Toate aceste fascinante structuri din lista de mai jos reprezintă mai mult decât un loc de cult. Ele au devenit, de-a lungul istoriei, adevărate elemente iconice ale orașelor în care au fost construite, mai devreme sau mai târziu. Hai să aruncăm o privire asupra celor mai frumoase catedrale din lume și, fie că ești o persoană mai apropiată de religie sau… dimpotrivă, vizitarea lor ar trebui să reprezinte o prioritate în momentul în care ajungi în apropiere.

Domul din Milano

domul milano
Foto: kasto

Fațada de marmură a Domului din Milano face din acesta una dintre cele mai celebre catedrale de pe Terra. Purtând hramul Fecioarei Maria, catedrala a fost construită pe parcursul a aproape șase secole, fiind astăzi cea mai mare biserică din Italia. Are unul dintre cele mai extravagante exterioare în stil gotic și este împodobită cu 135 de turle și 3400 de statui.

Catedrala Sf. Paul, din Londra

st paul
Foto: gagliardi Photography

Catedrala St. Paul este una dintre principalele atracții turistice londoneze, fiind un loc de cult creștin încă de acum mai bine de 1400 de ani. Este o catedrală anglicană, totodată scaunul Episcopului de Londra, construcția datând din anul 1675, după ce catedrala anterioară a fost distrusă în Marele Incendiu londonez. De asemenea, este locul care a găzduit câteva evenimente majore din istoria Angliei, precum funerariile lui Winston Churchill, serviciile religioase ce au marcat sfârșitul ambelor Războaie Mondiale și nunta celebrilor Charles și Diana.

Catedrala din Köln

catedrala koln
Foto: EunikaSopotnicka

Cel mai cunoscut obiectiv turistic din orașul german Köln este Catedrala (Kölner Dom), simbol al catolicismului din această țară, intrată în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1996. Catedrala atrage anual circa 20.000 de turiști, care vin să-i admire, printre altele, cele două superbe turle gemene. Un fapt interesant este că aici întâlnim cele mai mari loje ale corului, dintre cele prezente în bisericile medievale ale lumii.

Catedrala Sf. Vasile, din Moscova

sf vasile
Foto: Aliaksei Skreidzeleu

Una dintre cele mai colorate construcții de acest tip din lume, catadrala Sf. Vasile, din Moscova, este, în mod cert, și un simbol vizual al capitalei Rusiei. Aflată în Piața Roșie, catedrala are un design ce amintește de flăcările unui foc în aer liber. Ea a fost confiscată Bisericii Ortodoxe Ruse în 1929, fiind trecută în patrimoniul statului și catalogată drept parte a doctrinei ateiste a Uniunii Sovietice. De atunci operează ca Muzeu Istoric de Stat, dar slujbele ortodoxe au revenit începând cu anul 1997.

Catedrala Santa Maria de la Sede, din Sevilla

catedrala sevilla
Foto: sergunt

Catedrala din Sevilla este cea mai mare catedrală gotică din lume, având un design arhitectonic impresionant. Aflată în vecinătatea unei alte atracții populare a orașului, complexul Alcazar, catedrala a fost ridicată pe locul unei foste moschee maure, prin urmare cele mai vechi componente ale ei, precum curtea cu portocali și turnul Giralda, datează de la sfârșitul secolului 12.

Catedrala York Minster, din York, Marea Britanie

york minster
Foto: Latsalomao

Oficial denumită Catedrala și Biserica Metropolitană St. Peter din York, York Minster este scaunul Arhiepiscopului de York, al treilea oficial în rangul Bisericii Angliei. Catedrala este importantă și pentru faptul că dispune de cel mai mare număr de vitralii din întreaga țară. A fost terminată în anul 1472, după secole în care s-a aflat în construcție, prima structură religioasă, una de lemn, fiind atestată aici în anul 627.

Domul din Berlin

berlin dome
Foto: tilialucida

În ciuda numelui, Catedrala din Berlin nu a fost niciodată o catedrală în adevăratul sens al cuvântului, dar asta nu o face mai puțin impresionantă. Clădirea în stil neo-renascentist are patru turnuri și o cupolă fascinantă, împodobită cu o uriașă cruce din aur. Aflată pe Insula Muzeelor, biserica a fost terminată în anul 1905 și, pe lângă rolul său religios, adăpostește un muzeu și o sală de concerte.

