Lumea arată complet diferit dacă ești undeva, la înălțime, și o privești de sus: brusc devine mult mai fascinantă și pare mai puțin explorată. Tocmai de aceea, baloanele cu aer cald au devenit atracții de mare interes în rândurile turiștilor, mulți dintre noi căutând cu tot dinadinsul această activitate. Doar că ea nu este disponibilă chiar peste tot, așa că, mai jos, am selectat 8 dintre cele mai frumoase locuri de pe planetă unde te poți îmbarca într-o aventură la înălțime pentru o plimbare în balonul cu aer cald.

Cappadocia, Turcia

cappadocia
Foto: gallipoli-tours.com

În fiecare dimineață senină (și fără vânt), peste 200 de baloane colorate se înalță spre cer în regiunea Cappadocia, din Turcia. Ulterior, acestea plutesc ușor deasupra peisajelor superbe, locuri incluse în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Călătorii admiră canioane adânci, văi acoperite cu livezi și podgorii, dar și celebrele formațiuni stâncoase bizare, modelate de vânt, la care se adaugă mănăstirile și mini-orașele ascunse în relieful nonconformist. Nu în ultimul rând, poți admira Valea Burlanelor, o priveliște atât de spectaculoasă încât este greu de crezut că stâncile interesante sunt doar stâlpi de tuf vulcanic, acoperiți cu „pălării” din bazalt.

Cea mai bună perioadă pentru zbor: Sezonul se întinde de-a lungul întregului an, însă condițiile cele mai favorabile pentru baloanele cu aer cald sunt îndeplinite în perioada – noiembrie.

Valea Loarei, Franța

valea loirei
Foto: gitetouraineclairmatin.com

Valea Loarei este unul dintre cele mai încântătoare și romantice locuri pentru a lua parte la un zbor cu balonul cu aer cald. Priveliștea regiunii este atât de frumoasă, încât UNESCO o protejează de mulți ani încoace. Râul întortocheat, peste 800 de castele și reședințe luxoase, sate și orașe străvechi, grădini luxuriante, podgorii și câmpuri de floarea soarelui – poți admira toate aceste lucruri dintr-o singură privire de ansamblu, aruncată din coșul balonului cu aer cald. Finalul perfect al unei astfel de aventuri este un pahar de șampanie, pe care îl vei primi atunci când cobori din balon.

Cea mai bună perioadă pentru zbor: Din martie și până în octombrie, dacă există condiții meteo favorabile.

Albuquerque, SUA

Albuquerque
Foto: lyssascott

Albuquerque este deseori numit „capitala baloanelor cu aer cald” din întreaga lume. Climatul de aici este ideal pentru această activitate, iar priveliștile de la înălțime sunt fascinante: valea râului Rio Grande, lanțul muntos Sandia și, nu în ultimul rând, partea nordică a deșertului Chihuahuan. În fiecare an, din 1972 și până acum, în Albuquerque are loc cel mai mare festival tematic din lume, Albuquerque International Balloon Fiesta. Festivalul durează nouă zile și atrage un număr foarte mare de spectatori și participanți. Cel mai frumos eveniment care are loc în cadrul festivalului este lansarea simultană în aer a sute de baloane. Au cazuri când au zburat și câte 500 de baloane lansate deodată, atât cu forme clasice, cât și cu înfățișări variate din punct de vedere al culorilor, mărimilor și formelor.

Cea mai bună perioadă pentru zbor: Sezonul de zbor se întinde de-a lungul întregului an, dar cei mai mulți turiști vin aici în perioada festivalului, care începe în prima săptămână a lunii octombrie.

Masai Mara, Kenya

masai mara
Foto: Judy Dillon

Nicio călătorie în faimoasa rezervație naturală din sud-vestul Kenyei nu ar fi cu adevărat completă fără o plimbare cu balonul cu aer cald. Aceasta este singura variantă pentru a vedea miile de animale sălbatice ce trăiesc aici, fără a le speria sau deranja. Baloanele cu aer cald își pornesc zborul lent la răsăritul soarelui și plutesc ușor deasupra turmelor de zebre, antilope, girafe și elefanți. Totuși, baloanele nu se ridică foarte mult de la sol, astfel încât în apropierea râului Mara vei putea auzi inclusiv horcăitul hipopotamilor. Dacă ai noroc, vei putea vedea și  animalele de pradă pregătindu-se pentru vânătoarea de dimineață. La aterizare, oaspeții din Masai Mara sunt răsfățați cu un mic dejun tradițional, servit chiar în mijlocul savanei.

