Sunt multe câmpuri frumoase de lavandă în lume. Unele sunt foarte cunoscute, precum cele din Provence, altele sunt „ascunse” în locații mai puțin populare, unde le poți vizita fără să te întâlnești cu grupuri mari de turiști. Sunt locurile ideale unde te poți bucura de mirosul îmbietor, de cadrul idilic și de atmosfera liniștită. Iar dacă unii adoră să-și facă poze în câmpurile de rapiță, de floarea soarelui sau de maci, ei bine, alte persoane caută câmpurile de lavandă. Să vedem unde le găsim:

La Lavanda di Elvio (Sardinia)

Lavanda di Elvio
Foto: lavandadielvio.com

Localizat în Riola Sardo, La Lavanda di Elvio este cel mai întins câmp de lavandă din Sardinia. A fost plantat în 2003 și a devenit extrem de popular în 2015, când a fost descoperit de comunitatea Instagram locală. De atunci, s-au inaugurat mai multe câmpuri de lavandă în zonă. Cu toate acestea, La Lavanda di Elvio rămâne cel mai popular și cel mai frumos.

Câmpul poate fi vizitat în cadrul unei excursii de o zi la Cagliari, dar trebuie să faci o rezervare în prealabil, prin telefon sau email. Ai nevoie de mașină ca să ajungi aici, iar drumul va dura o oră și 15 minute. Taxa de intrare este de 5 euro și include turul oferit de proprietari, care îți vor da detalii despre povestea câmpului, secretele producției de lavandă și beneficiile plantei. Turul se finalizează în pivnița din centrul  Riola Sardo, de unde poți cumpăra produse care conțin lavandă.

Cel mai bun moment să vizitezi La Lavanda di Elvio este luna iunie, când lavanda este înflorită.

Valensole (Provence, Franța)

valensole
Foto: Chantal Seigneurgens

La o oră nord de Aix-en-Provence vei găsi Valensole Plateau. Zona este plină de câmpuri de lavandă care acoperă dealurile și nu ar trebui ratată dacă ajungi în Provence în perioada verii.

Valensole Plateau este una dintre cele mai populare zone din Franța, datorită multitudinii de câmpuri de lavandă de aici. Întregul platou are aproape 800 de km pătrați, iar pe întreaga suprafață se cultivă lavandă. Și orașul este unul interesant, cu arhitectură medievală, unde vei găsi multe magazine care vând produse cu lavandă, precum uleiuri esențiale, parfumuri, săpunuri și dulciuri.

Cel mai bun moment în care să vizitezi Valensole este în iunie și iulie, când toate câmpurile sunt înflorite. Îți recomandăm, de asemenea, să vizitezi zona cu câteva ore înainte de apus dacă vrei să ai lumina perfectă pentru cele mai frumoase fotografii.

Ferma de lavandă Snowshill (Cotswolds, Anglia)

Snowshill lavender
Foto: kodachrome25

Câmpurile de lavandă de la Snowshill se întind peste peisajul idilic englezesc, fiind un loc aproape obligatoriu de vizitat dacă ajungi în Cotswolds. Se află aproape de Broadway, în Vale of Evesham, la 2 ore de mers cu mașina de Londra. Vei ajunge ușor dacă urmezi indicatoarele de pe drumul principal A44 spre Stow-on-the-Wold.

E recomandabil să vizitezi câmpurile de lavandă dimineața devreme, după ce se deschid, sau după-amiaza târziu, dacă nu vrei să te întâlnești cu grupuri mari de turiști. Sunt deschise din iunie până în septembrie, dar momentul ideal pentru o vizită este la începutul lunii iulie, atunci când, evident, înflorește lavanda.

Poți să te plimbi în voie prin câmpurile de lavandă, odată ce ai plătit taxa de 4 lire pentru intrare. Poți petrece câteva ore rătăcind prin lanuri, făcând fotografii, bucurându-te de atmosferă și de parfumul florilor.

Lavanda Montană (Transilvania, România)

lavanda montana
Foto: Lavanda Montană (Facebook)

Lanul Lavanda Montană este localizat la poalele munților Carpați, lângă Chechiș, un sat din județul Harghita, aparținând unei familii din zonă. Proprietarii, împreună cu fetele lor, sunt pasionați de lavandă, lucrând la întreținerea câmpurilor de peste 8 ani. Taxa de intrare este de 4 euro, iar la final vei primi un buchet de lavandă.

