De-a lungul timpului, până nu demult, cărțile erau tratate ca niște obiecte prețioase, iar acest fapt se regăsește astăzi în câteva dintre cele mai frumoase biblioteci ale lumii. Acestea nu fascinează doar prin impresionantele colecții de cărți valoroase, ci și prin stilurile arhitectonice ce stau la baza construcției lor. În acest sens, iată o listă cu cele mai spectaculoase „temple ale cunoașterii” din lume, menită să satisfacă atât nostalgicii stilului baroc, cât și pe cei care iubesc modernul.

Biblioteca Bodleian

Locație: Oxford, Marea Britanie

Bodleian Library
Foto: bloodua

Bodleian este una dintre cele mai vechi și mai mari biblioteci din Europa, care se întinde pe suprafața a nu mai puțin de cinci clădiri, fiecare cu propria istorie și propriile caracteristici arhitectonice. Mulți turiști o vizitează cu dorința de a vedea tavanul Școlii de Teologie – o adevărată capodoperă a arhitecturii medievale. Tavanul spectaculos este alcătuit din arcade liniare extrem de complexe, cu 455 de „bârne” conectate în diverse puncte. O altă zonă populară este Camera Radcliffe, sala de lectură. Aceasta este situată într-o rotondă construită pe trei niveluri, cu acoperiș în formă de cupolă, proiectată de James Gibbs în stilul paladian englez. Intrarea principală în bibliotecă se află în celebrul Turn al celor Cinci Ordine de Arhitectură Clasică, împodobit cu cinci coloane opulente, fiecare reprezentând un stil diferit.

Biblioteca publică din Vancouver

Locație: Vancouver, Canada

Vancouver Public Library
Foto: greenroofs.com

Această bibliotecă nu se conformează deloc percepției standard pe care o avem despre o astfel de instituție: un palier oarecare dintr-o clădire, sau chiar o clădire de mici dimensiuni unde stau îngrămădite câteva sute de cărți. Biblioteca publică din Vancouver reprezintă de una singură un întreg cartier dedicat lecturii, a cărui inimă este clădirea dreptunghiulară cu nouă etaje din mijloc. Aceasta este înconjurată de ziduri înalte, doldora de coloane frumoase – o singură privire asupra acestui zid arcuit te duce instantaneu cu gândul la Colosseumul din Roma.

Biblioteca are – ca oricare alta – săli pentru citit și studiu, însă diferența este că acestea sunt legate de clădirea principală prin poduri. Sub acoperișul de sticlă ce se observă în inima bibliotecii se află un hol imens, format în fața unei colonade (ansamblu de coloane dispuse pe mai multe șiruri).

Acoperișul se bucură, de asemenea, de un spațiu verde public, iar la al optulea nivel al bibliotecii există două terase: cea de nord și cea de sud. Din acest ansamblu arhitectural face parte și turnul clădirii cu birouri federale din vecinătate, care are 21 de etaje. Autorii acestui proiect curajos, realizat în anul 1995, sunt Moshe Safdie și compania DA Architects.

Biblioteca Regală din El Escorial

Locație: San Lorenzo de El Escorial, Spania

Royal Library of El Escorial
Foto: via Pinterest

De data asta avem de-a face cu o bibliotecă monarhică – aceasta fiind una dintre numeroasele posesiuni regale ale secolului al XVI-lea din San Lorenzo de El Escorial, totodată considerată una dintre cele mai importante monumente ale Renașterii spaniole.

Construcția a fost realizată sub patronajul regelui Filip al II-lea, iar execuția s-a desfășurat sub indicațiile celor mai eminenți arhitecți ai vremii, Juan de Toledo și Juan de Herrera. Sala principală a bibliotecii găzduiește o galerie de artă lungă de 54 de metri, împărțită în nouă zone, fiecare dintre acestea fiind decorată cu fresce care simbolizează științele lumii. Podeaua holului este realizată din marmură, iar rafturile pe care stau cărțile au fost confecționate din lemn prețios. Biblioteca Regală din El Escorial este singura din lume în care volumele sunt așezate cu cotorul spre interior, această măsură fiind adoptată pentru a conserva cât mai bine cotoarele străvechi ale cărților.