Catedrala Notre Dame, din Paris

notre dame
Foto: Anastasia Collection

Iconica Notre Dame este unul dintre cele mai rafinate exemple de arhitectură gotică franceză. Din păcate devastată de incendiul ce a avut loc în aprilie 2019, și care a distrus largi porțiuni din ea (inclusiv istorica turlă din lemn), catedrala a intrat într-un amplu proces de restaurare, autoritățile franceze anunțând în iulie 2020 că acoperișul și turla vor fi reconstruite după modelele inițiale.

Catedrala Metropolitană din Rio de Janeiro

catedrala rio
Foto: nok6716

Una dintre bisericile cu cele mai speciale designuri, Catedrala Metropolitană din Rio poartă hramul patronului spiritual al orașului, Sf. Sebastian. A fost terminată în anul 1979, fiind inspirată de arhitectura anticelor piramide mayașe. Are o înălțime de 75 metri și poate adăposti 20.000 de persoane. În interior, dacă te uiți în sus, vei vedea o cruce centrală uriașă. Din cauza faptului că este slab iluminată, firele care susțin crucea nu sunt vizibile, așa că aceasta pare că plutește.

Catedrala Hagia Sofia, din Istanbul

hagia sofia
Foto: Kateryna Kolesnyk

Hagia Sofia a fost catedrală ortodoxă patriarhală, dar și moschee a Imperiului Otoman, transformată în muzeu și redevenită moschee. Ridicată în anul 537, era cea mai mare construcție a lumii din acea perioadă, o adevărată minune arhitectonică. După ce Constantinopol a fost cucerit de otomani, în secolul 15, a devenit principala moschee a orașului până în anul 1935, când a primit rol de muzeu. În iulie 2020, Președintele Erdogan, prin intermediul Consiliului de Stat, a reclasificat-o ca moschee.

Catedrala Sf. Ștefan, din Viena

sf stefan
Foto: Andrey Khrobostov

Catedrala Sf. Ștefan din Viena este unul dintre cele mai importante repere culturale ale capitalei Austriei, fiind remarcabilă în special datorită acoperișului său colorat. Realizat din 23.000 de țigle individuale, acesta include o reprezentare a vulturului imperial cu două capete, emblemă a Sfântului Imperiu Roman și, mai târziu, a Imperiului Austro-Ungar. Catedrala a găzduit câteva evenimente importante din istoria Austriei, de la nunta lui Mozart cu Constanze Weber la funeraliile lui Antonio Vivaldi și ale campionului de Formula 1, Niki Lauda.

Catedrala Sfântului Vit, din Praga

catedrala praga
Foto: Juan Carlos Hernandez

Aflată în interiorul complexului Castelului din Praga (cel mai mare din lume), această catedrală este scaunul Arhiepiscopului de Praga, fiind un exemplu proeminent de arhitectură gotică. Este, în același timp, cea mai mare biserică din Cehia, una care adăpostește mormintele multor regi ai Boemiei și împărați ai Sfântului Imperiu Roman.

Catedrala Santa Maria del Fiore, din Florența

Santa Maria del Fiore
Foto: RHC_Photos

Aflată în Piazza del Duomo, din Florența, împreună cu Baptiseriul Sf. Ion și clopotnița lui Giotto, Santa Maria del Fiore este una dintre cele mai celebre catedrale ale lumii, una dintre principalele ei caracteristici fiind domul lui Brunelleschi, care, la mai bine de 500 de ani după ce a fost terminat, rămâne cea mai mare cupolă a planatei.

Catedrala Sagrada Familia, din Barcelona

sagrada
Foto: mmeee

Sagrada Familia, probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic din Barcelona și, în mod cert, cea mai importantă operă a arhitectului Antoni Gaudi, se află în construcție încă din 1882, anul în care se preconizează că se va termina fiind 2026. Sagrada va fi gata într-un interval de timp mai lung decât a durat construcția piramidelor din Egipt și doar cu 50 de ani mai puțin decât cea a Marelui Zid Chinezesc. Fiecare dintre cele 18 turle ale catedralei are câte o semnificație (12 dintre acestea reprezintă cei 12 apostoli, 4, pe cei 4 evangheliști, una pe Fecioara Maria și una pe Isus Hristos).

Citește și: Top 7 cele mai frumoase poduri vechi din lume