Când vine vorba de carnavaluri, primele două locuri spre care ți se îndreaptă gândul sunt Rio de Janeiro și Veneția. Două carnavaluri celebre și atât de diferite prin desfășurare și scenariu. Dar, dacă îți plac petrecerile, diversitatea și, în special, descoperirea culturilor locale prin intermediul tradițiilor, fiecare dintre orașele de mai jos au de oferit câte ceva în acest sens grație unui carnaval spectaculos. Hai să vedem, așadar, care sunt cele mai frumoase carnavaluri din lume și de ce.

Carnavalul din Veneția (Italia)

Carnavalul de la venetia
Carnavalul de la Veneția

Carnavalurile reprezintă o tradiție în întreaga Italie, dar nicăieri nu se organizează mai bine ca în Veneția. În cazul în care ți-ai dorit vreodată să te costumezi într-un personaj din Fantoma de la Operă, atunci aceasta e marea ta șansă. Carnavalul de la Veneția are loc cu două săptămâni înainte de Miercurea Cenușii, terminându-se în Marțea Grasă. Prin urmare, dacă vizitezi Veneția în acest interval, e imposibil să nu vezi localnici și turiști care poartă celebrele măști venețiene.

Sunt multe evenimente ce se desfășoară în perioada Carnavalului venețian, cele mai cunoscute fiind balurile de mascaradă. Unde ai nevoie de invitație și la care prețurile biletelor de intrare sunt exorbitante. Pe lângă acestea, paradele bărcilor cu lumânări, concertele, reprezentațiile stradale – sunt gratuite și foarte spectaculoase, cele mai frumoase (și mai multe) desfășurându-se în weekend-uri (în special duminica). Punctul central de atracție este Piața San Marco, unde vei vedea cele mai elaborate costume și măști.

Deși nimeni nu știe cu exactitate când s-a născut acest carnaval, se spune că el datează încă din anul 1162, devenind celebru însă în secolul 18.

Carnavalul de la Rio (Brazilia)

carnavalul de la rio
Carnavalul de la Rio

Carnavalul de la Rio de Janeiro este cel mai mare carnaval din lume și unul dintre cele mai importante evenimente culturale braziliene. Se desfășoară cu 40 de zile înainte de Paște, la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie, atrăgând pe străzi circa două de milioane de curioși care vin să se bucure de spectacolul oferit de cele 200 de școli de samba și 300 de trupe de cartier.

Vizitatorii pot mărșălui, dacă vor, alături de o școală de samba, urmând a plăti undeva între 300 și 700 de dolari, în funcție de grup. Parada școlilor de samba este cea mai cunoscută parte a Carnavalului de la Rio, dar adevăratele festivități încep pe străzi, totul fiind despre reveria spiritului liber. Petrecerile stradale se numesc blocos, se țin în tot orașul și se axează pe câte o trupă de cartier, care colindă zona sau rămâne fixată într-o locație. Aceste trupe pot atrage de la câteva sute de spectatori la câteva sute de mii. Unele sunt asociate cu un bar, altele cu o vedetă sau cu un întreg cartier. Multe dintre acestea au o istorie îndelungată, bazată pe tradiționalul dans samba.

CITEȘTE ȘI  5 destinații europene culturale de vizitat în 2023

Carnavalul Santa Cruz de Tenerife (Spania)

Carnavalul din Tenerife
Carnavalul din Tenerife / Foto: getyourguide.co.uk

Insulele Canare reprezintă una dintre puținele destinații europene în care vremea e caldă pe timp de iarnă, prin urmare aici te poți bucura de mult soare odată cu pregătirile pentru startul Carnavalului din Santa Cruz de Tenerife (capitala insulei). Un carnaval care a fost deseori interzis de-a lungul vremii de dictatori și de Biserică și care este numit astăzi „Festivalul iernii”, fiind considerat cel mai „brazilian” dintre toate carnavalurile spaniole, datorită extravaganței de culoare, lumină, muzică și antren. Ba chiar unii îl consideră al doilea cel mai mare carnaval al lumii, după cel de la Rio.

În cadrul carnavalului poți lua parte la diverse festivități, de la cele tradiționale la cele moderne (de pildă, în Miercurea Cenușii, vizitatorii iau parte la îngroparea sardinei (entierro de la sardina). Cele mai bune petreceri stradale au loc în deschidere și la închiderea carnavalului, iar nisipul fin și alb e întotdeauna prezent pe plajele din Tenerife.

