O vizită în Scoția ar fi cu siguranță incompletă dacă nu te-ai lăsa prins în istoria turbulentă și în poveștile fascinante care se ascund în spatele zidurilor de piatră ale numeroaselor sale castele. Împrăștiate în întreaga țară, peste două mii de castele magnifice oferă călătorilor minunate porții de evadare din pustietățile peisajului scoțian. Mai jos ai unele dintre cele mai importante și mai frumoase castele din Scoția, pe care ar merita să le vizitezi când te afli pe meleagurile lui Sir Walter Wallace.

Castelul Edinburgh

Edinburgh

Castelul din Edinburgh este un obiectiv obligatoriu pentru oricine vizitează fermecătoarea capitală scoțiană. Cel mai cunoscut dintre toate castelele scoțiene include Capela Sfânta Margareta, care datează din secolul al XII-lea și care încă se află în forma sa originală. Odată ajunși în interiorul castelului, vizitatorii pot vedea bijuteriile Coroanei, Piatra Destinului și cel mai celebru tun din Marea Britanie, Mons Meg, produs în secolul al XV-lea.

Castelul Balmoral

Balmoral

Castelul Balmoral, imensa proprietate din Royal Deeside, Aberdeenshire, a fost una dintre reședințele de vară ale familiei regale încă din 1852, când a fost cumpărat de către regina Victoria și prințul Albert.

Castelul este un superb exemplu de arhitectură baronală scoțiană, fiind amplasat pe un teren superb care include grădini și terenuri agricole. De altfel, terenul, grădina și sălile de bal ale domeniului sunt deschise publicului în perioada de primăvară-vară.

Castelul Culzean

Culzean

Cu ale sale numeroase turnulețe și creneluri, castelul Culzean este înconjurat de păduri luxuriante și grădini secrete. Castelul este așezat în vârful unei stânci cu vedere la Firth of Clyde și a fost asociat cu celebra familie americană Kennedy, încă din secolul al XIV-lea, având, totodată, și o altă puternică legătură cu un politician american: președintele Eisenhower. În semn de recunoaștere a rolului avut de acesta în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acestuia i-a fost oferit apartamentul de la ultimul etaj.

CITEȘTE ȘI  Ce să faci și ce să vezi în Amsterdam

Castelul Dunvegan

Dunvegan

Timp de 800 de ani, castelul Dunvegan, situat pe malul lacului cu același nume, a fost casa ancestrală a șefilor celebrului clanul MacLeod. Acest lucru îl face să fie astăzi cel mai vechi castel locuit continuu din Scoția. Vizitatorii se pot bucura de numeroasele picturi în ulei și de comorile clanului, expuse, inclusiv faimosul Fairy Flag. Se spune că acest steag sacru are puteri miraculoase care permitea celor din clanul MacLeod să își învingă inamicii atunci când era desfășurat în luptă.

Castelul Eilean Donan

Eilean Donan

Castelul Eilean Donan este unul dintre cele mai cunoscute castele romantice și, totodată, unul dintre cele emblematice din întreaga Scoție. Situat în frumoasele Highlands scoțiene și amplasat strategic pe o insulă cu vedere spre Isle of Skye, Eilean Donan oferă vizitatorilor plimbări prin camerele lui fascinante, în care aceștia pot vedea mobilier de epocă, artefacte Iacobiene, alte exponate artistice, precum și armament istoric. Prima versiune a acestui castel datează din secolul 13.

Castelul Glamis

Glamis

Castelul Glamis servește drept decor pentru Macbeth, piesa scrisă de Shakespeare, dar este, de asemenea, casa familiei conților de Strathmore și Kinghorne. Totodată, este locul unde s-a născut Prințesa Margaret și a fost casa din copilărie a fostei Regine Elisabeta. Fiecare cameră este un spațiu plin de povești, iar acele povești și secrete legendare prind viață odată ce pășești în interiorul castelului.

Castelul Stirling

Stirling

Restaurat cu meticulozitate pentru a-i reda gloria renascentistă inițială, Castelul Stirling a fost reședința preferată a regilor și reginelor din dinastia Stewart. Adu-i pe copii pentru a-i întâlni pe curtenii, gărzile de corp și servitorii costumați și intră într-o lume aparte, decadentă, plină de comploturi și intrigi. Construcția castelului Stirling a început în secolul 12, majoritatea corpurilor sale fiind ridicate între 1490 și 1600.

CITEȘTE ȘI  Eco luxury resorts

Castelul Dunnottar

Dunnottar

Dramatic. Evocator. Și cu un „ceva” mistic, aproape de necrezut în legătură cu cetatea în ruină din vârful stâncii pe care se află Castelul Dunnottar, deschis către marea largă.

Cândva reședința conților Marischal, castelul era incredibil de frumos, dar, se spune, acum e foarte… bântuit. A fost o fortăreață aproape impenetrabilă și merită vizitat, chiar și numai pentru a arunca o privire superficială asupra trecutului bogat.

Foto: Canva Photos

Citește și: Cele mai frumoase castele din Spania