Cel mai potrivit moment pentru o vizită este în timpul festivalului de lavandă, când poți să îți culegi propriul buchet sau să cumperi produse făcute de proprietari: uleiuri esențiale, apă de lavandă, săpunuri, sirop și creme.  

În plus, peisajul de la Lavanda Montană îți va tăia respirația. Faptul că este situat într-un sătuc îți garantează o expriență autentică și tradițională, în timpul căreia te poți bucura de parfumul liniștitor și de peisajul scăldat în purpuriu.  

Câmpurile de lavandă din Bulgaria

bulgaria lavanda
Foto: Milen Dobrev

Chiar dacă prima imagine la care te gândești când auzi „câmp de lavandă” este una din Provence, vei fi surprins să aafli că, de fapt, Bulgaria este cel mai mare producător de lavandă din lume. Între jumătatea lui iunie și jumătatea lui iulie te poți aventura pentru a face cele mai frumoase fotografii în lanurile de flori mov ale vecinilor noștri din sud.

Vei găsi lanuri de lavandă în mai multe zone, însă cele mai multe se află în regiunea Shumen, la 80 de km de Varna. Dacă te plimbi prin Bulgaria în perioada când a înflorit lavanda, sigur te vei opri de mai multe ori pe drum ca să faci fotografii în câmpurile întâlnite, cu atât mai mult cu cât nu-ți va cere nimeni vreo taxă.

Bulgarii au și un festival al lavandei, la sfârșitul lunii iunie, în satul Karlovo, din centrul țării. Dacă vrei să participi, poți face o excursie de o zi de la Plovdiv. Nu uita să cumperi și cosmetice bulgărești pe bază de lavandă, foarte apreciate, la rândul lor.  

Câmpurile de lavandă din Hvar, Croația

lavanda hvar
Foto: Borievky

Dacă vizitezi insula Hvar, din Croația, primul lucru pe care îl vei remarca este că poți cumpăra o mulțime de lucruri din (sau cu) lavandă. De la pliculețe de ceai la înghețată cu lavandă, în Hvar le poți găsi pe toate. Hvar producea 8% din totalul uleiului de lavandă din lume, însă declinul demografic a făcut ca producția să scadă în ultimii ani.

Chiar și așa, încă mai poți găsi lavandă peste tot pe insulă. Poți face o drumeție din Hvar până la Velo Grablje, oraș datând din secolul al 14-lea, sau până la Brusje, unde vara se organizează tururi ale lanurilor. În vârful sezonului de lavandă, vei vedea multe mașini oprite și persoane care fotografiază peisajul unic. Poți lua o mașină sau un taxi ca să ajungi la câmpurile de lavandă de la Zastrazisce, Gdinj și Bogomolje.

Cel mai bun moment să prinzi lavanda înflorită este în iunie sau în iulie, vârful de sezon fiind la sfârșit de iulie. De altfel, atunci are loc, anual, și un festival al lavandei pe care îl poți integra în itinerariul vacanței croate.

Grădina de lavandă Seafoam, River John, Noua Scoție (Canada)

lavanda canada
Foto: ChristinaPrinna

Dacă explorezi Noua Scoție și te afli pe autostrada 6, în River John, atunci oprește-te la Grădina de lavandă Seafoam ca să te relaxezi în mijlocul unei mări de mov, acest loc subliniind șarmul pastoral al strâmtorii Northumberland. Peisajul compus din dealuri, tufe de flori nemuritoare și un iaz este pur și simplu idilic.

Grădina de lavandă Seafoam este deschisă din luna mai până la început de octombrie. Dacă vrei să culegi propriul buchet de lavandă, atunci trebuie să vizitezi lanul la jumătatea lunii iunie, când totul este înflorit. Poți veni și în perioada festivalului lavandei, care se organizează în luna iulie. Peisajul rămâne unul superb în orice lună, iar intrarea este liberă.

Citește și: 7 parcuri și grădini fabuloase din întreaga lume