Mardi Gras (New Orleans)

Mardi Gras
Mardi Gras / Foto: nola.com

Unul dintre cele mai cunoscute carnavaluri ale planetei, probabil cel mai cunoscut după cele din Rio și Veneția, se desfășoară în New Orleans și se numește Marțea Grasă / Mardi Gras. Tradiția sărbătoririi Marței Grase (ultima zi dinaintea Postului Mare) a apărut în Europa medievală (în orașul francez Nisa), dar s-a dezvoltat în New Orleans, la jumătatea secolului 18.

Carnavalul debordează de nebunie și de hoardele de turiști americani sau europeni, care se desfășoară pe Bourbon Street și în Cartierul Francez din New Orleans, dar și pe străzile paralele. Cel mai bun lucru pe care-l poți face la Mardi Gras este să te îmbraci în cel mai elaborat costum cu putință și să te alături paradei Societății Sfânta Ana, care străbate cartierul artistic Bywater.

Carnavalul de la Basel (Elveția)

Carnavalul din Basel
Carnavalul din Basel / Foto: Canva Photos

Un carnaval pentru cei care preferă festivitățile hibernale în locul celor solare – la Basel, petrecerea începe atunci când majoritatea celorlaltor carnavaluri se termină. Este cel mai mare și mai popular festival din Elveția și unicul carnaval protestant din lume, care se desfășoară între februarie și martie și atrage în fiecare an undeva în jur de 20.000 de participanți mascați.

CITEȘTE ȘI  Cele mai bune destinații pentru o vacanță de echitație

Punctul principal de „acțiune” este în Gässle și pe aleile înguste din jur. Indivizi mascați și grupuri mărșăluiesc pe străzile din Centrul Vechi, suflând în fluiere și bătând în tobe, curioșii urmându-i îndeaproape. Parada anuală include toboșari, plute și felinare pictate, din lem și pânză, la care se adaugă o cantitate imensă de confetti.

Carnavalul Notting Hill (Londra, Marea Britanie)

Notting Hill
Carnavalul din Notting Hill

Carnavalul Notting Hill se desfășoară în luna august a fiecărui an în șarmantul cartier londonez cu același nume și este dedicat tradițiilor comunităților din fostele colonii britanice din Indiile de Vest (adică din bazinul Caraibelor). Carnavalul atrage peste un milion de participanți în fiecare an, fiind parte integrantă a vieții și culturii britanice.

Un accent puternic în perioada Carnavalului Notting Hill este pus pe muzică, în special pe reprezentațiile live. Există chiar și o aplicație pe care o poți descărca pe telefon pentru a înțelege și naviga printre evenimentele ce au loc în timpul festivalului.

Carnavalul din Quebec (Canada)

Carnaval Quebec
Carnavalul de la Quebec

Un alt festival desfășurat „la rece” este cel din orașul canadian Quebec, care este parte a tradițiilor franceze de dinainte de începerea Postului Paștelui. Se desfășoară în aceeași perioadă cu majoritatea carnavalurilor, mai exact la începutul lui februarie, și are în prim-plan sporturile de iarnă.

Printre cele mai populare atracții ale Carnavalului de la Quebec se numără parcul hibernal de distracții, plin cu sculpturi de gheață, în care se desfășoară competiții de câini care trag sania, rafting pe zăpadă, schi, plus alte diverse spectacole. Pentru o experiență de-a dreptul frizzante, rezervă-ți o cameră la Hotel de Glace, hotelul de gheață din localitate, aflat la 10 minute distanță de centrul orașului, al cărui mobilier e făcut din gheață și zăpadă. Vei dormi într-un călduros sac de dormit, plasat pe un pat cu cadru de lemn, dar făcut din blocuri de gheață.

Carnavalul Binche (Belgia)

Le Carnaval de Binche
Costume de Gilles în cadrul Le Carnaval de Binche / Foto: Pinterest

Le Carnaval de Binche e un eveniment uriaș, care are loc în Belgia și care sărbătorește tradițiile și moștenirile culturale ale acestei țări. E un festival atât de însemnat încât a fost supranumit în mod pompos de către UNESCO „capodopera moștenirii intangibile a umanității”. Vreme de câteva duminici, înainte de Miercurea Cenușii (cea care dă startul Postului Paștelui) se desfășoară câteva parade ce includ muzică live și reprezentații fantasmagorice, toate acestea conducând către evenimentul principal, ce are loc în Marțea Iertării și care e dominat de Gilles – artiști îmbrăcați precum clovnii, cu măști de ceară și saboți de lemn.

Citește și: Tendințe în turism pentru anul 2021