Cea mai bună perioadă pentru zbor: Safari-urile cu baloane cu aer cald sunt disponibile pe tot parcursul anului, însă majoritatea turiștilor vin aici în timpul migrației animalelor, sezon care ține de la sfârșitul lui iulie până în noiembrie.

Luxor, Egipt

luxor
Foto: omar ezz

Luxorul modern este cel mai mare oraș-muzeu aflat în aer liber, situat pe locul Tebei, capitala Egiptului antic. Aici se află un număr mare de obiective dezvoltate în acea perioadă, iar experiența privirii lor de la înălțime, precum o pasăre, îți rămâne pentr totdeauna întipărită în memorie. Odată cu răsăritul soarelui, baloanele se ridică încet peste Nil. Orașul celor Vii se află pe malul său drept, unde tronează templele Luxor și Karnak, dar și Aleea Sfinxului care le leagă. Pe malul stâng, lângă Luxor, se află Orașul Morților. Principalele sale atracții sunt Valea Regilor, Templul Reginei Hatshepsut (aflat la poalele stâncilor Deir el-Bahri), Ramesseum-ul și două statui uriașe – Coloșii din Memnon.

Cea mai bună perioadă pentru zbor: De-a lungul întregului an, dar sugestia este să ocolești perioada celor mai călduroase luni (iunie, iulie și august) și cea a Ramadanului.

Wadi Rum, Iordania

wadi rum
Foto: aqaba.jo

Acest deșert, localizat în inima Iordaniei, este faimos datorită peisajelor sale ce par desprinse din povești. Tocmai din această cauză i se spune foarte des „Valea Lunii”, iar regizorii din toată lumea îl aleg pentru a filma pelicule cu tematică spațială. Pasagerii balonului cu aer cald se confruntă cu o întindere uriașă, „vopsită” în toate nuanțele de roșu și portocaliu. Deșertul este împânzit cu stânci, a căror formă a fost modelată de vânturile deșertice de mii de ani încoace, cele mai populare dintre acestea fiind „Cei șapte stâlpi ai înțelepciunii”. Podurile și arcadele create de natură, dunele de nisip aflate în continuă schimbare, munții de granit și canioanele înguste sunt pur și simplu fascinante, deci Wadi Rum este o destinație ce trebuie trecută pe lista cu dorințe turistice.

Cea mai bună perioadă pentru zbor: Recomandarea este să te aventurezi în acest zbor din aprilie până în iunie și din septembrie până în decembrie.

Toscana, Italia

toscana
Foto: tuscantour.it

O plimbare cu balonul cu aer cald peste frumoasa regiune Toscana va fi cu siguranță una dintre cele mai memorabile experiențe ale vieții. Priveliștile către Valea Chianti și vastul Val d’Orcia – înconjurat de dealuri verzi, sate idilice, podgorii, plantații de măslini și câmpuri agricole ce seamănă cu o pătură mozaicată – sunt pur și simplu magnifice. Dacă preferi orașele medievale și arhitectura acestora, poți alege Florența, Siena și Lucca drept locații de succes pentru plimbări cu balonul. Sfârșitul perfect al acestei aventuri romantice este un mic dejun specific toscan, cu produse proaspete de la fermă, acompaniat de un pahar de Prosecco rece.

Cea mai bună perioadă pentru zbor: Sezonul durează tot timpul anului, dar din aprilie până în noiembrie se spune că vei avea parte de cele mai frumoase priveliști.

Provence, Franța

provence
Foto: Janoka82

Frumusețea aceste regiuni a inspirat genii ai picturii, precum Van Gogh, Matisse, Gauguin, Cézanne și Renoir să creeze capodopere care au rămas de-a pururi în istoria artei. Prin urmare, în Provence plutești ușor într-un balon cu aer cald peste câmpuri de lavandă, livezi de măslini și migdali, orașe vechi și sate îngropate în verdeață și flori, palate și castele medievale. Superb!

Cea mai bună perioadă pentru zbor: Câmpurile de lavandă înfloresc de la mijlocul lunii iunie până la începutul lunii august, deci această perioadă e recomandată pentru o călătorie colorată. Totuși, zborurile sunt disponibile pe tot parcursul anului, deoarece fiecare anotimp este frumos în felul său, în Provence.

Citește și: 7 peșteri fantastice pentru cei care abia așteaptă să exploreze adâncurile