Un lac frumos, cu o suprafață netedă și liniștită, la care se adaugă un fascinant spectru de culori, reprezintă o adevărată încântare pentru orice ochi aflat în căutare de minuni ale naturii. Aceste splendide întinderi de apă sunt răspândite în întreaga lume, din Siberia în Malawi și din Pakistan în România. Fie că sunt denumite lacuri, lagune, „ochiuri” sau cine mai știe cum, ele rămân la fel de fermecătoare. Hai să trecem în revistă câteva dintre cele mai colorate lacuri din lume:
Lacul Moraine, Canada

Alimentat de ghețari, Lacul Moraine, situat în Parcul Național Banff, din Canada, este cunoscut pentru uimitoarele sale ape albastre, culoare ce se datorează refractării luminii în praful de rocă. Situat în Valea celor Zece Vârfuri, Lacul Moraine este înconjurat de frumusețea amețitoare a Munților Stâncoși Canadieni. Există și câteva trasee montane în jurul lacului Moraine, iar dacă ajungi acolo trebuie să verifici condițiile traseului înainte de a-l parcurge, deoarece unele dintre ele sunt uneori restricționate din cauza prezenței urșilor grizzly.
Lacul Kelimutu, Indonezia

Una dintre cele mai populare atracții turistice din Indonezia este tri-coloratul lac Kelimutu, format într-un crater la înălțimea de 1690 de metri. Numele lacului se traduce prin „lacul care fierbe”, acesta fiind același cu cel al Parcului Național Kelimutu. E vorba, de fapt despre trei lacuri vecine, care chiar dacă împart același vârf vulcanic, au trei culori diferite, acestea schimbându-se în permanență, într-un mod absolut imprevizibil.
Lacul Pukaki, Noua Zeelandă

Lacul Pukaki, din Noua Zeelandă, conferă culorii „albastru-ghețar” un cu totul alt sens. Lacul colorat a fost creat prin retragerea unui ghețar cu zeci de ani în urmă. Astăzi, acel ghețar produce particule de rocă fin măcinate, cunoscute sub numele de „făină de ghețar”, care dau apei o culoare distinctă de albastru ca gheața. Lacul Pukaki este al doilea cel mai mare lac alpin din bazinul Mackenzie, fiind situat în insula de sud a Noii Zeelande.
Chott el Djerid, Tunisia

Acest superb lac sărat este situat în partea tunisiană a deșertului Sahara, fiind un lac sezonier, uscat în cea mai mare parte a anului. Culoarea apei variază de la verde deschis la roz delicat și portocaliu vibrant. Numele lui se traduce prin „laguna ținutului palmierilor”. Are o formă de… lup și o lungime de 250 km, fiind complet acoperit cu sare. În ciuda condiiilor climatice vitrege și a precipitațiilor reduse, vizitatorii se pot bucura de imaginea apei în culori roz și verde, lacul fiind, totodată, un adevărat paradis pentru geologi.
Lacul Natron, Tanzania

Acest lac cu apă sărată, nu foarte adânc, se evaporă rapid din cauza climatului cald lăsând în urmă sare. În aceste condiții, microorganismele prosperă făcând uz de pigmenți roșii în procesul de fotosinteză pentru a rămâne în viață, rezultatul fiind spectaculos.
Jiuzhaigou, China

Valea Jiuzhaigou din China găzduiește zeci de lacuri albastre, verzi și turcoaz. Localnicii numesc aceste ape „Haizi”, ceea ce în chineză înseamnă „copilul mării”. Numeroasele lacuri colorate au fost create de activitatea ghețarilor, iar în prezent multe cascade se varsă în aceste ape imaculate. Apa frumos colorată este, de asemenea, cunoscută ca fiind extrem de limpede – de cele mai multe ori vizitatorii pot vedea fundul lacului.
Laguna Verde, Bolivia

Culoarea acestui lac sărat variază în funcție de anotimpuri, de la un fascinant turcoaz la un jad închis. Depozitele de minerale – inclusiv arsenic – creează nuanțele schimbătoare. Este situat în sud-vestul Boliviei, regiunea Altiplano, în apropierea de granița cu Chile.
Lacul Hillier

În cazul în care călătorești până la Middle Island, din arhipelagul australian Recherche, vei rămâne surprins când vei trece pe lângă lacul Hillier. Acest lac uimitor, înconjurat de o pădure verde, plaje cu nisip alb și având profunda mare albastră la doar câțiva pași, oferă un peisaj contrastant. În mijlocul acestui cadru spectaculos, lacul Hillier este incredibil de… roz!
Nuanța de roz ca guma de mestecat este un mister. Majoritatea oamenilor de știință spun că se datorează unor bacterii iubitoare de sare, care se dezvoltă în apele extrem de sărate ale lacului Hillier. Oricare ar fi motivul, nu putem nega că Lacul Hillier este o minunată și bizară expoziție coloristică.