adunau aici pentru a vinde anumite bunuri, fructe sau legume, în piața uriașă a secolului 9. În zilele noastre nu a mai rămas nimic din vremurile aspre de altădată, ori cel puțin așa ne place să credem. La fel ca în cazul celorlalte faleze despre care am discutat anterior, și aici s-au amplasat cele mai luxoase hoteluri și restaurante, în împrejurimile marelui canal.

Faleza Senei, Paris

sena
Foto: rabbit75_cav

Se poate spune că unul dintre cele mai romantice locuri din Paris este faleza Senei. Bineînțeles, aproape toată Europa cunoaște acest lucru, deci zona este mereu împânzită de cupluri îndrăgostite. În timpul plimbării pe faleză te poți bucura de faimoasele repere ale capitalei franceze, între care, evident, Turnul Eiffel, spre care ți se oferă o priveliște deosebită. Cuplurile despre care vorbeam anterior vin aici preponderent la apusul soarelui, care, dacă ai noroc, se desfășoară într-un spectacol superb.

Citește și: 7 localități pitorești, colorate și cu o arhitectură superbă