Sunt multe tipuri de călători pe lumea asta: unii scotocesc orașele și se pierd în jungla urbană, alții își numără pașii pe cărările celor mai spectaculoase trasee montane iar alții adoră să stea la plajă cu orele sau să-i admire pe verii lui Nemo, cu un snorkel în gură. Printre toți aceștia se strecoară o categorie aparte de plimbăreți: cei care vor să vadă cascade și să-și treacă în palmares cât mai multe, mai frumoase și mai spectaculoase căderi de apă. Și pentru că pe Terra există o sumedenie de exemple pentru care ar trebui să te urci în avion chiar acum, hai să vedem câteva dintre cele mai frumoase cascade din lume:

Cascada Jog, India

cascada Jog
Cascada Jog / Foto: Chandan Bhosle

În statul indian Karnataka se află maiestuoasa cascadă Jog (sau Joga), cunoscută drept a doua cea mai abruptă cădere de apă din această țară. Cu o înălțime de 253 de metri, Jog îți oferă posibilitatea să admiri peisaje indiene care-ți taie răsuflarea. Dacă se întâmplă să colinzi India, nu o rata! Poate fi vizitată în orice perioadă a anului, dar cea mai bună este cea dintre lunile aprilie și iulie, când există un echilibru între volumul de apă și căldura din atmosferă (undeva între 23 și 32 de grade). „Profesioniștii” cascadelor preferă să o viziteze în sezonul musonilor, când apele sunt la maxim de învolburate.

Cascada Gullfoss, Islanda

cascada Gullfoss
Cascada Gullfoss / Foto: Sergei Dolzhenko

Undeva pe cursul râului Olfusa se află cea mai frumoasă cascadă din Islanda, o adevărată capodoperă a naturii, care-ți taie răsuflarea de la prima privire: Gullfoss. De regulă admirată de sus, Gullfoss oferă o priveliște dramatică, apărând ca și cum apa ar țâșni direct din stâncă pentru a se evapora în aer. Cascada are o înălțime de numai 32 de metri, dar o putere care a dus cândva cu gândul la a fi folosită ca sursă de energie. Nu e de dorit să o vizitezi vara, când nu e în deplinătatea „forțelor”, ci mai degrabă toamna. Și neapărat după-amiaza, în jur de ora 3-4, pentru a avea cea mai bună lumină pentru fotografii.

Cascada Kaieteur, Guyana

cascada Kaieteur
Cascada Kaieteur / Foto: beautifulworld.com

Aflată în jungla deasă a Amazonului, cascada Kaieteur e considerată una dintre neprețuitele comori ale pădurilor tropicale și ale Americii de Sud, în general. De asemenea, este cea mai mare cădere de apă dintr-o singură treaptă, având o înălțime de 226 metri. Kaieteur oferă o mostră de frumusețe naturală și, în același timp, posibilitatea unei aventuri – pentru cei cutezători. Nu te lăsa păcălit de locația ei – a fost descoperită în 1870 și de atunci reprezintă o atracție pentru numeroși curioși.

Vremea în această regiune e imprevizibilă, prin urmare e greu de decis când e cea mai bună perioadă pentru a ajunge la Kaieteur. În orice caz, țintește o perioadă caldă (nu toridă) și uscată. Sezonul uscat în Guyana durează din martie până în iunie, acesta fiind un interval propice în care să-ți planifici o călătorie.

Cascadele Plitvice (Croația)

Cascadele Plitvice
Cascadele Plitvice / Foto: tangenbeta

Dacă te gândești la cascade monumentale, gândul nu-ți zboară din start la Europa de Est, dar la o privire mai atentă nu ai cum să treci peste Parcul Național Lacurile Plitvice din Croația, cu cascadele aferente. Un milion de vizitatori pe an nu se pot înșela, Plitvice fiind un adevărat loc de pelerinaj turistic încă din 1949. Dacă vrei să-l vizitezi vara, ia în calcul că te vei călca pe picioare cu alții și că prețurile cresc în mod corespunzător oricărui sezon de vârf. În plus, temperaturile s-ar putea să crească peste măsură de mult. Dacă însă iubești culorile toamnei, acest anotimp e mult mai pretabil pentru a ajunge la Plitvice și a-i savura cascadele.

