Pe lângă faptul că sunt unele dintre cele mai fascinante minuni arhitectonice ale istoriei religioase, catedralele reprezintă și un martor veridic al vremurilor apuse. Arhitectura acestor clădiri a fost cea care a dat naștere unor curente bine-cunoscute, în special celui gotic, dar și variațiunilor sale. Mai mult decât atât, acest stil arhitectonic maiestuos a servit drept inspirație pentru unii dintre cei mai renumiți făuritori ai artei, precum Leonardo da Vinci și Pierre Charles L’Enfant.

Cât timp așteptăm cu sufletul la gură ca pacea să fie restabilită la nivel european, iată o listă atent selecționată cu 7 dintre cele mai impresionante catedrale din lume, de luat în seamă pentru viitoarele călătorii.

Domul din Milano, Italia

domul milano
Foto: Sean Jahansooz

Construcția acestui edificiu religios faimos, pe numele său Duomo di Milano, a început în anul 1386 (în perioada de glorie a stilului gotic) și s-a extins pe parcursul a șase secole. Șantierul catedralei a devenit imediat un centru al inovației și al schimbului de idei geniale. Cei mai talentați ingineri, arhitecți și sculptori din Europa și-au pus părerile cap la cap și au oferit omenirii această capodoperă. Chiar și Leonardo da Vinci a contribuit în secolul al XV-lea – proiectarea turnului-felinar al catedralei a fost ideea lui. Napoleon a finalizat fațada structurii în secolul al XIX-lea și a inițiat ulterior etapele finale ale construcției. Acestea s-au extins până în zilele noastre, catedrala fiind într-un proces continuu de restaurare.

Catedrala Notre-Dame, Paris

notre dame
Foto: majaiva

Notre-Dame este o catedrală superbă din Franța, a cărei popularitate s-a extins la nivel global și a devenit rapid un magnet pentru turiștii de pretutindeni. Frumoasa catedrală se află în inima Parisului, chiar lângă râul Sena, iar construcția ei a început în anul 1163. 26 de ani mai târziu aceasta a fost finalizată și sfințită, așa cum se cuvine.

Este uimitor faptul că structura era aproape intactă la 1.000 de ani de la construcție, mai ales dacă luăm în considerare daunele și deteriorările prin care a trecut de-a lungul anilor. Mulțumirile pentru acest lucru îi pot fi adresate împăratului Napoleon, deoarece el este cel care a dezvoltat o pasiune pentru Notre-Dame și a îngrijit-o corespunzător. Catedrala a devenit proiectul său preferat după Revoluția Franceză, alături de cartea omonimă a lui Victor Hugo. În anul 2019, în timpul unei restaurări, Notre Dame a luat foc, în urma incendiului fiind distrusă o mare parte a acoperișului și a turlei lui Viollet-le-Duc din secolul al XIX-lea. Momentan, Notre Dame a intrat într-un amplu proces de restaurare.

CITEȘTE ȘI  Cele mai bune destinații pentru o vacanță de echitație

Catedrala din Florența, Italia

catedrala florenta
Foto: nicolamargaret

Construcția acestui important reper istoric a început în anul 1296, pe când purta numele de Cattedrale di Santa Maria del Fiore. Aceasta este a patra cea mai mare biserică din lume și găzduiește în spatele zidurilor sale vechi diverse fresce, sculpturi și lucrări de artă spectaculoase, alături de vitralii unice.  Cea mai fascinantă și grandioasă operă de artă aflată în catedrala din Florența este Judecata de Apoi, o frescă creată de Giorgio Vasari – lucrare care a făcut interiorul bisericii la fel de faimos ca exteriorul.

Catedrala din Koln, Germania

catedrala koln
Foto: Ivanica Monica

Falnic reper al orașului german Koln, catedrala este considerată o capodoperă a arhitecturii gotice, dar și un monument important al catolicismului în Germania. Turnurile gemene ale catedralei au o înălțime de 157 de metri și formează împreună cea mai mare fațadă bisericească din lume. Deși proiectul clădirii a fost creat în Evul Mediu, construcția s-a finalizat abia în secolul al XIX-lea. Acest monument magnific ale cărui vârfuri „zgărie” norii este un exemplu al devotamentului oamenilor față de credința lor, prezentă încă din cele mai vechi timpuri.

Sagrada Familia, Barcelona, Spania

sagrada familia
Foto: mmeee

Probabil cel mai cunoscut aspect al catedralei Sagrada Familia, pe lângă fațada ei uimitoare, este legătura cu faimosul arhitect spaniol Antoni Gaudi. Proiectele vizionarului sunt pur și simplu uluitoare și, susțin pasionații, unice în istoria construcțiilor religioase. Interpretarea lui Gaudi asupra stilului gotic combină curbe accentuate și elemente din curentul Art Nouveau. Sagrada Familia este cea mai cunoscută capodoperă a artistului, după moartea lui prematură, în 1926, Gaudi fiind înmormântat în cripta acesteia. Astfel, se poate spune că artistul a fost reunit pe vecie cu opera sa. Sagrada Familia rămâne însă o lucrare în curs de desfășurare și în zilele noastre. Renovările sale au început în anii tumultuoși ai secolului XX, iar astăzi toți muncitorii fac eforturi foarte mari pentru ca proiectul să se finalizeze înainte de centenarul decesului lui Gaudi, în 2026.

CITEȘTE ȘI  Atracții turistice mai puțin cunoscute din Barcelona

Catedrala Sfântul Paul, Londra

st paul londra
Foto: gangliu10

Catedrala Sfântul Paul este o construcție anglicană superbă, situată chiar în centrul Londrei. Inițial, această locație a găzduit un templu roman ridicat în cinstea zeiței Diana, iar în anul 604 d.Hr. i-a fost dedicat Sfântului Paul. Catedrala a trecut de-a lungul timpului prin cinci renovări majore: ultima a avut loc la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, sub mâinile talentate ale lui Christopher Wren. Acesta este cunoscut drept cel mai mare arhitect al vremii sale, iar cunoștințele lui valoroase au fost cele care au salvat catedrala în urma Marelui Incendiu din Londra, în anul 1666.

Wren a combinat cu succes elementele baroce, neoclasice și gotice, aducând astfel un omagiu atât Restaurației Engleze, cât și filosofiei științifice din secolul al XVII-lea. Arhitectul a adus și unele modificări decorative la interiorul construcției în secolul al XIX-lea, pentru a o alinia cerințelor stilului victorian popular la acea vreme.

Catedrala Alexander Nevsky, Sofia, Bulgaria

nevski sofia
Foto: Martin Bisof

Catedrala Alexander Nevsky este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume și, în același timp, una dintre cele mai populare atracții turistice din Bulgaria. Catedrala poartă numele unui prinț rus, iar construcția ei a fost inițiată pentru a onora soldații ruși care au murit în războiul ruso-turc din 1877. În urma acestui război, Bulgaria a fost eliberată de sub dominația otomană.

Catedrala a fost finalizată și inaugurată în anul 1912, însă numele ei a fost schimbat temporar la scurt timp după aceea. Motivul acestei decizii a fost apartenența Rusiei și a Bulgariei în alianțe opuse pe timpul Primului Război Mondial. Numele original a fost restabilit în anul 1920.

Unicitatea acestei structuri religioase este redată de piesele aflate în componența sa – obiecte unice, cu proveniențe europene. Marmura și corpurile de iluminat au fost realizate la München, elementele metalice la Berlin, iar porțile și mozaicurile complicate, la Veneția.

Citește și: 7 orașe europene ce ar trebui vizitate