Riviera Franceză are, dincolo de latura ce implică vacanțele solare în binecunoscutele stațiuni șic, o componentă ce vizează industria cinematografică. Și asta nu doar datorită Festivalului de Film de la Cannes, unul dintre cele mai mari din lume, ci și a faptului că zona s-a transformat, de-a lungul anilor, în platou de filmare pentru mai multe producții celebre. Mai jos am selectat câteva dintre cele mai bune filme filmate în sudul Franței, pe care le poți căuta pentru a le viziona din confortul propriului fotoliu sau, mai bine, care să-ți folosească drept sursă de inspirație pentru o vacanță „cinefilă” pe Coasta de Azur. Nu am inclus o serie celebră – cea a ”jandarmului” în care a strălucit Louis de Funes, deoarece acele filme au așezat, în mod evident, St. Tropez-ul pe harta cinefililor de pretutindeni.

French Kiss (1995)

Cu: Meg Ryan, Kevin Kline

Locații de filmare: Hotel Carlton (Cannes), Valbonne

„Frumos, frumos, frumos, frumos!” – exclamă Meg Ryan în timp ce ea și Kevin Kline își croiesc drum pe o stradă îngustă și pietruită din Valbonne. Cam așa s-ar rezuma multe dintre cadrele filmate în sudul Franței din această comedie romantică. Americana Ryan zboară în Franța pentru a-și confrunta logodnicul rătăcitor, dar îl întâlnește pe escrocul francez Kline. După un timp petrecut la Paris, cei doi se îndreaptă spre Cannes, cazându-se la hotelul Carlton. O scenă care implică o bătaie cu pumnii într-o piață medievală a orașului se desfășoară în Place des Arcades din Valbonne, oraș vechi și frumos, care se află la doar 25 de minute de mers cu mașina de Parc du Cap.

Valbonne
Valbonne / Foto: Max Labeille

To Catch a Thief (1955)

Cu: Cary Grant, Grace Kelly

Locații de filmare: Coasta de Azur, Cannes (Hotel Carlton), Monaco, Villefranche-sur-Mer, Saint Jeannet, Beausoleil, Nisa etc

Acest clasic al lui Hitchcock este, fără îndoială, unul dintre cele mai renumite filme în care acțiunea se petrece în sudul Franței. Avându-i pe Cary Grant și Grace Kelly în rolurile principale, acest thriller este plin de umor, suspans și… imagini fabuloase ale peisajelor de pe Coasta de Azur.

Povestea îl vizează pe Grant, un fost spărgător, care trebuie să prindă un hoț pentru a convinge lumea că s-a retras. El face acest lucru, desigur, în timp ce se îndrăgostește de Grace Kelly. Atenția „turistică” vizează multiplele scene filmate în Vieux Nice, Cannes și Monaco. În acesta din urmă, să nu uităm, Grace Kelly l-a întâlnit pe Prințul Rainier, cu care se va căsători mai târziu.

Dirty Rotten Scoundrels (1988)

Cu: Steve Martin, Michael Cain

Locații de filmare: Coasta de Azur, Antibes, Beaulieu-sur-Mer, Cap Ferrat, Nisa, Juan-les-Pins, Villefranche-sur-Mer etc.

Dirty Rotten Scoundrels este un alt film despre escroci (și femei!). Acțiunea are loc în orașul fictiv ‘Beaumont-sur-Mer’, locație inspirată de localitatea Beaulieu-sur-Mer, în care este și filmat în bună măsură. Michael Caine și Steve Martin intră în pieile a doi escroci care se luptă pentru mâna unei doamne bogate. Toată acțiunea are loc în împrejurimile senine și strălucitoare ale Coastei de Azur din perioada anilor 80. Beaumont’s „Grand” este Grand Hotel du Cap-Ferrat, iar cazinoul din film este Rotonde Lenôtre din Beaulieu-sur-Mer, construit în sticlă. Această structură belle époque a fost cândva sala de mese a fostului Hotel Bristol, folosită acum ca spațiu expozițional.

