Spre deosebire de „verișoarele” lor din Franța, majoritatea castelelor din Spania nu au fost construite ca să fie monumente de frumusețe, ci mai degrabă cu rol de apărare. Țară încărcată de istorie, Spania găzduiește astăzi unele dintre cele mai emblematice castele și cetăți medievale din lume. Multe secole de tulburări istorice au înzestrat țara cu peste 2.500 de fortărețe, unele impresionante prin masivitatea lor. Hai să trecem în revistă 7 dintre cele mai spectaculoase, care punctează însă, la fel de bine, și la capitolul fumusețe:

Alhambra, Granada

alhambra
Foto: Canva Photos

Călătorii care ar avea timp să viziteze doar un singur castel din Spania ar trebui să se îndrepte către Alhambra din Granada, de departe cea mai cunoscută structură de acest gen din țară. Nu există nimic care să se compare cu această fortăreață veche, al cărui nume se traduce în arabă prin „Castelul roșu”. Detaliile arhitectonice, impresionante și complicate, mențin vie influența maurilor care au locuit în cetate timp de câteva secole. Pentru că este o atracție atât de populară, numărul de vizitatori este limitat iar oficialii de la Alhambra recomandă rezervarea biletelor în avans, online.

Alcazar de Segovia

alcazar de segovia
Foto: Canva Photos

Alcazar de Segovia nu se încadrează în tiparul majorității castelelor din Spania, care au fost construite ca fortărețe. Acest castel se potrivește mai degrabă ideii de basm a castelelor europene, fiind, se pare, sursa de inspirație pentru Castelul Cenușăresei de la Disneyland. Castelul este așezat pe un deal, dând vizitatorilor impresia că arată ca o navă care navighează spre ei. Aici au locuit membrii familiei regale, inclusiv Isabella I, care a fost încoronată aici în 1474. Alcazar de Segovia este astăzi un muzeu ce găzduiește picturi de mare valoare și o sală de arme.

Alcazaba din Almeria

alcazaba almeria
Foto: dondeviajamos.com

Castelul Alcazaba din Almeria este un castel islamic din secolul al 10-lea situat în Almeria, Andalusia, Spania. A fost construit pe un deal pentru a proteja orașul împotriva invadatorilor și pentru a-l menține sub controlul autorităților islamice. Castelul – completat de catolici, după plecarea maurilor – are trei ziduri defensive și este format dintr-o serie de turnuri, palate și curți interioare, în care se aflau odinioară case și magazine. Interiorul castelului cuprinde o serie de săli și camere, precum și o grădină frumoasă. Castelul, al cărui nume semnifică în limba arabă „fortificație cu ziduri” este deschis turiștilor, putând fi vizitat în mod regulat. Este considerat un exemplu remarcabil de arhitectură maură din Andaluia, reprezentând o atracție turistică populară din localitatea Almeria.

CITEȘTE ȘI  Restaurantele cu cele mai frumoase designuri de interior din lume

Manzanares el Real

Manzanares el Real
Foto: Canva Photos

Noul castel Manzanares el Real prezintă o imagine impunătoare, această fortăreață din secolul al XV-lea fiind unul dintre cele mai bine conservate castele din zona Madridului. Un alt motiv de celebritate este faptul că a apărut într-o scenă din epica producție cinematografică El Cid (Cidul). Castelul este cunoscut și sub numele de Castelul de los Mendoza, deoarece pe vremuri a fost palatul rezidențial al aceastei familii. Construit în întregime din granit, castelul cu șase nivele este un bun exemplu de arhitectură militară spaniolă. Astăzi găzduiește un muzeu.

Castillo de Coca

Castillo de Coca
Foto: Canva Photos

Situat în localitatea Coca din regiunea Segovia, Castillo de Coca este un palat impresionant ce datează din epoca creștină, cu un exterior din cărămidă și mai multe turnuri. Deși a fost construit în secolul al XV-lea, arhitectura castelului reflectă popularitatea încă prezentă a stilului mudejar.

Din păcate, interiorul castelului nu este într-o stare prea bună, însă tururile ghidate oferă o perspectivă asupra modului în care arăta palatul în perioada sa de glorie, ca sediu al Coroanei Castiliei.

Numeroasele creneluri ale castelului, cu merlanele maure ascuțite, sunt mai mult decorative decât funcționale, deoarece fortificația a fost construită pentru a fi o reședință arătoasă și nu o structură militară. Acest lucru este cu atât mai evident cu cât castelul este situat pe o escarpă joasă, având un șanț adânc (astăzi uscat) ca principală protecție împotriva intrărilor neautorizate.

Castillo de Loarre

Castillo de Loarre
Foto: Canva Photos

Situat în nord-estul Spaniei, la aproximativ două ore de Pamplona, Castelul Loarre se află cocoțat pe un deal care domină satul Ayerbe din munții Pirinei. Se distinge prin seria de turnuri cilindrice care par să ducă în susul dealului spre castelul propriu-zis, rămășițele unor posturi de apărare care odinioară stăteau de pază de-a lungul zidului exterior parțial ruinat. Acestea, precum și turnurile principale ale fortăreței, au parapete crenelate cu merlane dreptunghiulare, care amintesc de castelele medievale din povești.

CITEȘTE ȘI  Destinații de vis unde poți petrece Revelionul pe plaje exotice

Conceput atât ca fortificație militară, cât și ca reședință regală, acest castel este deosebit de bine protejat de roca calcaroasă care îi formează fundația, împiedicând atacurile inamice dintr-un tunel subteran. A fost construit la sfârșitul secolului al XI-lea pentru regele Sancho Ramírez I de Aragon, iar în secolul următor a fost adăugată biserica romanică Santa María. Mai târziu, castelul va găzdui o mănăstire augustiniană. Acesta este unul dintre puținele castele din Spania care nu prezintă influențe maure în arhitectura sa.

Castelul Bellver

Castel de Bellver
Foto: Canva Photos

Castelul Bellver e construit pe un deal, la vest de portul din Palma, în Mallorca. A fost ridicat de regele Iacob de Mallorca în secolul al XIV-lea, atât ca reședință, cât și ca fortificație, protejând coroana de mai multe asedii până la căderea sa în secolul al XVI-lea. Astăzi, este un simbol al orașului Palma.

Acest castel masiv a fost construit după un design cu adevărat unic, majoritatea structurii fiind formată dintr-o clădire circulară care amintește de Colosseumul din Roma. Curtea interioară este extinsă, înconjurată de două etaje de terase cu arcade. Patru turnuri circulare stau de pază în jurul castelului central, cu silueta vechiului șanț sculptat în jurul lor.

Cândva gazda evenimentelor de la curte, curtea centrală este folosită acum ca loc pentru concerte și organizare a diverselor evenimente culturale. Sunt disponibile tururi ghidate ale castelului, iar acesta găzduiește un excelent muzeu istoric.

Citește și: Cele mai frumoase castele din Franța