Pare greu de crezut, dar unele dintre cafenelele lumii au fost și sunt funcționale de câteva secole încoace. Imaginează-ți că intri într-o cafenea pentru o simplă cafeluță și te bucuri dintr-o dată de un ambient special, în care „strălucesc” obiecte vechi de 2-300 de ani. Gândește-te numai câte povești au auzit acei pereți! Acest articol are darul de a deschide apetitul pentru cafele cu iz istoric, deoarece urmează să parcurgi o listă cu opt dintre cele mai vechi cafenele ale Europei, în care nu ezita să intri dacă ajungi vreodată în preajma lor.
Café Chris, Amsterdam
Adresa: Bloemstraat 42, 1015 TB Amsterdam, Olanda

Café Chris este una dintre cele mai vechi clădiri din Amsterdam, fondată în anul 1624, în cartierul Jordaan. Această cafenea este cunoscută și sub denumirea de Brown Café, datorită interiorului său întunecat. Pe vremuri, muncitorii care au construit clopotnița Westerkerk veneau aici pentru a-și încasa salariile. Cafeneaua are și în zilele noastre scândurile vechi din podeaua originală, ferestrele luminoase și panourile din lemn de culoare închisă.
Café de la Paix, Paris
Adresa: 5 Pl. de l’Opéra, 75009 Paris, Franța

Café de la Paix se află în al nouălea arondisment al Parisului, la intersecția dintre Boulevard des Capucines și Palais Garnier, în incinta Hotelului Le Grand. Atât hotelul, cât și cafeneaua au fost inaugurate în anul 1862, cu suport financiar din partea fraților Pereire. Café de la Paix și-a câștigat reputația internațională în anul 1867, când a găzduit renumitul eveniment International Exposition.
Localizată lângă Palais Garnier, cafeneaua a atras de-a lungul timpului foarte multe nume cunoscute: Piotr Ceaikovski, Jules Massenet, Prințul de Wales și Edward al VII-lea au vizitat acest local. Eugène Pirou a găzduit proiecții de film în Café de la Paix în anul 1896, iar mai târziu, acolo a fost înființat un studio de radio.
Restaurantul se bucură și în zilele noastre de o mare popularitate, la fel ca acum 150 de ani. Aici poți servi salate variate, mâncăruri calde, gustări și deserturi rafinate.
Gran Caffe Quadri, Veneția
Adresa: Piața San Marco, 121, 30124 Veneția, Italia

Această cafenea și-a deschis ușile pentru vizitatori în anul 1638, pe când se numea Il Rimedio. Aici se servea vin Malvasia, renumit pentru proprietățile sale de a revigora corpul și mintea. În anul 1775, negustorul Giorgio Quadri și soția sa Naxina, sosiți din Corfu, au decis să investească în cafenea, acesta fiind momentul decisiv pentru istoria localului Gran Caffe Quadri. În 1830, frații Vaerini au preluat conducerea și au extins suprafața localului cu încă un etaj. În 2011, cafeneaua a trecut în tutela familiei Alajmo. În 2018, Gran Caffe Quadri a suferit o renovare majoră, sub mâinile talentate și ideile uimitoare ale designer-ului francez Philippe Starck.
Cafe Tomaselli, Salzburg
Adresa: Alter Markt 9, 5020 Salzburg, Austria

Cafe Tomaselli este, probabil, una dintre cele mai faimoase cafenele din lume, ea aflându-se în centrul orașului Salzburg, mai exact în Piața After Markt. Acest local este o afacere de familie, moștenită din tată în fiu, care îmbrățișează cum nu se poate mai bine cultura cafelei austriece. Cafeneaua a fost deschisă în anul 1703, iar în 1852 Carl Tomaselli a devenit proprietarul ei. Printre vizitatorii care i-au trecut pragul se numără câteva nume importante: compozitorul Mozart și soția sa Constanze, Hugo von Hofmannsthal și, nu în cele din urmă, compozitorul Carl Weber.
Din meniul cafenelei Tomaselli se desprinde, ca recomandare, Einspänner-ul – un espresso dublu cu frișcă deasupra, dar și gustosul Melange, o băutură pe bază de cafea, cu spumă de lapte fierbinte și frișcă pufoasă ca norii.
Antico Caffe Greco, Roma
Adresa: Via dei Condotti, 86, 00187 Roma, Italia