Beaulieu-sur-Mer
Beaulieu-sur-Mer / Foto: Evgenii Novikov

…And God Created Woman (1956)

Cu: Brigitte Bardot, Curd Jürgens

Locații de filmare: St. Tropez, Coasta de Azur

Acest film legendar este memorabil pentru că a fost producția ce a transformat-o peste noapte pe Brigitte Bardot într-o vedetă internațională. Deși nu este primul ei film, Bardot oferă o interpretare de neuitat în rolul unei orfane de 18 ani a cărei foame de distracție zguduie tot Saint-Tropezul. Personajul lui Bardot a fost atât revoluționar și controversat în acea epocă, încât scena de început, în care se scaldă goală în mare, a fost cenzurată în mai multe țări.

Pe lângă faptul că a revoluționat piața filmelor străine, …Și Dumnezeu a creat femeia a transformat Saint-Tropez într-o destinație foarte căutată, localitatea fiind la acea vreme nu mai mult decât un mic sat de pescari. Pe lângă strălucirea lui Bardot, filmul merită să fie vizionat fie doar și pentru a vedea cum era în acei ani viitoarea „stea” turistică a Coastei de Azur.

Saint-Tropez
Saint-Tropez / Foto: Andras Haudek

Bonjour Tristesse (1958)

Cu: David Niven, Jean Seberg

Locații de filmare: Coasta de Azur, St. Tropez,

După lansarea filmului …Și Dumnezeu a creat femeia, Riviera Franceză a devenit o destinație populară atât pentru regizori, cât și pentru turiști. Bonjour Tristesse prezintă viața lui Cécile, în vârstă de 17 ani, și a tatălui ei, un playboy văduv. Acesta primește o vizită din partea unui prieten al răposatei sale soții, care pare să amenințe relația dintre Cécile și tatăl ei. Un element interesant de remarcat în legătură cu filmul este trecerea frecventă de la scenele alb-negru la cele color. Această tehnică întărește contrastul dintre perioada lui Cécile la Paris, când înaintase în vârstă, și amintirile din timpul lungii veri leneșe a tinereții ei, desfășurate pe Coasta de Azur.

Never Say Never Again (1983)

Cu: Sean Connery, Kim Basinger

Locații de filmare: Coasta de Azur, Villefranche-sur-Mer, Antibes, Menton, Monte Carlo, Nisa, Cap Martin

Acest James Bond al lui Sean Connery este filmat pe tot globul, din Londra la Bahamas. Cu toate acestea, mai multe cadre reprezentative se desfășoară în decorurile și reperele de pe Riviera Franceză. În primul rând, una dintre secvențele cheie de acțiune care implică o urmărire palpitantă pe motocicletă se petrece pe străzile înguste din Villefranche-sur-Mer. În al doilea rând, când Bond îl urmărește pe răufăcătorul Largo până la iahtul său din Villefranche-sur-Mer, avem parte de o porție consistentă din frumusețea sudului Franței. Nu în cele din urmă, fortăreața lui Largo – „Palmyra” – era de fapt istoricul Fort Carré din Antibes.

La Piscine (1969)

Cu: Alain Delon, Romy Schneider

Locații de filmare: St. Tropez, Nisa

La Piscine este un film melancolic despre dramele relațiilor de iubire și gelozie pe însorita Rivieră Franceză. Îndrăgostiții Marianne (Romy Schneider) și Jean-Paul (Alain Deloin) își petrec vacanța într-o vilă de lângă Saint-Tropez. Tensiunea crește atunci când Marianne își invită fostul iubit și fiica adolescentă a acestuia să rămână la ea. Filmul asociază perfect stilul estetic consumerist american cu farmecul șic al Rivierei din anii 60. Adaugă o distribuție fotogenică, moda elegantă a acelor vremuri și playlist-ul de jazz suav – și ai rețeta unui foarte bun film clasic.

Under the Cherry Moon (1986)

Cu: Prince, Jerome Benton

Locații de filmare: Coasta de Azur, Nisa

Filmat în întregime în sudul Franței – în alb-negru – acest film amuzant îl are ca protagonist pe Prince, legenda muzicii funk. Doi playboy își propun să seducă frumoase doamne în vârstă pentru a-și finanța stilul de viață. Deși multe dintre locații nu sunt declarate oficial, în film se observă mai multe locuri iconice. De exemplu, Vila Ephrussi de Rothschild, care are vedere spre Golful Villefranche și Golful Beaulieu. Mai departe, Hotelul Carlton din Cannes și The Hippodrome din Nisa. Pe tot parcursul filmărilor te poți bucura și de multe și frumoase imagini aeriene ale Coastei de Azur.

Citește și: Locuri din Italia ce apar în producții cinematografice celebre