Biblioteca Tianjin Binhai

Locație: Tianjin, China

Tianjin Binhai
Foto: archdaily.com

Această clădire futuristă a fost ridicată în anul 2017 și a devenit la scurt timp una dintre cele mai faimoase biblioteci de pe planetă. În mijlocul încăperii enorme se află o sferă luminoasă albă, acoperită cu panouri LED. Bila gigantică pune în evidență rafturile ondulate care pot adăposti până la 1,2 milioane de cărți. Sala principală de lectură servește drept auditoriu pentru circa 110 vizitatori, iar tavanul său este decorat cu arcade boltite care se înalță în cercuri concentrice către partea de sus a sferei. Designul exterior al clădirii seamănă cu niște jaluzele orizontale, despărțite la mijloc de o fereastră ovală prin care se zărește sfera albă. Acest design neobișnuit a fost cel care a oferit numele neoficial al bibliotecii – Ochiul. Structura incredibilă are cinci etaje și se întinde pe o suprafață totală de 33,700 de metri pătrați.

Sala de lectură regală

Locație: Rio de Janeiro, Brazilia

Royal Portuguese Reading Room
Foto: Diego Grandi

Declarată de revista Time drept a patra cea mai frumoasă bibliotecă din lume, această clădire este un exemplu magnific de arhitectură neo-manuelină. Fațada clădirii – care și-a deschis prima dată porțile pentru public în anul 1887 – este realizată din piatră adusă de la Lisabona.

La exterior, biblioteca este ornată cu statui ale unor celebri exploratori, marinari și scriitori portughezi ai vremii, alături de o tencuială interesantă și sculpturi bogate. Caracteristica arhitectonică dominantă în sala de lectură este cupola realizată din sticlă colorată. Din centrul acesteia coboară un candelabru frumos, realizat din fier forjat. Alte accente superbe ale încăperii sunt arcadele aurii și rafturile pentru cărți înșiruite de-a lungul pereților. Venind vorba despre rafturile bibliotecii, acestea sunt umplute până la refuz cu aproximativ 350.000 de volume, aceasta fiind cea mai mare colecție de lucrări portugheze aflate în afara țării.

Biblioteca Girolamini

Locație: Napoli, Italia

Girolamini
Foto: napolike.com

Clădirea care găzduiește biblioteca Girolamini a fost construită în anul 1586 și face parte din marele complex monahal al Ordinului Oratorian. Biblioteca deține aproximativ 180.000 de articole salvate din cărți antice, manuscrise, scripturi, precum și partituri muzicale din secolele XVI-XIX.

Acestea sunt aranjate minuțios pe rafturi din lemn sculptat, ocupând în întregime două niveluri. Tavanul boltit cu fresce în stil baroc de deasupra lor este un detaliu pe care cu siguranță nu trebuie să îl ratezi! În 2012, biblioteca a devenit centrul unui scandal major, atunci când s-a descoperit că directorul și complicii săi au furat în mod sistematic numeroase artefacte timp de câțiva ani buni. Aproximativ 80% dintre obiectele furate au fost recuperate în timpul anchetei, dar multe artefacte extrem de valoroase nu au fost găsite încă.

Biblioteca Mănăstirii Wiblingen

Locație: Ulm, Germania

Wiblingen
Foto: bluesyemre.com

Mănăstirea Wiblingen a fost fondată încă din anul 1093 în numele ordinului benedictin. La câteva sute de ani după aceea, mai exact în 1840, acolo a apărut una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume. Deoarece a fost construită cu scopul de a impresiona vizitatorii și a primi oaspeții de rang înalt, design-ul său opulent contrastează puternic cu celelalte clădiri din jur. Sala principală este dispusă pe două niveluri, la cel de-al doilea regăsindu-se o galerie deschisă – arhitectura sa exemplifică foarte bine stilul Rococo.

Tavanul sălii a fost decorat cu o frescă uimitoare, realizată de Franz Martin Kuen, încadrată superb de detalii aurii. La primul nivel al bibliotecii sunt situate opt sculpturi alegorice care reprezintă cunoașterea umană și înțelepciunea divină. Acestea au fost sculptate în lemn de către Dominikus Hermenegild Herberger și acoperite ulterior cu vopsea albă și aurie, pentru a simula aurul și, implicit, bogăția.

Citește și: 8 locuri izolate în care te poți bucura de liniște