Orice chef bucătar gourmet visează de-a lungul carierei sale să câștige faimoasa stea Michelin care îi va clasa restaurantul pe locurile fruntașe în listele criticilor culinari. A deține un restaurant premiat cu stele Michelin este o onoare rară, care poate fi câștigată doar de către cele mai bune și cele mai bine pregătite localuri. De-a lungul anilor au apărut numeroase restaurante clasificate de ghidul Michelin, mai întâi în Franța, apoi și în restul lumii, acestea oferind delicatese extrem de gustoase în cele mai inovatoare și unice moduri.

Mai jos ai o listă cu 7 dintre cele mai bune restaurante cu stele Michelin din Europa, care vor satisface cu siguranță apetitul și poftele oricărui foodie dornic de experiențe gastronomice deosebite:

Restaurantul Azurmendi – Larrabetzu, Spania

azurmendi

Acesta este unul dintre cele mai populare restaurante Michelin din lume, el aflându-se în frumosul oraș basc Larrabetzu. Azurmendi urmează îndeaproape viziunea bucătarului Eneko Atxa, care își propune să ofere o experiență unică fiecărui vizitator. Localul are o terasă cu grădină unde oaspeții pot arunca o privire asupra ingredientelor vegetale proaspete care sunt folosite pentru gătirea delicioaselor preparate.

Oaspeții sunt apoi purtați prin bucătărie către o seră, unde sunt servite celebrele gustări sofisticate ale restaurantului. Bumbacul comestibil preparat aici este un dish popular printre clienții frecvenți ai localului. Acest restaurant este extrem de cunoscut și pentru pentru modul de funcționare sustenabil, de care proprietarii sunt extrem de mândri.

Restaurantul ”Fat Duck” – Bray, Regatul Unit al Marii Britanii

fat duck

Fat Duck și-a câștigat renumele de pe urma tehnicilor culinare unice folosite de chef Heston Blumenthal: gătitul multi-senzorial, combinarea alimentelor și încapsularea aromelor. A fost înființat în anul 1995, într-o cabană de secolul al 16-lea, frumos renovată pentru a oferi o atmosferă rustică și primitoare.

Considerat unul dintre cele mai bune restaurante cu stele Michelin din întreaga lume (are trei stele!), acest loc este cunoscut pentru meniul de degustare ce implică nu mai puțin de 14 preparate, care oferă o varietate largă de mâncăruri delicioase, servite în cel mai elegant mod. De pildă, trebuie să încerci supa de broaște țestoase, inspirată din tema poveștii Alice în Țara Minunilor. Talentul bucătarului este etalat și în preparatul denumit Sounds of Sea („Sunetele mării”), renumit printre oaspeții care frecventează acest local cu regularitate.

Restaurantul Osteria Francescana – Modena, Italia

osteria francescana

Acest restaurant italian din Modena este condus de celebrul bucătar Massimo Bottura, binecunoscut la nivel internațional, în special datorită faptului că este autorul bestseller-ului „Never Trust a Skinny Chef”.

Chef Bottura oferă clienților săi o varietate de preparate din bucătăria italiană, punându-și propriul accent asupra acestora prin intermediul unor trucuri contemporane, care le conferă gusturi și arome unice. La Osteria Francescana pot fi savurate mâncăruri clasice din gastronomia italiană, precum tagliatelle, risotto și multe altele, preparate care i-au adus renumele de „unul dintre cele mai bune restaurante cu stele Michelin din lume”.

În afară de acestea, însă, printre celebrele delicatese oferite aici se numără  „Macarons de iepure” și „Cele cinci vârste ale lui Parmigiano Reggiano”, servite într-un mod atrăgător, irezistibil pentru orice gurmand.

