Proporții stricte, simetrie și mai strictă, forme regulate care domină întreaga structură și succesiunea unor elemente – acestea sunt câteva dintre cele mai importante trăsături ale arhitecturii renascentiste. Uneori, chiar și arhitecții contemporani se pot simți intimidați de proporțiile complexe ale clădirilor ridicate în acest stil arhitectonic. Pe tot globul există construcții care datează din perioada Renașterii și ne amintesc în mod constant de o perioadă importantă a istoriei omenirii. Vorbim despre palate minunate, reședințe regale, mănăstiri magnifice, castele și muzee arhicunoscute, ce găzduiesc colecții de artă și de istorie neprețuite – acestea sunt doar o mică parte din moștenirea pe care epoca renascentistă ne-a lăsat-o. În cele ce urmează, iată doar 7 dintre cele mai frumoase construcții ale arhitecturii renascentiste:

Primăria din Antwerp, Belgia

antwerp
Foto: klug-photo

Primăria orașului Antwerp este un exemplu minunat al epocii renascentiste din Belgia. Această clădire administrativă a fost construită pe parcursul a patru ani, fiind terminată abia în anul 1565. În ciuda vechimii sale, clădirea a păstrat multe elemente din structura originală. Exact ca acum mulți ani, fațada este decorată cu simboluri heraldice medievale. Nu departe de ele tronează steagurile margravilor din Antwerp și cele ale ducilor spanioli.

Castelul Heidelberger, Germania

heidelberg castle
Foto: g01xm

Vechiul castel Heidelberger este principalul obiectiv turistic al orașului omonim. E situat pe versantul unui deal, iar turnurile sale domină orașul cu măreția lor. Primele mențiuni documentare legate de acest castel datează încă din anul 1225. În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, castelul a fost distrus aproape în totalitate de atacul lui Ludovic al XIV-lea. După acest trist eveniment, construcția renascentistă a fost reconstruită parțial. Ultimul proprietar al castelului a fost contele Charles de Graimberg, cel care a și ordonat reconstruirea lui, tot procesul întinzându-se pe durata a aproximativ o jumătate de secol.

Galeria de artă Uffizi, Italia

uffizi
Foto: Givaga

Galeria Uffizi este unul dintre cele mai vechi muzee din Europa. Acesta este popular nu numai datorită colecțiilor sale bogate și valoroase, ci și pentru clădirea în sine, care este o capodopera a arhitecturii renascentiste. Construcția ei a început în anul 1560, la cererea ducelui toscan Cosimo I de Medici. Inițial, în această clădire minunată era planificat să se instaleze mai multe institute administrative și judecătorești. Acum, această clădire istorică este o celebră galerie ce găzduiește lucrările spectaculoase ale celor mai valoroși artiști renascentiști.

Chateau de Fontainebleau, Franța

fontainbleau
Foto: ruslangilmanshin

Castelul francez Fontainebleau este un exemplu desăvârșit al stilului arhitectonic renascentist. Primul proprietar al palatului a fost Ludovic al VII-lea. Ulterior, aici au locuit mai mulți dintre marii conducători ai Franței, printre care amintim și de Napoleon al III-lea. Din 1981, acest complex, alcătuit din palatul în sine și parcul din împrejurimi, se află pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. În fiecare an, castelul este vizitat de peste un milion de turiști. Fiind situat într-o zonă naturală unică, palatul este înconjurat de păduri vechi de câteva sute de ani, care oferă întregului peisaj impresia unui basm desprins din poveștile Disney.

Mânăstirea El Escorial, Spania

el escorial
Foto: franciscodiazpagador

Mânăstirea El Escorial este o renumită reședință spaniolă ce a aparținut regelui Filip al II-lea. Mănăstirea este situată în apropiere de Madrid, într-o pitorească zonă montană numită Sierra de Guadarrama. Filip al II-lea a poruncit să se construiască această mănăstire magnifică în anul 1557. În mijlocul campaniei militare, armata regelui a distrus vechea mănăstire, care purta numele Sfântului Laurențiu. Acest ostaș s-a născut în Spania, motiv pentru care regele a decis să construiască o mănăstire măreață la întoarcerea lui în patria-mamă.

Kolner Rathaus, Germania

koln rathaus
Foto: baukunst-nrw.de

Primăria din Koln – Kolner Rathaus este un alt monument arhitectonic remarcabil, construit în stil renascentist. Aceasta este una dintre cele mai vechi clădiri din oraș, primele mențiuni legate de ea datând încă din anul 1330. Construcția inițială a fost distrusă complet, apoi clădirea a fost reconstruită de câteva ori, în mod uimitor, unele elemente originale fiind salvate. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost distrusă aproape complet, fiind reconstruită abia în anii 1950, după schițele originale.

Catedrala Santissimo Nome di Gesu, Italia

chiesa gesu
Foto: TkKurikawa

Catedrala Santissimo Nome di Gesu a fost plasată chiar în centrul pieței omonime din Roma. A fost construită în 1584 și, la început, a fost un monument construit în stilul manierist. Totuși, după reconstrucție, biserica a primit noi trăsături, desprinse din stilul renascentist. Una dintre principalele particularități ale design-ului interior sunt frescele unice. Acestea au fost pictate în tehnica modernă 3D, deci au un aspect deosebit față de suratele lor mai vechi, 2D.

Citește și: 7 muzee bizare din întreaga lume