Griul este culoarea care predomină pe străzile celor mai multe orașe ale lumii. Oamenii obosiți de viața de zi cu zi pot doar spera că existența lor va deveni mai colorată, fie și prin clădirile pe lângă care trec în mod obișnuit. Există, totuși, unele orașe ai căror cetățeni au o existență mult mai veselă, deoarece trăiesc în adevărate locuri de poveste.
Orașe colorate se întâlnesc, practic, în toate colțurile lumii, fascinându-și vizitatorii cu arhitectura surprinzătoare, tradițiile interesante și legendele străvechi. Localnicii sunt mândri de culorile orașelor lor, aici atmosfera fiind mult mai veselă și mai fericită ca în alte părți. Am adunat câteva dintre cele mai colorate orașe ale lumii pe care să le treci în viitoarele itinerarii de călătorie:
Cape Town, Africa de Sud

Cape Town impresionează prin abundența culorilor de pe străzile orașului, mai exact cele din cartierul istoric Bo-Cap. Astăzi, această zonă rezidențială din Cape Town este considerată un adevărat muzeu în aer liber, și asta datorită incredibilelor case colorate. Cartierul a apărut relativ recent, în anii 90 localnicii începând să-și vopsească zidurile caselor, schimbări survenite în urma dispariției apertheidului. Apariția acestui cartier istoric este privită drept un important eveniment în istoria orașului Cape Town.
St John’s, Canada

Dacă vrei să te plimbi pe străzile unui orășel desprins din basme, atunci trebuie să ajungi în St. John’s. Centrul acestui oraș poate fi lesne numit „cel mai luminos loc al țării”. Casele vechi, de pe pantele dealurilor, sunt vopsite în culori deschise și, de departe, peisajul aduce cu un tablou în care au fost pictate cutii de ciocolată. De altfel, localnicii au fost atât de încântați de această comparație încât cartierul colorat Jellebean Row este cunoscut și drept „Strada cu bomboane”.
Procida, Italia

Insula Procida este unică în multe feluri. În primul rând, Procida e una dintre cele mai vechi stațiuni ale lumii. Principalul simbol al orășelului este faleza, de-a lungul căreia se întind, cocoțate pe un deal, case vopsite în toate culorile curcubeului. Aceasta este partea insulei văzută cel mai des în broșurile turistice, cărți poștale și suveniruri. În contrast cu apa de un albastru superb, peisajul urban al Procidei capătă un magnetism rar întâlnit.
Amorgos, Grecia

Situată nu departe de Santorini, insula grecească Amorgos a început relativ recent să atragă turiștii. Pe lângă plajele încântătoare și natura nealterată, insula e caracterizată și de arhitectura unică. Pe străzile capitalei Chora sunt case superbe, cu ziduri albe ca zăpada, în vreme ce ferestrele din lemn și ușile sunt pictate în culori diverse. Plantele și florile din ghivece înveselesc și mai mult peisajul, conferind o imagine de-a dreptul magică acestei insule.
Burano, Italia

Insula Burano, din laguna Veneției, este privită ca o atracție turistică în sine, separată de celebrul oraș vecin. Principala caracteristică a insuliței întretăiată de canale o reprezintă casele colorate ale localnicilor. Cunoscute pentru arhitectura lor specială, aceste case ascund multe secrete, istoria apariției lor rămânând încă învăluită în mister. Potrivit celei mai circulate versiuni, orășelul ar fi fost fondat de o familie înstărită, numită Buriano, de la care se trage și numele de astăzi.
Chefchaouen, Maroc

În Maroc, pe pantele munților Reef, se află superbul oraș Chefchaouen. Principala lui atracție sunt casele vechi, ale căror ziduri sunt vopsite în mod tradițional în albastru. Această tradiție e asociată cu prezența primilor locuitori ai orașului, care erau evrei, în a doua jumătate a secolului 15. Alungați de Inchiziția spaniolă, evreii au fondat o mică așezare în munți, vopsind zidurile caselor în albastru, tchelet fiind o culoare asociată din timpuri străvechi cu acest popor.
Istoria orașului e foarte interesantă. Până în anul 1920, Chefchaouen a fost un oraș închis, doar trei străini vizitându-l de la înființare. Parțial, așa s-au putut păstra cultura unică și stilul de viață original al localnicilor. Dacă e să dăm crezare însă unor voci mai… practice, albastrul caselor din Chefchaouen nu ar avea legătură decât cu faptul că această culoare respinge țânțarii prezenți din plin atunci când temperaturile sunt ridicate.
Salvador, Brazilia

Cei care au trecut prin orașul brazilian Salvador nu vor uita niciodată atmosfera generală de fericire și veselie care-i guvernează străzile. Salvador nu are egal când vine vorba de festivaluri, carnavaluri și petreceri incendiare. De aceea nici nu e de mirare că acesta este orașul cu cele mai multe decorațiuni colorate din lume. Din vremuri imemoriale, fațadele caselor istorice de aici sunt vopsite în culori vii, care generează o imagine inimitabilă.
Willemstad, Netherlands Antilles

Fermecătorul oraș Willemstad se află în Antilele Olandeze, din Marea Caraibelor. Orașul vechi, fondat în prima jumătate a secolului 17, este capitala insulei Curacao, atrăgând vizitatorii cu excelent conservatul cartier istoric, în care clădirile sunt vopsite în culori vii. Una dintre cele mai interesante zone este Scharlo, în care se poate vizita un vechi cimitir evreiesc, el însuși considerat de o mare valoare arhitectonică, dar și o sinagogă unică.
Citește și: Cele mai bune locuri din lume în care să mănânci ciocolată