Cascada Yosemite, California, SUA

Cascada Yosemite
Cascada Yosemite / Foto: gferdinandsen

Puțini sunt cei care ajung la cascada Yosemite din parcul național cu același nume și nu cad pe spate (la figurat) la vederea ei. Dar puțini sunt și cei care remarcă grația și grandoarea acestui adevărat turn de apă, cu înălțime de 740 m. Spus în cel mai simplu mod, cascada Yosemite este imensă și fascinantă. Și chiar dacă drumeția până sus se poate dovedi foarte dificilă, e o experiență pe care merită s-o încerci.

Cel mai bun anotimp în care să mergi la Yosemite este primăvara, odată cu înflorirea numeroaselor flori, dar și cu încălzirea vremii. Nu te lăsa păcălit de ideea temperaturilor de California, fiindcă în Parcul Național Yosemite primăvara te poți aștepta la zăpadă, fapt care ar compromite vizita la cascadă.

Cascada Niagara, SUA & Canada

Cascada Niagara
Cascada Niagara / Foto: truthseeker08

Nu e cascadă mai celebră ca Niagara, iar dacă e să ai un motiv ca să vizitezi două țări pentru același lucru, atunci această cascadă aflată între SUA (statul New York) și Canada (Ontario) e pretextul perfect. Căderea de apă e impresionantă (99 metri) și indiferent de ce parte te-ai afla, Niagara te fascinează. În Canada ai un orășel turistic în care îți poți petrece weekendul special pentru cascadă, în vreme ce latura americană e mai naturală, peisajele fiind mai pitorești.

Pentru cele mai frumoase fotografii cu cascada Niagara, viziteaz-o între lunile mai și septembrie. Cei care au impresia că, dacă vin iarna, o vor găsi înghețată, nu vor îngheța decât ei înșiși.

Cascada Angel, Venezuela

Cascada Angel
Cascada Angel / Foto: beautifulworld.com

Cu o înălțime impresionantă, de 979 metri, cascada Angel e cea mai înaltă din lume, aflându-se în mod cert pe lista cu dorințe a multor „exploratori” moderni. Ca și cum înălțimea nu ar fi un element suficient de atracție, Angel a intrat și în Patrimoniul UNESCO, fiind descoperită (una dintre versiuni) de celebrul explorator Sir Walter Raleigh, în timp ce scotocea după El Dorado. Vizitatorii vor avea parte de o călătorie pe râu, nu tocmai comodă, însă recompensa va fi pe măsura efortului.

Cascada Angel merită vizitată între lunile iunie și decembrie, când nivelul apelor e suficient de mare cât să o facă voluminoasă și spectaculoasă. În altă perioadă e posibil ca nici măcar să nu ai cum să ajungi la ea.

Cascada Iguazu, Argentina & Brazilia

cascada Iguazu
Cascada Iguazu / Foto: R.M.Nunes

Ca și „sora” din nord, Niagara, cascada Iguazu e împărțită de două țări, aflându-se la granița dintre Argentina și Brazilia. Dacă despre Iguazu nu putem vorbi prea multe în legătură cu înălțimea (82 metri) o putem face când vine vorba despre volumul de apă, capitol la care ocupă locul 1 în lume. Se spune că, atunci când a vizitat-o, Eleanor Roosevelt ar fi exclamat, căzută în admirație: „Săraca Niagara…!”

Iguazu poate fi vizitată în orice perioadă a anului, cea ideală depinzând de celelalte obiective pe care le ai. În lunile de iarnă volumul de apă e cel mai mare, dar vremea poate fi umedă și ploioasă. În perioadele martie-aprilie și august-septembrie, e o vreme uscată, dar și aglomerația e mai mare.

Cascada Victoria, Zambia & Zimbabwe

cascada Victoria
Cascada Victoria / Foto: PobladuraFCG

N-ar fi o surpriză dacă am considera cascada Victoria drept cea mai frumoasă cascadă din lume. Aflată la granița dintre Zambia și Zimbabwe, și accesibilă dinspre orașul zimbabwean cu același nume, Victoria, cascada nu e nici cea mai înaltă (are 107 metri) și nici cea mai întinsă. Dar e celebră pentru imensa cavalcadă de apă curgătoare. Numeroși turiști vin în Africa doar pentru a vedea această minune a naturii, care ar trebui vizitată măcar o dată-n viață.

Climatul temperat pe tot parcursul anului, din jurul cascadei Victoria, o fac vizitabilă pe tot parcursul anului, sporindu-i astfel popularitatea. În orice caz, verile pot fi cam uscate pentru a vedea cascada în toată splendoarea (și puterile) ei, prin urmare cel mai bine e să vii între martie și august.

Citește și: Cele mai frumoase carnavaluri din lume