Irlanda a oferit de-a lungul timpului locații foarte importante și deopotrivă interesante câtorva filme și seriale de televiziune îndrăgite. Având la dispoziție peisaje fabuloase, structuri antice, dar și moderne, industria cinematografică a considerat întotdeauna această țară o locație de filmare valoroasă, folosind-o atât pentru filmele și serialele care-și desfășurau acțiunea în Irlanda și Irlanda de Nord, cât și pentru cele care se desfășoară în lumi fictive.

Pentru cinefili, o excursie în Irlanda reprezintă „pelerinajul” suprem – șansa de a călca pe urmele lui Mary Kate Danaher și Sean Thornton, a lui Rey și Luke Skywalker, a tinerei Artemis Fowl și a multor altor personaje îndrăgite. Iată câteva dintre cele mai cunoscute locuri irlandeze în care s-au filmat producții celebre:

Powerscourt Estate

Powerscourt Estate
Powerscourt Estate / Foto: sfabisuk

Pitorescul Powerscourt Estate din County Wicklow, cunoscut ca fiind ținutul-grădină al Irlandei, a fost loc de filmare pentru peste 25 de producții cinematografice și de televiziune. Totul a început în 1944, cu filmările pentru Henry V. Printre cele mai cunoscute producții filmate aici în ultimii ani se numără scene din King Arthur, cu Clive Owen și Keira Knightley, Ella Enchanted, o versiune modernă a Cenușăresei, producția din 1970 a filmului Black Beauty și serialul TV The Tudors, cu actorul irlandez Jonathan Rhys Meyers în rolul principal.

Grafton Street, Dublin

Grafton Street
Grafton Street / Foto: Stockbyte

Cea mai cunoscută stradă din Irlanda, Grafton Street, s-a transformat de-a lungul anilor în platou de filmare pentru multe filme de renume. Cel mai popular este muzicalul irlandez Once (2007), cu Glen Hansard de la The Frames, care joacă rolul unui muzicant stradal care încearcă să supraviețuiască pe străzi alături de imigranta cehă Marketa Irglova.

Mulți muzicieni irlandezi faimoși și-au început zilele lucrând ca vânzători ambulanți pe strada Grafton înainte de a se remarca. Printre aceștia se numără membrii trupelor The Script și U2. Și mulți dintre acești muzicieni se întorc la Dublin în fiecare decembrie pentru a cânta pe această stradă în ajunul Crăciunului, fapt ce a devenit deja o foarte apreciată tradiție de Sărbători. Vizitează Dublin în perioada sărbătorilor și s-ar putea să prinzi… „the next big thing”!

CITEȘTE ȘI  Cele mai frumoase orașe europene în care poți face o plimbare cu tramvaiul

The Cliffs of Moher

Cliffs of Moher
Cliffs of Moher / Foto: honster

Stâncile Moher reprezintă, fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase locații de filmare din Irlanda. Aceste stânci impresionante apar în Harry Potter and the Half Blood Prince (2009), dar și în episodul The Cliffs of Insanity (Stâncile nebuniei) al serialului Fungeons & Flagons (2007), în filmul de comedie și aventură The Princess Bride (1987). Alte filme cu scene ce au în prim plan The Cliffs of Moher sunt popularele producții irlandeze Ryan’s Daughter (1970) și Into The West(1992).

Parknasilla

Parknasilla Resort
Parknasilla Resort / Foto: Booking.com

Pe pitorescul domeniu al Parknasilla Resort, un conac din secolul al XVIII-lea transformat în hotel de patru stele din County Kerry, a fost filmată cunoscuta producție The Lobster (2015), a regizorului grec Yorgos Lanthimos. Filmul, foarte bine primit de critici, îi are pe Colin Farrell și Rachel Weisz în rolurile principale, este plasat într-un viitor bizar și implică persoane singure care se cazează într-un resort unde li se acordă 45 de zile pentru a-și găsi un partener. Dacă nu reușesc să facă acest lucru, vor fi transformați în animale și eliberați în sălbăticie. Incredibil de romantic, Parknasilla Resort e amplasat într-un cadru natural sălbatic, în care trasee de drumeție nesfârșite se întind de-a lungul golfului Kenmare.

Skellig Michael

Skellig Michael
Skellig Michael / Foto: NickJKelly

Este ușor de înțeles de ce regizorii și producătorii aleg în mod regulat Skellig Michael drept fundal pentru scenele epice. Această insulă stâncoasă, aflată la 11 km de coasta Kerry, găzduiește o așezare monahală din secolul al VI-lea, bine conservată, dar și una dintre cele mai mari colonii de puffini din Irlanda. Skellig Michael apare în superproducția Star Wars: The Force Awakens, din 2015.

CITEȘTE ȘI  10 dintre cele mai frumoase restaurante ale lumii

Regizorul JJ Abrams a ales Skellig Michael ca loc de filmare pentru scenele-cheie. Deși a avut la dispoziție multe destinații incredibile, el a declarat că nimic nu s-a apropiat de imaginea acestei insule secrete irlandeze. Una foarte dificil de accesat, bărcile plecând doar atunci când vremea și mareele sunt potrivite. Regula principală este că nimeni nu are voie să rămână pe insulă mai mult de câteva ore.

Castelul Trim

Trim castle
Castelul Trim / Foto: revolution-gd

Cei mai mulți fani ai filmului Braveheart ar fi iertați dacă ar crede că întregul film biografic despre luptătorul pentru libertate scoțian William Wallace a fost filmat în Scoția. Însă multe dintre scenele de luptă s-au desfășurat, de fapt, în Irlanda. Castelul Trim, din comitatul Meath, cel mai mare castel normand din republica irlandeză, a fost folosit pe post de „oraș York” în film. Iar Bective Abbey, din apropiere, s-a constituit, de asemenea, în loc de filmare pentru o scenă din celebrul Braveheart, în care a strălucit nu mai puțin celebrul Mel Gibson.

Curracloe Strand

Curracloe Strand
Curracloe Strand / Foto: beachnearby.com

Curracloe Strand din Ballinesker – în sud-estul însorit, așa cum este cunoscut comitatul Wexford – este locul de filmare a scenei de deschidere (care durează 20 de minute) din epicul film de război Saving Private Ryan (1998), această formidabilă fâșie de coastă fiind transformată în… Omaha Beach. A fost aleasă datorită asemănării sale cu plaja istorică cu același nume din Normandia, unde a avut loc bătălia istorică. Se spune că peste 2.000 de oameni din cadrul Forțelor de Apărare irlandeze au fost trimiși în Wexford pentru a ajuta la filmarea acestei scene, a cărei finalizare a durat aproape două luni.

Citește și: Cele mai cunoscute producții filmate pe Riviera Franceză