Cafeneaua Antico Greco se află în Roma și a încântat papilele gustative ale vizitatorilor săi începând cu anul 1760 și până în zilele noastre. Fondatorul cafenelei a fost grecul Nicola della Maddalena, personaj care a avut onoarea să se întâlnească cu personalități precum Hans Christian Andersen, George Byron, Henrik Ibsen, John Keats, Mark Twain, iar lista nu se termină aici. În interiorul localului se pot admira aproximativ 300 de picturi, fotografii vintage și suveniruri ce înfățișează clienții celebri care și-au băut cafeaua aici măcar o dată. Pentru a ajuta la menținerea farmecului localului, proprietarul a montat oglinzi mari, poleite, dar și un pian masiv.
Cafe Comercial, Madrid
Adresa: Glorieta de Bilbao, 7, 28004 Madrid, Spania

Cafeneaua Comercial a fost fondată de Antonio Gomez Fernandez în anul 1887. În timpul perioadei de după Războiul Civil Spaniol, cafeneaua reprezenta centrul unor cluburi de carte, la care luau parte numeroși localnici. De asemenea, acesta a fost unul dintre primele localuri din Madrid unde femeile aveau voie să lucreze în calitate de ospătărițe. Din cauza unor dificultăți financiare, cafeneaua a fost închisă în anul 2015, dar câțiva oameni inimoși au cumpărat-o, au renovat-o și au oferit-o înapoi orașului Madrid drept o instituție istorică de mare valoare.
Cafe Central, Viena
Adresa: Herrengasse 14, 1010 Viena, Austria

Cafe Central este cel mai popular local de acest tip din Viena, aflându-se pe toate listele de tip „must see” ale orașului. Dacă dorești să îți savurezi cafeaua aici vei fi nevoit să stai la cozi lungi, pentru că sute de localnici au acest obicei dimineața, în plus numeroase persoane vor să deguste deliciosul ștrudel făcut în casă și să se bucure de atmosfera generală, pe ritmurile muzicii live. Cafeneaua Central a fost fondată în anul 1876 de frații Pach. În timp, localul a devenit un loc foarte popular, unde se adunau reprezentanții diverselor culturi: Egon Friedell, Peter Altenberg, Adolf Loos, Alfred Adler, Leon Trotsky, și alții. După cel de-al Doilea Război Mondial, cafeneaua a fost închisă. În anul 1975, Palatul Ferstel, în incinta căruia se află cafeneaua, a fost complet renovat, localul prinzând astfel viață din nou.
Cafe Gerbeaud, Budapesta
Adresa: Budapesta, Vörösmarty tér 7-8, 1051 Ungaria

Cafe Gerbeaud este cea mai celebră cafenea din Europa, una a cărei istorie s-a scris începând cu anul 1858. Fondatorul său a fost Kugler Henrik, membru din a treia generație de chefi cofetari ai Ungariei. El a fost primul din această dinastie care le oferea clienților săi felii din cunoscuta prăjitură Kugler, în cutii de carton, la pachet. În timpul unei vizite la Paris, în anul 1882, Kugler Henrik s-a întâlnit cu Emil Gerbeaud, cu care ulterior a devenit partener de afaceri. Ulterior, antreprenorul francez a cumpărat cafeneaua de la Kugler.
Odată cu venirea la conducere a lui Gerbeaud, cafeneaua a fost supusă multor schimbări: meniul a fost lărgit, echipamentul a fost schimbat, iar numărul angajaților a crescut. Astfel, cafeneaua a devenit un loc favorit atât pentru localnicii cât și pentru vizitatorii orașului, mai ales deoarece prețurile produselor erau accesibile. În 1919, după moartea lui Emil Gerbeaud, soția lui a preluat conducerea cafenelei. Din 1950, aceasta a fost naționalizată și redenumită Vörösmarty. În 1995, Café Gerbeaud a fost cumpărată de antreprenorul german Erwin Franz Muller, care a renovat-o și a readus-o la înfățișarea (și numele) de odinioară.
Citește și: Cele mai bune restaurante cu stele Michelin din Europa