La trecerea dintre ani, spectacolul jocurilor de artificii este elementul care transformă evenimentul într-unul magic. Primăriile orașelor din întreaga lume se întrec în a cheltui cât mai mulți bani pentru ca acest moment să devină unul memorabil. Și, de-a lungul ultimilor ani, unele orașe și-au căpătat un renume pentru modul în care organizează spectacolul focurilor de artificii. Ce-i drept, acestea te lasă cu gura căscată la propriu doar dacă le privești la televizor, iar dacă reușești să ajungi la fața locului senzația este completă. Iată care sunt cele mai bune orașe în care să petreci Revelionul, în special pentru a te bucura de focurile de artificii:

Sydney (Australia)

sydney
Foto: Siwawut

Greu de ajuns la Sydney din România, dar nu imposibil. Mai ales dacă ai pe cineva în Australia. Sydney este primul mare oraș care face pasul în noul an, iar spectacolul este de fiecare dată senzațional, fiind preluat de televiziunile din întreaga lume. Mai ales pentru că în fiecare an e stabilită o altă temă care luminează zona Opera House și Harbour Bridge. Dacă ajungi acolo, reține că pentru 300 de dolari îți asiguri un loc pe o ambarcațiune care se plimbă pe deasupra artificiilor în noaptea de Anul Nou. 12 minute durează spectacolul – câte unul pentru fiecare lună a anului.

Dubai (EAU)

dubai
Foto: Mustang_79

Cu numeroasele lui minunății – de la clădirile care zgârie norii la arhipelagurile artificiale – luxosul Dubai definește continuu ideea că mult înseamnă mai mult. 2014 a fost anul în care Dubaiul a intrat în Cartea Recordurilor pentru cel mai mare spectacol de focuri de artificii. Nu prea contează în ce loc te afli, fiindcă de oriunde vei vedea show-ul în toată splendoarea lui, însă, ca peste tot, există unele locații de unde priveliștea îți va tăia răsuflarea. Sunt 20 de acoperișuri de pe care se lansează artificii, cel mai cunoscut fiind, desigur, Burj Khalifa – cea mai înaltă clădire a lumii.

Paris (Franța)

paris artificii
Foto: rclassen

Clasicul nu moare niciodată, iar dacă ești îndrăgostită, ce poate fi mai romantic decât să-ți săruți iubitul de Anul Nou, cu Turnul Eiffel (și focurile de artificii care-l luminează) pe fundal? Orașul Luminii are o îndelungată tradiție în privința artificiilor, care pot fi admirate atât la Eiffel cât și la Arcul de Triumf, eventual plimbându-te pe Champs Élysées cu o sticlă de șampanie în brațe.

Las Vegas (SUA)

las vegas
Foto: LPETTET

Un Revelion la cald, la propriu și la figurat, poți petrece în America în Orașul Păcatului, acolo unde celebrul bulevard The Strip aliniază cele mai faimoase cazinouri din lume, cu hotelurile aferente. El este, totodată, locul perfect de unde să admiri spectacolul focurilor de artificii de la trecerea dintre ani, unul care durează 20 de minute și care se desfășoară în flamboaiantul stil american. Artificiile sunt lansate de pe acoperișurile hotelurilor The Venetian, MGM și alte stabilimente celebre, care, la final, sunt bucuroase să te primească în interior, pentru dans, băutură și, evident, niște bani cheltuiți în cazinouri.

Londra (Marea Britanie)

londra artificii
Foto: oversnap

O altă metropolă care a rămas statornică întru spectacolul oferit în noaptea dintre ani este Londra. Scenariul e asigurat de fluviul Tamisa, de Big Ben și de roata London Eye. Iar mulțimile din ultimii ani au fost atât de numeroase încât organizatorii au început să taie bilete, pentru a evita supra-aglomerarea. Se poate sta în continuare gratis pe malurile Tamisei pentru a urmări spectacolul, însă dacă vrei să beneficiezi de cea mai bună vedere trebuie să plătești 10 lire sterline, biletele cumpărându-se de pe site-ul Primăriei.

Rio de Janeiro (Brazilia)

copacabana
Foto: dislentev

Anul Nou în plină vară? De ce nu? Și unde, dacă nu la Rio, unul dintre orașele lumii care știu cel mai bine să petreacă. Îmbrăcați în alb și cu ghirlande de flori atârnate la gât, circa două milioane de petrecăreți se adună pe celebra plajă Copacabana pentru a dansa pe ritmuri de samba și a urmări spectacolul focurilor de artificii pe cerul brazilian, în timp ce Noul An e întâmpinat ca un erou de poveste.

Funchal, Madeira (Portugalia)

madeira fireworks
Foto: aportugueseaffair.com

S-ar putea spune că insula portugheză Madeira e cunoscută pentru două lucruri: vinul care se produce aici și focurile de artificii de la cumpăna dintre ani. Aflată în apele Atlanticului, în largul coastelor marocane, Madeira este una dintre cele mai frumoase insule ale lumii, având parte tot timpul anului de un climat fantastic. Iernile nu fac excepție, așadar, temperaturile ridicându-se undeva în jurul valorii de 17-18 grade.

Cei care aleg să petreacă Revelionul în Madeira ar face bine să-și cumpere o excursie pe o ambarcațiune care se plimbă în larg, de pe care pot admira în toată splendoarea lor spectacolul cu artificii de la miezul nopții. De altfel, în 2006, Madeira a intrat în Cartea Recordurilor pentru cel mai frumos și extravagant spectacol de acest gen, care s-a desfășurat în portul din capitala Funchal.

Citește și: În căutarea lui Moș Crăciun: cele mai frumoase locuri de văzut în Laponia