Mânăstiri străvechi, cu artefacte și opere de artă extrem de valoroase. Cele mai frumoase cetăți și clădiri medievale, păstrate și conservate încă din cele mai vechi timpuri. Palate și biserici minunate, care inspiră sentimente de calm și relaxare. Această înșiruire de obiective turistice reprezintă doar câteva dintre punctele forte ale Franței – țara care are câte un as ascuns în „mânecă” pentru a satisface toate tipurile de turiști.

Pe întreg teritoriului său, Franța are o colecție de peste patruzeci de atracții turistice incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Fie că sunt istorice sau naturale, toate au o importanță mondială imensă. Fanii istoriei se vor simți precum peștele în apă pe aceste meleaguri, deoarece vor putea admira unele dintre cele mai frumoase structuri arhitectonice – multe aparținând Evului Mediu – , în timp ce iubitorii naturii se vor delecta cu locuri unice, neîntrecute în frumusețea lor. Iată câteva dintre cele mai fascinante situri UNESCO din Franța:

Teatrul Antic din Orange

Teatru Orange
Foto: Flavio Vallenari

Orange este renumit în întreaga lume pentru atracțiile sale istorice, el meritând din plin această reputație. Orășelul franțuzesc adăpostește un mare teatru roman antic, pe care autoritățile auștiut cum să-l conserve de-a lungul timpului. Teatrul în sine este considerat a fi unul dintre cele mai mari și mai frumoase din lume, și, în urma renovărilor, a devenit arena perfectă pentru concerte muzicale și spectacole de teatru. Aceasta este, de asemenea, locația în care se desfășoară anual festivalul de vară numit „Les Chorégies d’Orange”.

Pont du Gard

Pont du Gard
Foto: Pawel Gaul

Deși au trecut mii de ani de la construcția lor, mai multe apeducte ridicate în vremea Imperiului Roman au supraviețuit pe întregul glob. Dintre toate, cel mai înalt se află în Franța și poartă numele Pont du Gard, iar zona în care este situat are o frumusețe aparte. Podul antic are 275 de metri lungime și 47 de metri înălțime, iar apa peste care își aruncă umbra masivă este râul Gardon. Conform unor studii recente, cercetătorii estimează că zidirea apeductului a avut loc în secolul 1 d.Hr..

Orașul episcopal Albi

Albi
Foto: Erica

Fermecătorul oraș Albi se află în partea de sud a Franței, fiind un adevărat depozit de atracții istorice, dacă îl putem numi așa. Întregul centru vechi se află pe listele Patrimoniului Mondial UNESCO – chiar în inima acestuia fiind plasată frumoasa Cathédrale Sainte-Cécile, o frumusețe arhitectonică ridicată în Evul Mediu. Catedrala se remarcă prin designul impresionant, care a reușit să supraviețuiască chiar și după mai bine de 500 de ani. Frescele frumoase ce împodobesc exteriorul edificiului și cele 270 de statui din triforiu captivează și încântă orice privire, în timp ce orga medievală oferă – atunci când este folosită – un fundal muzical impresionant, cutremurător pe alături.

Orașul fortificat Carcassonne

Carcassonne
Foto: LianeM

Orașul medieval Carcassonne este o destinație potrivită pentru cei care care știu să savureze o plimbare în zone încărcate de istorie. Localitatea este situată pe malul râului Aude, iar cercetătorii afirmă că prima fortificație a fost construită în acest loc în perioada galo-romană. Întregul teritoriu medieval este înconjurat de două rânduri de ziduri de apărare. Lungimea lor măsoară aproximativ 3.000 de metri, iar aceste ziduri sunt pigmentate cu nu mai puțin de 52 de turnuri. Dar, oricât de frumoase ar fi aceste ziduri, ceea ce se află în spatele lor e și mai interesant: clădiri ce datează din Evul Mediu, cu o încărcătură istorică valoroasă, ce trebuie înțeleasă la fața locului.

Lagunele din Noua Caledonie

Noua Caledonia
Foto: Serge Melesan

Arhipelagul Noua Caledonie este situat în apele azurii ale Oceanului Pacific, fiind considerat un teritoriu valoros al Franței, renumit pentru atracțiile naturale care îți taie respirația. Spre exemplu, unul dintre cele mai mari trei recifuri de corali din lume se află chiar aici, având o lungime de aproximativ 1500 km. Această barieră de recif înconjoară insula principală a arhipelagului, Grande Terre, și a contribuit la formarea celor mai frumoase lagune locale. Un loc perfect pentru o vacanță marcată de ape azurii, pești colorați și nisipuri albe.

Catedrala Saint-Etienne de Bourges

Saint-Etienne de Bourges
Foto: littleclie

Catedrala Saint-Étienne – cunoscută de mulți călători sub numele de Catedrala Bourges- a fost construită la sfârșitul secolului 12. Magnificul monument gotic a fost sfințit în anul 1324, iar deschiderea sa oficială a avut loc în prima jumătate a secolului al 14-lea. Totuși, nici la acea dată edificiul nu era complet finisat, motiv pentru care lucrările de construcție au continuat până în secolul al 16-lea. Cea mai apreciată caracteristică a catedralei gotice este arhitectura sa unică. De asemenea, e bine de știut că aici se păstrează cele mai frumoase sculpturi medievale din lume, precum și câteva vitralii incredibil de frumoase.

Bazilica din Burgundia Vezelay

Burgundy Vezelay
Foto: LianeM

Un reper religios bine-cunoscut, situat în fermecătorul sat din Burgundia Vezelayeste Bazilica Sfânta Maria Magdalena, considerată la ora actuală cel mai important centru de pelerinaj din Europa. Cea dintâi mănăstire benedictină a fost fondată în Vezelay în secolul 9, deși primele mănăstiri monahale au fost întemeiate pe aceste meleaguri cu mult mai devreme. Ce s-a întâmplat cu ele? Din păcate, au fost distruse complet în urma invaziei arabilor și normanzilor și nimeni nu s-a sinchisit să le reclădească. Popularitatea bazilicii a luat avânt aproximativ în secolul 11, atunci când s-a anunțat oficial că sfintele moaște ale Mariei Magdalena au fost transferate aici.

Citește și: 6 orășele superbe din Franța