Cheval Blanc  – Basel, Elveția

cheval blanc

Dacă e să ne uităm la lista cu cele mai importante restaurante Michelin din lume, vom observa că trei dintre acestea se află în Elveția, iar Cheval Blanc este unul dintre ele. Restaurantul cu specific italienesc este situat în Basel, unul dintre cele mai populate orașe elvețiene. A fost distins cu prima stea Michelin (acum are trei) în anul 2016, când se afla sub comanda chefului Peter Knogl. Locația, aflată pe malul unui râu, este una dintre cele mai elegante din Elveția, aici clienții bucurându-se de o experiență culinară sofisticată, cu preparate care includ, printre altele, vită Wagyu cu tapioca și șa de miel Limousine, cu ghimbir și ardei gras.

Le Cinq – Paris, Franța

le cinq

Le Cinq se numără printre restaurantele de top cu stele Michelin. De la deschiderea sa în anul 2001 a câștigat rapid aprecieri masive de la criticii culinari și gurmanzii din întreaga lume. Restaurantul gourmet a fost inițial condus de chef Philippe Legendre, înainte ca chef Briffard să preia frâiele în 2008. Totuși, bucătarul Christian Le Squer a fost cel care a condus Le Cinq către distincția cu trei stele Michelin, în anul 2016. Printre delicatese: homar albastru, cu emulsie de coral și vită australiană „Black Market”.

Mirazur – Menton, Franța

mirazur

Situat în orașul Menton din Riviera Franceză, unde se bucură de fermecătoare priveliști asupra Mediteranei, Mirazur este un restaurant superb, unde poți savura preparate delicioase, în timp ce admiri natura din jur. Localul onorat cu numeroase premii servește cele mai proaspete delicatese franțuzești, într-o atmosferă liniștită și romantică, încadrată de un fundal montan și o superbă terasă-grădină. Restaurantul este condus de Mauro Colagreco, un tânăr bucătar italo-argentinian ce își găsește inspirația culinară pur și simplu din natură – mare, grădină și munte.

Multe dintre ingredientele folosite aici sunt cultivate în casă, bio, chiar în grădina proprie a restaurantului Mirazur. Vorbim despre frunzele proaspete de salată și legumele rare care contribuie la alcătuirea preparatelor consacrate: hamsii prăjite cu lămâi, stridii cu tapioca, cremă de șalotă și pere, sfeclă roșie cu cremă de icre. Mâncărurile bucătarului-șef argentinian sunt o odă zilnică adusă plantelor aromatizate, florilor, legumelor și fructelor.

Noma – Copenhaga, Danemarca

noma

Noma, din Copenhaga, nu este doar un restaurant, ci o întreagă călătorie gastronomică. Deschis inițial în 2003, restaurantul Noma a fost, probabil, cel mai influent local al acelor ani. Bucătarul șef René Redzepi a revoluționat literalmente bucătăria nordică, căutând printre aromele unice ale țării și folosind ingrediente la care nimeni nu se gândise până atunci.

Astăzi, oaspeților care vizitează Noma li se servește o combinație de preparate speciale, dintr-un meniu ce cuprinde 20 de feluri, în funcție de sezonul în care te afli. Odată ce ai explorat toate metodele posibile de gătit și prezentare a alimentelor, pregătește-te să deguști câteva preparate cel puțin interesante.

De exemplu, supă servită în interiorul unei plante în ghiveci, alge marine culese de pe plajele din jurul orașului Copenhaga sau o clătită făcută din orz mucegăit. Aceste preparate inedite  sunt create în „bucătăria fermentată” a localului Noma, în același stil în care japonezii creează sos de soia sau miso. Acestea ar putea părea idei controversate și, la fel ca marmita (o cremă tartinabilă făcută din extract de drojdie), unii le vor iubi, în timp ce alții le vor urî. În ciuda felului bizar de a servi mâncărurile și a ingredientelor folosite, Noma rămâne un local extrem de vizitat, care sparge granițele gastronomiei obișnuite, fiind onorat, desigur, de cele trei stele Michelin cu care a fost recompensat.

Citește și: 10 dintre cele mai frumoase restaurante ale lumii