În cazul în care Dreamworld și Disney World sunt deja „fumate”, ce ai zice dacă ai face o incursiune în universul parcurilor de distracții menite să-ți ofere doze enorme de adrenalină pură, dar într-un context ușor diferit și special? Fie că preferi decorurile ciudate, ori pe cele doar aparent normale, în lista de mai jos vei găsi parcuri de distracții care ies din tipare și care merită căutate și experimentate, în cazul în care te nimerești în vacanță prin preajma lor. Ești gata de acțiune?

Gruto Parkas, Lituania

Gruto Parkas
Foto: welovelithuania.com

După ce comunismul s-a prăbușit în Europa de Est, un vânzător de ciuperci lituanian a decis să-și schimbe cariera cu 180 de grade și a plecat în căutarea (și colectarea) tuturor statuilor sovietice rămase intacte. Colecția lui – foarte numeroasă – este împrăștiată acum pe o imensă suprafață de teren forestier. Fiecare poeniță a pădurii găzduiește câte o personalitate diferită, care are legătură cu ciocanul și secera regăsite pe steagul URSS-ului. Acestea fiind spuse, dacă arzi de nerăbdare să te plimbi la pas printre copiile lui Stalin și Lenin, nu ocoli Gruto Parkas. Până atunci, poți vizita site-ul oficial al parcului.

The Rig, Arabia Saudită

The Rig
Foto: Public Investment Fund

După o lungă perioadă în care Arabia Saudită a fost cunoscută exclusiv drept „sursa mondială de petrol”, națiunea a decis că vrea să îmbrățișeze ramura turismului, puternic evitată până acum. Primul – și probabil cel mai special – proiect la care s-au gândit arabii este The Rig, despre care se zvonește că va fi un „parc extrem”, suspendat pe o platformă petrolieră în Golful Persic și accesibil doar cu elicopterul sau cu iahtul. Pe lângă această atracție uluitoare, dezvoltatorii și-au pus în plan și construcția a trei hoteluri, 11 restaurante, multiple roller coastere, bungee jumping și sky diving.

Cât despre regulile aspre ale țării, e bine de știut că hijab-ul nu mai este obligatoriu (prin lege) în cazul femeilor, însă localnicii se așteaptă să porți ținute decente și să îți afișezi afecțiunea față de partener doar în spatele ușilor închise. Astfel, Arabia Saudită speră că planurile actuale o vor ajuta să egaleze faimosul Dubai cât de curând, măcar din punct de vedere a unei destinații turistice de top. Capitala, Riad, nu rămâne nici ea în urmă: aceasta va avea, de asemenea, un parc tematic de tip Six Flags, cu un nou roller coaster demn de Cartea Recordurilor.

Wunderland Kalkar, Germania

Wunderland Kalkar
Foto: trip.com

La prima vedere, Wunderland Kalkar pare acel parc tipic de distracții, cu hotel în imediata apropiere, restaurante, zeci de trasee pietonale și înghețată la discreție, pe principiul „mănânci cât (de mult) poți”. Privind dincolo de aparențe, se observă că „vulcanul” din beton vopsit în culori vesele, cu munți și cer albastru, este, de fapt, conul de răcire al unui reactor nuclear.

Turnul ascunde în interior un carusel vertical, de genul celor care te învârt în cerc, dar te și plimbă sus-jos cu mișcări haotice. Reactorul transformat acum în parc de distracții nu a fost folosit niciodată – construcția sa a început în anul 1970, însă procesul a fost abandonat după ce preocupările legate de stabilitatea lui au devenit dese și presante. Revenind la imaginile cu munți de pe exteriorul colosului, au și acestea un rost: poți face alpinism pe stâncă, în exteriorul turnului.

Love Land, Korea de Sud

Love Land Jeju
Foto: koreattrack.com

Insula Jeju este o destinație foarte populară în rândul cuplurilor sud-coreene, aflate de cele mai multe ori în căutarea destinației perfecte pentru o lună de miere de vis. Love Land, deschis în 2004, este un parc tematic aflat pe această insulă, plin de sculpturi erotice, filme și expoziții interactive deocheate.

Deși poate părea un fel de festival nudist fără inhibiții, creatorii parcului au avut alt scop în gând – oferirea unui anumit nivel de educație sexuală pentru cuplurile proaspăt căsătorite. Dacă nu lași ipocrizia să te cuprindă, o excursie la Love Land ar putea fi modalitatea perfectă de a-ți petrece o după-amiază coreeană, pentru că la urma urmei, ideea de bază a parcului e una de bun augur.

Hacienda Nápoles, Columbia

Hacienda Nápoles
Foto: jkraft5

Dacă te consideri un fan înrăit al lui Pablo Escobar, sau doar al serialului biografic de pe Netflix (Narcos), află că fosta lui moșie (care se întinde pe „doar” 21 de kilometri pătrați) ar putea fi destinația perfectă. Astăzi, imensa suprafață este un fel de parc acvatic-zoo, inspirat cel mai probabil de admirația lui Escobar pentru animalele exotice. Având în vedere impresionanta suprafață a terenului, proprietatea includea nu doar o menajerie, ci și un aeroport, o arenă destinată luptelor de tauri și o pistă de karting.

Dacă decizi să faci o vizită la Hacienda Nápoles, amintește-ți de zvonul potrivit căruia în lacurile din apropiere trăiesc acum câțiva dintre hipopotamii pe care Escobar îi luase drept animale de companie. Ei bine, odată cu moartea lui Pablo, aceștia au evadat și s-au sălbăticit.

Haw Par Villa, Singapore

Haw Par Villa
Foto: Canva Photos

Misiunea acestui parc tematic este de a oferi o educație morală vizitatorilor săi, în detrimentul distracției. Ten Courts of Hell este un festival sângeros din cadrul parcului Haw Par Villa, menit să îți arate lucrurile care se întâmplă (ipotetic) în Iad. Dioramele grafice 3D portretizează diverse scene grotești, precum cămătari aruncați pe un deal cu sute de cuțite, oameni care nu-și plătesc chiria desfigurați cu un ciocan și nu în cele din urmă, cei care trișează la examene, supuși la scoaterea intestinelor. Dacă nu ești sigur că ai putea face față pe viu la astfel de scene, aruncă un ochi pe hawparvilla.sg întâi, ca să îți faci o idee mai clară.

Mukluk Land, Alaska, SUA

Mukluk Land
Foto: thepalmerexpress.com

Prezentat drept „cea mai specială destinație din Alaska”, Mukluk Land este un mic parc eclectic din îndepărtatul oraș Tok, condus de jurnaliştii locali care se ocupă și cu redactarea și publicarea ziarului orașului. Atracțiile din acest fost depozit de vechituri includ jocuri precum minigolf, Skee-Ball, o varză neobișnuit de mare, cel mai mare țânțar din lume, snowmobile ruginite și o mulțime de alte lucruri ciudate, așa cum probabil ți-ai închipuit deja. Nu uita să îți faci un selfie cu cizma gigantică mukluk de la intrare, pe care oricum nu ai cum să o ratezi.

Citește și: 5 fascinante resorturi cu spa-uri de lux și terenuri de golf